21.5 C
Athens
Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΤίτλοι τέλους για το παλιό 1ο δημοτικό Πικερμίου πασπαλισμένοι με χρυσόσκονη αναμνήσεων

Τίτλοι τέλους για το παλιό 1ο δημοτικό Πικερμίου πασπαλισμένοι με χρυσόσκονη αναμνήσεων

Παρελθόν αποτελεί πλέον το παλιό 1ο δημοτικό σχολείο Πικερμίου μετά την κατεδάφιση και της τελευταίας πέτρας του κτίσματος του νηπιαγωγείου που βρισκόταν στο σημείο. Μπορεί ο κουρνιαχτός της κατεδάφισης να καταλάγιασε και στη θέση του παλιού σχολείου θ’ ανεγερθεί ένας σύγχρονος βρεφονηπιακός σταθμός, ωστόσο η χρυσόσκονη των αναμνήσεων όσων έζησαν τους αγώνες για την μετατροπή ενός 2θέσιου σχολείου με υποτυπώδη υποδομή αρχές της 10ετίας του 1990 σε 6τάξιο, όσων έθεσαν τα θεμέλια της επιτροπής εξεύρεσης οικοπέδου για την κατασκευή ενός αξιοπρεπούς σχολείου το 1997 με αποτέλεσμα το 2014 να παραδοθεί το υπερσύχρονο σημερινό σχολικό συγκρότημα της Κοντοράβδη, παραμένει, όπως κι η ιστορία του παλιού σχολείου που αναδεικνύεται μέσα απ’ τις διηγήσεις των πρωταγωνιστών γονέων και δασκάλων που ακόμα και σήμερα αποτελούν αστέρια φωτεινά της κοινωνίας.

Αμαλία Τόκα – Μαρία Αποστολάκη – Τασούλα Κάρλου – Κώστας Σκανδάλης

Στα πέτρινα χρόνια του 2θέσιου δημοτικού τέσσερις άνθρωποι έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στους αγώνες αναβάθμισης του σχολείου και αγωνίστηκαν με σχεδιασμό και σύστημα ώστε το σχολειό τους από 2θέσιο ν΄ αναβαθμιστεί σε 4θέσιο και τελικά σε 6θεσιο. Τρεις μητέρες η Αμαλία Τόκα, η Μαρία Αποστολάκη κι η Τασούλα Κάρλου-Σίμου κι ο Διευθυντής Α΄βάθμιας εκπαίδευσης Κώστας Σκανδάλης, που έφυγε πρόσφατα απ’ την ζωή, αποτελούν τους πρωταγωνιστές του πρώτου μέρους της ιστορίας.

Η ιστορία ξεκινά με την Αμαλία, την Μαρία και την Τασούλα να κάνουν αγώνα δρόμου για την καταγραφή παιδιών απ’ το Πικέρμι και την Καλλιτεχνούπολη πείθοντας τους γονείς να τα εγγράψουν στο 2θέσιο δημοτικό του Πικερμίου, αφού την εποχή εκείνη υπήρχε διασπορά των μικρών μαθητών σε δημοτικά των γύρω δήμων.

Με τον τρόπο αυτό οι ελάχιστοι μαθητές αυξήθηκαν φτάνοντας τους 30! και με τη βοήθεια του αείμνηστου Κώστα Σκανδάλη το σχολείο μετατρέπεται αρχικά σε 4θέσιο αποκτώντας  μια επιπλέον υποτυπώδη υποδομή από προκάτ αίθουσες, με την συνδρομή του τότε υπουργού του ΠΑΣΟΚ  Δημήτρη Αποστολάκη, εκ των οποίων δύο μπορούσαν μ’ ένα έξυπνο τρόπο ανοίγοντας το ενδιάμεσο χώρισμα, να ενοποιηθούν σε μία αίθουσα εκδηλώσεων όποτε χρειαζόταν. Επίσης νοικιάστηκαν δύο αίθουσες πάνω απ’ το σημερινό Πsquare όπου έκαναν μάθημα η Πέμπτη και η Έκτη Δημοτικού.

Υπήρχε τόση αγάπη και δίψα των γονέων για ουσιαστική εκπαίδευση των παιδιών τους ώστε πλήρωναν οι ίδιοι ταξί για τη μεταφορά των μαθητών με συνοδό, για έξτρα δασκάλους ζωγραφικής, γυμναστικής, μουσικής – όλοι οι μαθητές έπαιζαν τότε φλογέρα – σκάκι, μπάσκετ κλπ. Δημιουργήθηκε επίσης με την συμβολή των δασκάλων μια Συμβουλευτική Γονέων, που ενήργησε προωθητικά στο να δοθούν σωστές και στέρεες βάσεις στα παιδιά, που σχεδόν εξ ολοκλήρου σήμερα αποτελούν τους νέους επιστήμονες – καμάρια της περιοχής.

Αξιοσημείωτες πρωτιές εκδηλώσεων του 1ου δημοτικού Πικερμίου τη 10ετία του 1990

Η πρώτη παρέλαση του σχολείου έγινε το σχολικό έτος ΄95-΄96 στην λεωφόρο Μαραθώνος με τους περίπου 30 μαθητές που υποστηρίχτηκαν και απ’ τα νήπια του νηπιαγωγείου που παρέλασαν αυτή την πρώτη φορά μαζί με το δημοτικό για να δείχνουν όσο το δυνατόν περισσότεροι.

Η πρώτη ανοιχτή εκδήλωση του σχολείου έγινε στον χώρο που σήμερα υπάρχει το εστιατόριο Κόκκινο. Εκεί δούλεψαν οργανωμένα παιδιά, δάσκαλοι, γονείς για να παρουσιάσουν μια Χριστουγεννιάτικη γιορτή, ένα θεατρικό, όπου τα παιδιά ήρθαν σ’ επαφή με την τέχνη του θεάτρου, ενώ παράλληλα έπαιξαν όλα ανεξαιρέτως και φλογέρα.

Απ’ την άλλη οι γονείς δούλεψαν πυρετωδώς για να φτιάξουν μια ολοκληρωμένη θεατρική σκηνή, με πάλκο, αυλαία, παρασκήνια, ώστε να μην διαφέρει σε τίποτα απ’ τις επαγγελματικές και τα κατάφεραν εκ του αποτελέσματος.

Η πρώτη εξόρμηση του σχολείου εκτός Πικερμίου πραγματοποιήθηκε με τους μαθητές να επισκέπτονται το κέντρο προσφύγων Λαυρίου, όπου προσέφεραν δώρα στους πρόσφυγες και ήρθαν σ’ επαφή μ’ έναν άλλο πολιτισμό μια άλλη κουλτούρα, τραγουδώντας τραγούδια της πατρίδας μας κι ακούγοντας τραγούδια της πατρίδας των προσφυγόπουλων.

Σίσσυ Κατσούδα – Ροζίνα Βαρουτέλη

Με την έναρξη της νέας χιλιετίας, στο τιμόνι του συλλόγου Γονέων βρίσκεται η Σίσσυ Κατσούδα, δασκάλα η Ροζίνα Βαρουτέλη και κοινοτάρχης Πικερμίου ο Βαγγέλης Ξηντάρας. Το Μάρτη του 2000 αποφασίζεται με πρωτοβουλία της Ροζίνας η αναβίωση της παρέλασης μαθητών και νηπίων στην Μαραθώνος, που είχε ατονήσει μετά την αρχική το 95-96. Στην παρέλαση παίρνουν μέρος 90 μαθητές και 35 νήπια.

Μάλιστα η Ροζίνα προχωρά ακόμα περισσότερο σχεδιάζοντας στη συνέχεια εκδήλωση με παραδοσιακούς χορούς στην πλατεία Αγίου Χριστοφόρου, που έκτοτε έχει καθιερωθεί. Χρειάστηκε ωστόσο να καμφθούν οι αντιρρήσεις που αρχικά εξέφρασε ο τότε κοινοτάρχης Βαγγέλης Ξηντάρας. Το χορευτικό των μαθητών υπό την καθοδήγηση του δασκάλου παραδοσιακών χορών Αλέξανδρου Καφφέζα, κερδίζει τις εντυπώσεις και αποσπά τα εύσημα τόσο του Κοινοτάρχη Β. Ξηντάρα όσο και των κατοίκων του Πικερμίου.

Το 2002 είναι ακόμα μία σημαδιακή χρονιά καθώς το 1ο δημοτικό Πικερμίου βγαίνει απ’ τα στενά του όρια, όταν η Ροζίνα Βαρουτέλη οραματίζεται μια εντυπωσιακή θεατρική παράσταση με τίτλο «Ο ήχος της μελωδίας» που διεξάγεται στο θέατρο «Αλίκη» της γειτονικής Ν. Μάκρης και στην οποία παίρνουν μέρος όλοι οι μαθητές του σχολείου. Η παράσταση σπάει ταμεία και δικαιώνει τους συντελεστές.

Η Ροζίνα Βαρουτέλη στην πρώτη γραμμή με τα κόκκινα στην κατάμεστη αίθουσα του θεάτρου “Αλίκη” στη Ν. Μάκρη κατά την παρουσίαση του θεατρικού “ο ήχος της μελωδίας” από μαθητές του 1ου δημοτικού σχολείου Πικερμίου

Τον Ιούνη του 2010, είναι η πρώτη φορά που ερχόμαστε σ’ επαφή με το σχολείο και προσωπικά με την Σίσσυ Κατσούδα ψυχή της όλης διοργάνωσης παρέα με την Ροζίνα Βαρουτέλη, καλύπτοντας την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αδελφοποίηση του 1ου δημοτικού Πικερμίου με το Αμερικανικό Κολλέγιο North Caroline.  Η απόλυτα επιτυχημένη εκδήλωση της αδελφοποίησης, που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στους φιλοξενούμενους καθηγητές του κολλεγίου, ήταν το επιστέγασμα της άριστης συνεργασίας του συλλόγου γονέων και των δασκάλων του δημοτικού με απτά αποτελέσματα.

Σήμερα το 1ο δημοτικό σχολείο, αλλά δυστυχώς και το κτίριο του νηπιαγωγείου, που ήταν το πρώτο δημόσιο κτίσμα που παραχωρήθηκε απ’ την τότε Κοινότητα Πικερμίου στην σχολική κοινότητα, δεν υπάρχουν πλέον, αν κι η δημοτική αρχή Πιστικίδη και μετέπειτα Μπουρνούς θα έπρεπε να δείξουν μεγαλύτερη ευαισθησία στην διατήρηση του νηπιαγωγείου με τις απαιτούμενες παρεμβάσεις ως μνημείου της εκπαιδευτικής ιστορίας του Πικερμίου.

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα