23.7 C
Athens
Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠροσωπικός γιατρός: Απλές απαντήσεις σε εύλογα ερωτήματα

Προσωπικός γιατρός: Απλές απαντήσεις σε εύλογα ερωτήματα

Στην ουσία δεν έρχονται τα πάνω κάτω με ότι ισχύει σήμερα όπως φοβούνται οι πολίτες

Απ’ τη στιγμή που ασχοληθήκαμε δημοσιογραφικά με τον προσωπικό γιατρό, κατακλυστήκαμε από ερωτήματα που αφορούν τη νέα πραγματικότητα, κυρίως λόγω του πέναλτι που πρόκειται να επιβληθεί σε όσους δεν έχουν εγγραφεί στο σύστημα μέχρι την 1η Οκτωβρίου.  Για το λόγο αυτό με απλά λόγια ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας σχετικά με τη νέα πραγματικότητα, η οποία έρχεται μετά την αποτυχημένη προσπάθεια επί του ιδίου θέματος που επιχειρήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ με τον επωνυμία Οικογενειακός Γιατρός.

Η σημερινή κυβέρνηση βελτίωσε τους όρους συμμετοχής των γιατρών με αυξημένες αρκετά απολαβές, ώστε να είναι προς το συμφέρον τόσο των γιατρών, όσο και των πολιτών που θα δέχονται ιατρικές υπηρεσίες.

Με λίγα λόγια:

Ο προσωπικός γιατρός θα είναι πλέον εκείνος στον οποίο θα απευθύνονται οι πολίτες και δωρεάν θα συνταγογραφούν φάρμακα, θα παίρνουν οδηγίες, και σε επίπεδο πρόληψης, παραπεμπτικό για εξετάσεις ή για νοσηλεία όταν υπάρχει ανάγκη. Όλες οι υπηρεσίες θα είναι δωρεάν για τους πολίτες.

Αν σε κάποια περιοχή δεν υπάρχουν διαθέσιμοι γιατροί, θα μπορούν να επιλέγουν γιατρό από άλλη περιοχή και να τον συμβουλεύονται με τα μέσα της σύγχρονης τεχνολογίας.

Ηλεκτρονικός Ιατρικός Φάκελος ασφαλισμένου

Η δημιουργία Ηλεκτρονικού Ιατρικού Φακέλου κάθε πολίτη που θα εγγραφεί στη λίστα του Προσωπικού Γιατρού είναι το πρώτο μέλημα του γιατρού κατά την πρώτη επίσκεψη του ασθενή. Μια διαδικασία που θα τον απασχολήσει αρκετούς μήνες μέχρι να ολοκληρώσει όλους τους φακέλους που υπάρχουν στη λίστα του, που μπορεί να φτάσουν μέχρι τις 2000 άτομα.

Η εφαρμογή, επίσης, για τη δημιουργία Ηλεκτρονικού Φακέλου Δαπανών Ασφαλισμένου δικαιούχου είναι σημαντική γιατί δίνει τη δυνατότητα στον ασφαλισμένο στον ΕΟΠΥΥ να έχει άμεση πρόσβαση στις δαπάνες που τον αφορούν. Έτσι περιορίζονται οι δυνατότητες παράτυπων χρεώσεων αλλά και ο ασθενής έχει πλήρη εικόνα των υπηρεσιών που λαμβάνει και του κόστους τους.

 Απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις

  1. Αν ο παθολόγος σας δεν ενταχθεί στη «δεξαμενή» του Προσωπικού γιατρού, μπορείτε να αντιστοιχηθείτε με άλλον γιατρό της ίδιας ειδικότητας που έχει ενταχθεί στις λίστες που σταδιακά θα αναρτώνται. Παρ’ όλα αυτά, ο θεσμός του προσωπικού γιατρού δεν δεσμεύει τους πολίτες να μην επισκέπτονται άλλον γιατρό. Στην περίπτωση όμως αυτή δεν θα απολαμβάνουν δωρεάν υπηρεσίες. Συνεπώς θα πρέπει να πληρώνουν ιδιωτικά την αμοιβή της επίσκεψης.
  1. Αν δεν συνταγογραφήσει τα φάρμακά σας ο προσωπικός γιατρός δεν θα πληρώσετε μεγαλύτερη συμμετοχή στο φαρμακείο, αρκεί να έχετε μεριμνήσει να εγγραφείτε στο σύστημα. Όπως προβλέπει ο νομοθέτης η σχετική ποινή θα ενεργοποιηθεί από την 1η Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι στόχος είναι μέσα στη χρονιά να εγγραφεί η πλειονότητα των πολιτών ώστε να γίνει ο προσωπικός γιατρός κομβικός στη λειτουργία του ΕΣΥ.

  1. Η πρόσθετη συμμετοχή 10% δεν αφορά μόνον τα φάρμακα αλλά και τις διαγνωστικές εξετάσεις (όταν αυτές εκτελούνται στον ιδιωτικό τομέα), όπως και τα νοσήλια σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, αν δεν έχετε εγγραφεί στο σύστημα.

Υπενθυμίζεται δε, ότι η ποινή θα διπλασιαστεί (αγγίζοντας το 20%) από τις αρχές τους επόμενου έτους. Παρ’ όλα αυτά δεν θα προκύπτει επιπλέον κόστος για όσους έχουν εγγραφεί στον προσωπικό γιατρό, ανεξαρτήτως από το ποιος θα τους συνταγογραφεί τα φάρμακα ή θα τους παραπέμπει για εξετάσεις και νοσηλεία.

Τέλος ο νομοθέτης προβλέπει ότι κάθε άτομο έχει το δικαίωμα εγγραφής μόνο σε έναν προσωπικό γιατρό. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει η δυνατότητα μετεγγραφής σε άλλον προσωπικό γιατρό μία φορά ανά έτος, το οποίο ξεκινά από την ημερομηνία εγγραφής του πολίτη.

Σε περίπτωση αλλαγής Διοικητικής Περιφέρειας εντός του έτους ο πολίτης έχει το δικαίωμα μιας επιπλέον μετεγγραφής. Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι κάθε πολίτης θα έχει την ελεύθερη επιλογή γιατρού, ανεξαρτήτως τόπου κατοικίας ή διαμονής, από το σύνολο των εγγεγραμμένων στους σχετικούς καταλόγους προσωπικών γιατρών.

Παράλληλα έχουν προβλεφθεί διαδικασίες όπου ο πολίτης μπορεί να αναφέρει ότι δέχθηκε πλημμελείς υπηρεσίες.

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα