11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΑρχικήFEATUREDΤο χαρμόσυνο μήνυμα της πρώτης Ανάστασης - Η στιγμή που «η ζωή...

Το χαρμόσυνο μήνυμα της πρώτης Ανάστασης – Η στιγμή που «η ζωή νικά» τον θάνατο

Τα ήθη και τα έθιμα από τόπο σε τόπο της πρώτης Ανάστασης

Λίγο μετά τις 06.45 τελέστηκε ένα ξεχωριστό θρησκευτικό έθιμο που γίνεται στο νησί της Ζακύνθου. Συγκεκριμένα έξω από τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου γίνεται η πρώτη Ανάσταση και μόλις σβήσουν τα φώτα γίνεται ο «σεισμός».

Είναι η αναπαράσταση του σεισμού που άνοιξε το καινό μνημείο, κύλησε την βαριά πλάκα και ελευθέρωσε το «εν εταίρα μορφή» σώμα του Θεανθρώπου να βγει από τον τάφο, όπως ακριβώς εικονίζεται στην ντόπια εικονογραφία με την σημαία στο χέρι και την δόξα του νικητή του θανάτου. Ουσιαστικά βγαίνουν έξω από την εκκλησία μεγάλοι σιδερένιοι ντενεκέδες και αρχίζουν και τους χτυπάνε με μεγάλα σίδερα για να κάνουν θόρυβο, ενώ ηχούν και τα δυναμιτάκια σαν να γίνεται σεισμός, όπως φαίνεται και στο βίντεο από το zantetimes.gr

Με εκκωφαντικούς κρότους «η στιγμή που η ζωή νικά» στην Κέρκυρα και τη Χίο

Στην Κέρκυρα, αρκετοί «είχαν πιάσει πόστο», από τις 4.30 τα ξημερώματα ώστε να έχουν οπτική επαφή με τις Φιλαρμονικές που συνοδεύουν το μήνυμα της πρώτης Ανάστασης ενώ ακολουθεί το σπάσιμο των μπότηδων. Τα τεράστια κόκκινα κανάτια που ρίχνουν κάθε χρόνο από τα μπαλκόνια τους οι Κερκυραίοι στην κατάμεστη πλατεία Σπιανάδα. Σύμφωνα με την παράδοση ένα μικρό κομματάκι από τους σπασμένους μπότηδες φέρνει τύχη και ευημερία.

Χίος – Η πρώτη Ανάσταση στην Παναγία Ευαγγελίστρια της Χίου

Εντυπωσιακή η πρώτη Ανάσταση στη Χίο καθώς ο ιερέας βγήκε με πανηγυρική έξοδο και κρότους από την πύλη από το ναό της Ευαγγελιστρίας, που «σείεται». Οι πολυέλαιοι σείονται, τα χέρια χτυπούν τα στασίδια, οι καμπάνες ηχούν χαρμόσυνα.

«Ανάστα ο Θεός, κρίνων την γην» έψαλαν οι ιερείς στους ναούς όλης της χώρας, για την στιγμή που «η ζωή νικά και ελευθερώνει τις ψυχές από τον φόβο».

Οι ιερείς σκόρπισαν βάγια χαράς, την ίδια στιγμή που από τον τρούλο του ναού έπεφταν ροδοπέταλα. Οι δυνατοί κρότοι υποδηλώνουν τη βοή που ακολούθησε το θαύμα της Ανάστασης. Η ακολουθία ολοκληρώνεται με τη Θεία Κοινωνία.

Η πρώτη Ανάσταση στα Τρίκαλα

Λίγες ώρες πριν ακουστεί το «Χριστός Ανέστη» και διαδοθεί σε όλο τον κόσμο το ελπιδοφόρο μήνυμα της Ανάστασης Θεανθρώπου, οι Τρικαλινοί βίωσαν στους Ναούς την πρώτη Ανάσταση.

Όπως κατέγραψε το trikalavoice.gr ο «Ανάστα ο Θεός» συνετάραξε την ατμόσφαιρα στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου εκ Μετσόβου. Ο εφημέριος του Ναού, πατέρας Δημήτριος Κυρίτσης έρανε με βάγια τους πιστούς ψέλνοντας καταλλήλως, οι πολυέλαιοι σύονταν και οι καμπάνες χτυπούσαν χαρμόσυνα.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα