17.6 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΨυχοσάββατο: Αφιερωμένη στη μνήμη των νεκρών η σημερινή ημέρα – Τι κάνουμε

Ψυχοσάββατο: Αφιερωμένη στη μνήμη των νεκρών η σημερινή ημέρα – Τι κάνουμε

Το σημερινό Ψυχοσάββατο, που είναι πριν από την Κυριακή της Απόκρεω, έχει ιδιαίτερο νόημα

Τη μνήμη αυτών που έχουν φύγει από τη ζωή τιμά δυο φορές μέσα στο έτος η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία. Σήμερα, 18 Φεβρουαρίου, είναι το πρώτο Ψυχοσάββατο, ενώ το δεύτερο πέφτει στις 3 Ιουνίου, μια ημέρα πριν την Πεντηκοστή.

Αν και όλα τα Σάββατα είναι αφιερωμένα στις ψυχές, τα δύο συγκεκριμένα τελούνται μνημόσυνα στις εκκλησίες, τρισάγια στους τάφους και μοιράζονται κόλλυβα για τους νεκρούς, με την ελπίδα της ανάστασής τους κατά τη Δευτέρα Παρουσία, σύμφωνα με τις Γραφές.

Το νόημα της ημέρας

Οι παλαιότεροι θεωρούσαν γιορτινή τη σημερινή ημέρα, το Ψυχοσάββατο. Πίστευαν ότι είχαν τη δυνατότητα, πηγαίνοντας στα κοιμητήρια, να επικοινωνήσουν νοητικά με τα αγαπημένα τους πρόσωπα που αναπαύονταν. Έτσι η ημέρα είχε πανηγυρικό χαρακτήρα.

Το σημερινό Ψυχοσάββατο, που είναι πριν από την Κυριακή της Απόκρεω, έχει το εξής νόημα: Η επόμενη ημέρα είναι αφιερωμένη στη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου, εκείνη τη φοβερή ημέρα κατά την οποία όλοι θα σταθούμε μπροστά στο θρόνο του μεγάλου Κριτή.

Σημειώνεται, ότι εκτός από τα επίσημα Ψυχοσάββατα, υπάρχουν κατά περιοχές κι άλλα Σάββατα που είναι αφιερωμένα στους νεκρούς. Το Σάββατο πριν τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα το Σάββατο της Τυρινής αλλά και το Σάββατο της πρώτης εβδομάδας των Νηστειών (γνωστό και σαν Ψυχοσάββατο των Αγίων Θεοδώρων), είναι κάποια από αυτά.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα