19.4 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

ΑρχικήFEATUREDΕικονικές σχέσεις - “Virtual relations”

Εικονικές σχέσεις – “Virtual relations”

Γράφει η Γκρέις Χατζίκου Life & Relationship Coach,MACity University

Στην εποχή της τεχνολογίας, βιώνουμε καθημερινά ένα άλλο είδος σχέσεων, εκείνων, χωρίς την φυσική παρουσία, χωρίς το άγγιγμα αλλά μέσω οπτικής και λεκτικής επαφής, άλλοτε με πραγματικά πρόσωπα και άλλοτε με …ρομπότ- (πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης)

Μια εικονική σχέση σημαίνει κατά κύριο λόγο να έχεις μια σχέση με κάποιον σε έναν κόσμο που φυσικά δεν υπάρχει, αλλά δημιουργείται ώστε να φαίνεται έτσι μέσω ενός λογισμικού.

Παρόλο που προσφέρουν μια διαφορετική μορφή κοινωνικής σύνδεσης προκύπτουν σοβαρά θέματα

  1. Επιδράσεις Τύπου Online Dating:

Η απλότητα του να βρει κανείς σύντροφο, να φλερτάρει, ή ακόμη και να συμμετέχει σε σεξουαλική επαφή μέσω πλατφόρμας εγγυάται μια επιφανειακή σύνδεση, αφήνοντας πίσω την πραγματικότητα.Ο συμμετέχων επαναπαύεται καλύπτοντας εν μέρει την ανάγκη του για αποδοχή και σύνδεση χωρίς να έχει ουσιαστικά τίποτα από τα δύο …εκτός αν μετά την online γνωριμία επιδιώξει κατά πρόσωπο συνάντηση .

  1. Κοινωνικά Δίκτυα και Επιδράσεις:

Η επικοινωνία μέσω δικτύων είναι σίγουρα ένας άμεσος τρόπος σύνδεσης  με μεγάλο αριθμό ατόμων ακόμη και παλιούς φίλους, συμμαθητές, έρωτες. Προσφέρει επαφή με την επικαιρότητα και αίσθηση ‘ανήκειν” και αποτελεί δυνατό εργαλείο για επαγγελματική και κοινωνική δικτύωση . Παρόλα αυτά η πλαστή αίσθηση κοινωνικής πραγματικότητας, μπορεί να οδηγήσει σε απομόνωση στον πραγματικό κόσμο αν το άτομο αφεθεί μονάχα σε αυτού του τύπου την επαφή.

  1. Κίνδυνοι του Online Gaming:

Ειδικά για τους νέους, η υπερβολική εμβάθυνση σε εικονικούς κόσμους παιχνιδιών  ενώ ο χρήστης, διασκεδάζει προσωρινά , απομονώνει από τις πραγματικές προκλήσεις και αντιξοότητες.

  1. Κίνδυνοι σε Forum Συνομιλιών:

Η αίσθηση του να μοιράζεσαι σκέψεις και εμπειρίες με ομάδες ανθρώπων είναι ευχάριστη . Παρόλα αυτά πίσω από τα ψευδώνυμα και τα προφίλ ,κρύβονται άνθρωποι με απραγματοποίητες ταυτότητες, δημιουργώντας κινδύνους όπως την απάτη, την ψυχολογική πίεση, ή ακόμα και εγκληματική δραστηριότητα.

Οι μονόπλευρες εικονικές σχέσεις μπορεί να αποτελούν ένα “παυσίπονο  μοναξιάς” ή και μια “ψευδαίσθηση κοινωνικότητας” παρόλα αυτά δεν είναι αληθινές…

Οι εικονικές σχέσεις είναι δημοφιλείς μια και ταιριάζουν στους γρήγορους ρυθμούς μας καθώς και έχουν ιδιαίτερα ασυναγώνιστα πλεονεκτήματα για τον εμπλεκόμενο

  • δεν κοστίζουν πολύ παρά κυρίως τον χρόνο που αφιερώνουμε μπροστά στον υπολογιστή ή το κινητό
  • έχουν άμεσο Interaction – άμεση ανταπόκριση αφού μέσα σε δευτερόλεπτα μπορεί να πάρουμε απάντηση
  • μοιάζουν λιγότερο απαιτητικές αφού δεν απαιτούν σωματική επαφή
  • παρουσιάζουν λιγότερες συγκρούσεις αφού καλύπτονται πίσω από την οθόνη και εύκολα κάποιος μπορεί να εγκαταλείψει τον όποιο διάλογο

Παρόλα αυτά, οι εικονικές σχέσεις δεν είναι αληθινές παρά μόνο η αφορμή για να δημιουργηθούν πραγματικές σχέσεις …

Οι εικονικές μας σχέσεις αποτελούν τροφή στην μοναχικότητα μας και σίγουρα κάποιες φορές μας βοηθούν να αναπτύξουμε την επαγγελματική  η και προσωπική μας διαδικτύωση. Επίσης, σαφώς μας γλιτώνουν χρόνο προκειμένου να ευχηθούμε με ένα μήνυμα αντι μεσω μιας μακροσκελούς τηλεφωνικής συνομιλίας.

Παρόλα αυτά ο σύγχρονος ενήλικας, καθώς προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ της ρεαλιστικής και της τεχνητής πραγματικότητας … καλείται να οριοθετήσει τις εικονικές του σχέσεις.

Αν οι εικονικές σχέσεις είναι μόνο ένα μικρό σημείο όπου εκφράζουμε την κοινωνικότητα μας, αν αποτελούν μόνο το “γήπεδο” προκειμένου να γνωρίσουμε νέους ανθρώπους από κοντά, αν αποτελούν μόνο την δική μας εξάσκηση στο φλερτ ή την συσχέτιση… σίγουρα είναι ένα ακόμη θετικό στοιχείο της σύγχρονης ζωής μας !

Είμαι εδώ να βοηθήσω όποιον είναι εθισμένος σε εικονικές σχέσεις και επιθυμεί να ισορροπήσει στην πραγματική ζωή …η οποία βρίσκεται καθημερινά εκτός οθόνης!

Γκρέις Χατζίκου
Γκρέις Χατζίκουhttp://gracechatzikou.gr
Life& Relations Coach, MA City London
Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα