20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣτέψη Βασιλιά Καρόλου: «Για να σηκώσω το ξίφος πήρα παυσίπονα»

Στέψη Βασιλιά Καρόλου: «Για να σηκώσω το ξίφος πήρα παυσίπονα»

Τι λέει η πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Penny Mordaunt.

Για την εμπειρία που βίωσε κρατώντας το ξίφος «Sword of State» στην τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου το περασμένο Σάββατο,  μίλησε η Penny Mordaunt, η πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πρόκειται για ξίφος  τεσσάρων κιλών του 17ου αιώνα, το οποίο κρατούσε κατά τη διάρκεια της πομπής του βασιλιά Καρόλου στο Αββαείο του Ουέστμινστερ. Η Mordaunt κέντρισε το ενδιαφέρον όχι μόνο για την εντυπωσιακή της εμφάνιση αλλά και γιατί ήταν η πρώτη φορά που μία γυναίκα μετέφερε το ξίφος στον μονάρχη. Φορώντας γαλαζοπράσινο φόρεμα, ασορτί κάπα και κορδέλα με χρυσό κέντημα, κατάφερε να κρατήσει το βαρύ ξίφος επί 51 λεπτά.

Penny Mordaunt, the Lord President of the Privy Council, played a starring role in the #coronation https://t.co/WzywxBCL6y pic.twitter.com/OwpjkwUyVj — ITV News (@itvnews) May 6, 2023

«Πήρα παυσίπονα»

Η Penny Mordaunt αποκάλυψε στο BBC τι έκανε το Σάββατο για να μπορέσει να φέρει εις πέρας τον ρόλο της στη μεγαλοπρεπή τελετή ενθρόνισης του βασιλιά Καρόλου.«Πήρα μερικά παυσίπονα πριν, για να βεβαιωθώ ότι θα είμαι εντάξει», είπε προσθέτοντας ότι τη βοήθησαν επίσης η «εξάσκηση», «ένα καλό πρωινό» και τα «άνετα παπούτσια».

Η βουλευτής των Τόρις δήλωσε ότι η εκπαίδευσή της στο Βασιλικό Ναυτικό της έμαθε ότι, το «κούνημα των δακτύλων των ποδιών» εξασφαλίζει καλύτερη κυκλοφορία όταν στέκεται κανείς για μεγάλο χρονικό διάστημα όρθιος. Σε δηλώσεις της στην εφημερίδα «Telegraph», εμφανίστηκε «ευγνώμων» που αναγνώρισαν πολλοί Βρετανοί τον ρόλο της.

«Αν οι άνθρωποι επέλεξαν να αναγνωρίσουν τον ρόλο μου, τότε είμαι ευγνώμων. Αλλά η ευγνωμοσύνη και οι ευχαριστίες μου είναι για όλους όσοι συμμετείχαν», πρόσθεσε.

Η πρώτη γυναίκα που μετέφερε το «Sword of State»

H Penny Mordaunt κέρδισε τις εντυπώσεις για την κομψή εμφάνισή της, τη σοβαρότητα που επέδειξε αλλά και για τη συμπεριφορά της κρατώντας το βαρύ σπαθί, ύψους 1,5 μ., σε όλη τη διάρκεια της τελετής.

Σύμφωνα με τη «Daily Mail», η Penny Mordaunt, θάμπωσε τους θεατές σε ολόκληρο τον κόσμο καθώς εκτελούσε τον τελετουργικό της ρόλο. Το σπαθί που μετέφερε, συμβολίζει τη βασιλική εξουσία και κατασκευάστηκε για τη στέψη του Γεωργίου Δ’ το 1821. Είναι επενδυμένο με διαμάντια, ρουμπίνια και σμαράγδια και διακοσμημένο με κοσμημένα τριαντάφυλλα, γαϊδουράγκαθα και τριφύλλια.

Τον Σεπτέμβριο του 2022, η Mordaunt ανακοίνωσε επίσημα τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ και ανακήρυξε τον Κάρολο ως νέο βασιλιά της Βρετανίας ενώπιον του Συμβουλίου Προσχώρησης.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα