24 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

ΑρχικήFEATUREDΣυνάντηση ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης για τον αυτισμό με την Σοφία Ζαχαράκη

Συνάντηση ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης για τον αυτισμό με την Σοφία Ζαχαράκη

Σε έναν σημειολογικό χώρο, την Κοιν.ΣεΠ. «Το Παρεάκι» Το παρεάκι, επτά μητέρες, η Άννα Μωκάκου, η Ανθή Παιπέτη, η Αλεξάνδρα Συρογιάννη, η Παναγιώτα Πλησή, η Μαρία Βάσκου, η Τζούλια Σταυρίδου και η Αντιγόνη Στάμου περιέγραψαν επί δυόμισι ώρες στην Υπουργό την προσωπική τους ιστορία όταν ήρθαν αντιμέτωπες για πρώτη φορά με τον αυτισμό

Η Γραμματεία ΑμεΑ της ΝΔ, στο πλαίσιο της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον #Αυτισμό τον μήνα Απρίλιο, οργάνωσε και συντόνισε την Τρίτη 16 Απριλίου συζήτηση μητέρων παιδιών και ενηλίκων που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Sofia Zacharaki Σοφία Ζαχαράκη και την Γενική Γραμματέα Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής Μαρίνα Στέφου.

Το Συντονισμό της τόσο ουσιαστικής και βιωματικής συζήτησης είχε ο Γραμματέας ΑμεΑ Κώστας Λολίτσας ενώ παρούσα ήταν και η Αναπληρώτρια Γραμματέας ΑμεΑ Elsa Karageorgou Έλσα Καραγεώργου.

Σε έναν σημειολογικό χώρο, την Κοιν.ΣεΠ. «Το Παρεάκι» Το παρεάκι, επτά μητέρες, η Άννα Μωκάκου, η Ανθή Παιπέτη, η Αλεξάνδρα Συρογιάννη, η Παναγιώτα Πλησή, η Μαρία Βάσκου, η Τζούλια Σταυρίδου και η Αντιγόνη Στάμου περιέγραψαν επί δυόμισι ώρες στην Υπουργό την προσωπική τους ιστορία όταν ήρθαν αντιμέτωπες για πρώτη φορά με τον αυτισμό, τα προβλήματα που βίωσαν, τον καθημερινό και διαρκή αγώνα τους όσο το παιδί μεγάλωνε, τις ανησυχίες τους για το μέλλον αλλά και τις ισορροπίες που κλήθηκαν να διατηρήσουν τόσο στο σχολικό όσο και στο οικογενειακό και επαγγελματικό τους περιβάλλον.

Επίσης έθεσαν και μια σειρά από θέματα όπως: Διεπιστημονική και ολιστική προσέγγιση του νηπίου, συνεργασία ιατρών για την διάγνωση, πρώιμη παρέμβαση. Εκσυγχρονισμος των ΣΥΔ, καλές πρακτικές από το εξωτερικό, λειτουργία τους μέσα στην κοινότητα, συνεργασία με ΟΤΑ. Επαγγελματική αποκατάσταση, αυτόνομη, ασφαλής διαβίωση. Έμφαση στους γονείς, στην εξουθένωση τους, στην ψυχική τους ανθεκτικότητα, ανάπαυλα γονέων, emergency καταστάσεις γονέων. Τριτοβάθμια εκπαίδευση για υψηλής λειτουργικότητας αυτισμό, εκπαίδευση υπηρεσιών στην διαχείριση αυτιστικών ατόμων (αστυνομία, πυροσβεστική, υγειονομικοί). ΚΕΠΑ γνωματεύσεις, επιμόρφωση γιατρών, κατάργηση απαράδεκτων λεκτικών στις γνωματεύσεις. Ανασφάλιστοι αυτιστικοί σε προνοιακές δομές αλλά και σε υγειονομικές υπηρεσίες ιδιωτικών παρόχων.

Η Υπουργός άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή τα προβλήματα που της τέθηκαν, τις προτάσεις των μητέρων για την ανάγκη μίας πιο ολιστικής αντιμετώπισης και καθοδήγησης της κάθε οικογένειας μετά τη διάγνωση, τις δυσκολίες που προκύπτουν μέσα από την ανάγκη για διαφοροποιημένη προσέγγιση του κάθε παιδιού με αυτισμό.

Η Υπουργός επίσης αναφέρθηκε στις δράσεις που σχεδιάζει το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας με στόχο την έγκαιρη ανίχνευση αναπτυξιακών διαταραχών και την υποστήριξη των ατόμων με #αναπηρία και των οικογενειών τους.

“Το Πρόγραμμα Πρώιμης Παρέμβασης θα δημιουργήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα δομημένο πλαίσιο για την παροχή υπηρεσιών πρώιμης παρέμβασης για παιδία ηλικίας 0 έως 6 ετών από εκπαιδευμένους και πιστοποιημένους φορείς. Το Πρόγραμμα αφορά παιδιά με διαπιστωμένη αναπηρία ή αναπτυξιακή διαταραχή αλλά και παιδιά με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισής αναπτυξιακών διαταραχών, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται, ιδίως, διαταραχές αυτιστικού φάσματος, σύνδρομο Down, νοητική αναπηρία, προβλήματα ακοής ή όρασης, διαταραχές λόγου ή ομιλίας και κινητικές δυσκολίες.

Παράλληλα σε συνεργασία με πανεπιστημιακούς φορείς, συνδιαμορφώνουμε το νέο παιδαγωγικό πλαίσιο στους παιδικούς σταθμούς. Στο νέο αυτό πλαίσιο δίνουμε έμφαση στην εκπαίδευση των παιδαγωγών ώστε να είναι σε θέση να ανιχνεύσουν έγκαιρα αναπτυξιακές διαταραχές σε βρέφη και νήπια. Η έγκαιρη ανίχνευση αναπτυξιακών διαταραχών και η παραπομπή των παιδιών σε εκπαιδευμένους φορείς συμβάλει καθοριστικά στο να ενισχυθεί η λειτουργικότητα των παιδιών με αναπηρία. Παράλληλα θα παρέχεται συμβουλευτική υποστήριξη στους γονείς ώστε να μπορούν να διαχειριστούν πιο αποτελεσματικά τις ανάγκες των παιδιών.

Τέλος σχεδιάζουμε σε συνεργασία με την ΔΥΠΑ – Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης ΔΥΠΑ ένα νέο Πρόγραμμα το οποίο αφορά την επιδοτούμενη εργασία και την επαγγελματική καθοδήγηση για 200 άτομα τα οποία βρίσκονται στο φάσμα του #αυτισμού με σκοπό την κοινωνική και εργασιακή τους ένταξη. Τα άτομα στο φάσμα του αυτισμού θα συνοδεύονται από μέντορες εργασίας ώστε να ενισχυθεί η λειτουργικότητα των ατόμων και να εξασφαλιστεί η ομαλή τους ένταξη στο εργασιακό τους περιβάλλον.”

Νέα Δημοκρατία-Γραμματεία Ατόμων με Αναπηρία

#Δίπλα_σε_κάθε_πολίτη

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα