29 C
Athens
Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΣΧΟΛΙΑΑΔΕΙΑ ΕΔΡΑΝΑ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΣΕ ΕΝΔΕΙΞΗ ΜΙΑΣ ΙΔΙΟΤΥΠΗΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

ΑΔΕΙΑ ΕΔΡΑΝΑ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΣΕ ΕΝΔΕΙΞΗ ΜΙΑΣ ΙΔΙΟΤΥΠΗΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Δεν είχαμε σκοπό ν’ ασχοληθούμε με το “γεγονός” της … ανακάλυψης των άδειων εδράνων της μειοψηφίας του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου που πήρε τεράστιες διαστάσεις λες και ανακαλύψαμε την πυρίτιδα, απλά διότι για μας το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα γνωστό από χρόνια σε συνεδριάσεις δημοτικών συμβουλίων πολλών δήμων της αν. Αττικής που από χρόνια παρακολουθούμε, με ιδιαίτερη έξαρση τα χρόνια των Καλλικρατικών δήμων.   

Ωστόσο δύο πράγματα μας εξιτάρισαν σε σημείο να γράψουμε ένα σχόλιο επ’ αυτού με την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει από παρόμοια πρόσφατα φαινόμενα ακόμα και σε όμορους δήμους.

Α)  Άσχετα αν συμφωνούμε ή όχι με αυτή την ιδιότυπη διαμαρτυρία των εκλεγμένων συμβούλων ενός δήμου, που φτάνει έως και την αναβολή συνεδριάσεων λόγω μη απαρτίας, το ζήσαμε πολύ πρόσφατα στους δήμους Μαραθώνα και Λαυρεωτικής και παλαιότερα επί θητείας Χριστόπουλου στη Ραφήνα (δεν υπήρξαν παρόμοιες διαμαρτυρίες τότε), πρέπει να τονίσουμε ότι ο Πρόεδρος του Σώματος είναι αδύνατο να εφαρμόσει το κανονισμό για δύο απλούς λόγους:

Πρώτον ο σύμβουλος που δεν θέλει να είναι συνεπής με την υποχρέωσή του να παρίσταται στις συνεδριάσεις για οποιονδήποτε λόγο, μπορεί να απουσιάζει σε δύο συνεχόμενες να παρίσταται την τρίτη και ούτω καθεξής οπότε…

Δεύτερον αν η αποχή ξεπερνά κατά πολύ το ένα άτομο, ο Πρόεδρος θα ζητήσει την αντικατάσταση όλων; Κι αν οι αντικαταστάτες τους εξακολουθήσουν το ίδιο βιολί;

Σε παρόμοιες πιέσεις με αυτές που ασκούνται στον Πρόεδρο του Δ.Σ. Ρ-Π κ. Μώρο, ασκήθηκαν και στον τ. Πρόεδρο του Δ.Σ. Μαραθώνα κ. Θανασιά λίγους μήνες πριν, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να κινηθεί με το γράμμα του νόμου εναντίον όσων απουσίαζαν αδικαιολόγητα επί μακρόν. Τι κέρδισε; ΤΙΠΟΤΑ! Απλά ελάχιστο χρόνο μετά έγινε η αντικατάστασή του.  Τόσο απλά.  

Β)  Στη περίπτωση  του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου είναι τουλάχιστον εξοργιστική η εμμονή από παλαιότερα, οι συνεδριάσεις να ξεκινούν αργά το βράδυ κυρίως λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων των κατά καιρούς προέδρων, λες κι όλοι οι σύμβουλοι είναι άνεργοι και ξενύχτηδες. Και το ότι μετά το ντόρο που έγινε απ’ τα συνεχή παράπονα για την ώρα έναρξης των συνεδριάσεων, το επόμενο συμβούλιο αρχίζει μισή ώρα νωρίτερα(!), μόνο ως κωμωδία μπορεί να περάσει κι αυτό αποτέλεσε το δεύτερο λόγο για να γράψουμε αυτές τις αράδες.  

Ενώ λοιπόν διαφωνούμε κάθετα με τη τακτική των συνεχών απουσιών, πρέπει να επισημάνουμε ότι ο θόρυβος γίνεται συνειδητά απ’ αυτούς που νομίζουν ότι θα ωφεληθούν στις προσεχείς εκλογές στην άγρα ψήφων υπέρ των ιδίων που ήταν πάντα παρόντες.

Οποία πλάνη οικτρά. Δυστυχώς ο ψηφοφόρος αποδεικνύεται, τελείως αδιάφορος για το τι συμβαίνει στα δημοτικά συμβούλια και το δείχνουν τα άδεια καθίσματα του ακροατηρίου. Ελάχιστος αριθμός ψηφοφόρων ενημερώνεται ενδελεχώς για πρόσωπα και πράγματα ώστε να είναι σε θέση να ρίξει στη κάλπη ψήφο απαλλαγμένη από συγγένειες, φιλίες, προσωπικά οφέλη και σκοπιμότητες. Πολλή φασαρία για το τίποτα με λίγα λόγια!

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα