29.9 C
Athens
Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣε ΜΕΘ με βαριά σηψαιμία η 40χρονη που διαγνώστηκε με στρεπτόκοκκο

Σε ΜΕΘ με βαριά σηψαιμία η 40χρονη που διαγνώστηκε με στρεπτόκοκκο

Τι είναι και πώς μεταδίδεται ο στρεπτόκοκκος

Εξαιρετικά κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση υγείας της 40χρονης που διαγνώστηκε με στρεπτόκοκκο και νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας. Η 40χρονη μετέβη στο νοσοκομείο την Τρίτη (4/07) με έντονα συμπτώματα και λόγω της σοβαρότητας του περιστατικού κρίθηκε απαραίτητη η άμεση εισαγωγή της στη ΜΕΘ, με τους γιατρούς πλέον να κρίνουν την κατάστασή της ως εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς τα συμπτώματα έχουν προχωρήσει πολύ.

«Βρίσκεται με βαριά λοίμωξη, βαριά σηψαιμία στη ΜΕΘ. Από κάποια εστία προφανώς έκανε σηψαιμία, βρίσκεται στο σύνδρομο του τοξικού σοκ, η κατάστασή της είναι πολύ βαριά», ανέφερε στο mega ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Λάρισας, κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, ανέφερε ότι «οι γιατροί και των δύο νοσοκομείων κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να τα καταφέρει. Μου είπαν πως η κατάσταση της υγείας της είναι πολύ σοβαρή. Εάν είχε πετύχει ο οικογενειακός γιατρός, δεν θα φτάναμε μέχρι εδώ αλλά θα είχε ελεγχθεί νωρίτερα».

Υπενθυμίζεται ότι για το περιστατικό έχει ενημερωθεί ο ΕΟΔΥ, ενώ έχουν τεθεί σε εφαρμογή όλα τα σχετικά πρωτόκολλα για τη διαχείριση του συμβάντος.

Το χρονικό

Σύμφωνα με τους οικείους της, η γυναίκα παρουσίασε τα πρώτα συμπτώματα την περασμένη εβδομάδα, οπότε και απευθύνθηκε σε ιδιώτη γιατρό ο οποίος της χορήγησε αντιβίωση.

Η 40χρονη χειροτέρευε κάθε μέρα και περισσότερο και τελικά μεταφέρθηκε χθες με υψηλό πυρετό και δύσπνοια στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αντιμετωπίσουν την κατάστασή της. Μετά από τις προσπάθειες των γιατρών να τη σταθεροποιήσουν, κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά της στη ΜΕΘ όπου τα ξημερώματα, υπέστη ανακοπή.

Οι γιατροί κατάφεραν να την επαναφέρουν και μάλιστα χρειάστηκε να μεταφερθεί ειδική αντλία από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο προκειμένου να υποστηριχθεί η καρδιά της. Όπως όλα δείχνουν η γυναίκα κόλλησε από τα παιδιά της, καθώς τα δυο από αυτά είχαν νοσήσει το προηγούμενο διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες τα παιδιά προσβλήθηκαν από αδενοϊό και είχαν αρνητικό τεστ για στρεπτόκοκκο.

Τι είναι και πώς μεταδίδεται ο στρεπτόκοκκος

Πρόκειται για ένα κοινό μικρόβιο το οποίο συναντάται πολύ συχνά. Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται μέσω των μολυσμένων σταγονιδίων από τις εκκρίσεις ασθενών, της επαφής με επιμολυσμένες επιφάνειες, της επαφής με μολυσμένες πληγές στο δέρμα των ασθενών και από υγιείς φορείς του βακτηρίου.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα από άτομα που είναι συμπωματικά και νοσούν, παρά από υγιείς φορείς του βακτηρίου.

Τα συμπτώματα

Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α συνήθως προκαλεί λοιμώξεις όπως φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, πυρετό και δερματικό εξάνθημα γνωστό ως οστρακιά, δερματικές λοιμώξεις όπως μολυσματικό κηρίο και κυτταρίτιδα, δηλαδή φλεγμονή της επιδερμίδας και του υποδόριου λίπους. Σε κάποιες περιπτώσεις εάν η στρεπτοκοκκική λοίμωξη δεν θεραπευτεί με τα κατάλληλα αντιβιοτικά μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές όπως προσβολή των νεφρών (μεταστρεπτοκοκκική σπειραματονεφρίτιδα) ή της καρδιάς (ρευματικός πυρετός).

Τα συμπτώματα που θα παρουσιάσει το πάσχον άτομο είναι ανάλογα με το είδος της λοίμωξης που θα του προκαλέσει το βακτήριο. Για παράδειγμα η φαρυγγοαμυγδαλίτιδα εκδηλώνεται με πυρετό, κυνάγχη (πονόλαιμο), δυσκαταποσία, διόγκωση των αμυγδαλών με λευκωπό επίχρισμα, διόγκωση των λεμφαδένων και αιμορραγικά στίγματα (πετέχειες) στην υπερώα.

Σε σπάνιες περιπτώσεις ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μπορεί να προκαλέσει διεισδυτική νόσο στον άνθρωπο (iGAS-invasive Group A Streptococcus), δηλαδή πολύ σοβαρή λοίμωξη που χωρίς την κατάλληλη και άμεση αντιμετώπιση μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο.

Η αντιμετώπιση

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη της στρεπτοκοκκικής λοίμωξης από τον πυογόνο στρεπτόκοκκο ομάδας Α. Ωστόσο υπάρχουν κάποια εμβόλια υπό μελέτη έναντι του βακτηρίου. Όταν διαγνωσθεί η λοίμωξη από τον στρεπτόκοκκο ομάδας Α οι ειδικοί την αντιμετωπίζουν άμεσα με αντιβιοτικά, ανάλογα με τη βαρύτητα της λοίμωξης.

Τα μέτρα πρόληψης

Τα μέτρα πρόληψης περιλαμβάνουν:

  • Σωστή εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και της υγιεινής των χεριών.
  • Εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας.
  • Αποφυγή του συγχρωτισμού και σωστό αερισμό των χώρων.
  • Σωστή καθαριότητα και απολύμανση των επιφανειών και των συχνά χρησιμοποιούμενων αντικειμένων.
  • Περιορισμός των ατόμων που νοσούν σε κατ’ οίκον νοσηλεία, τουλάχιστον για ένα εικοσιτετράωρο μετά την έναρξη της αντιβιοτικής τους αγωγής.
Creative People

Τελευταία Νέα

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα