20.1 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΣΧΟΛΙΑΑΝΔΡΕΑΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΚΕΛ ΣΤΟ ΠΛΑΤΥΧΩΡΑΦΙ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΚΕΛ ΣΤΟ ΠΛΑΤΥΧΩΡΑΦΙ

Μια και το θέμα έλλειψης βιολογικών καθαρισμών και τα πρόστιμα που θα επιβληθούν οσονούπω στους δήμους που δεν έχουν προχωρήσει στη λύση του προβλήματος, ανασύραμε στην επιφάνεια το πρόγραμμα της παράταξης του κ. Ανδρέα Βασιλόπουλου, που πήρε θέση στο πρόγραμμά του για το ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι.

«Άμεση λύση για αποχέτευση», έγραφε το πρόγραμμα της Δύναμης Πολιτών και συνέχιζε: ΝΑΙ, θα παλέψουμε όλοι μαζί και θα πετύχουμε ένα έργο σωστό, ανθρώπινο, πολιτισμένο. Έχουμε μελετήσει τα σχέδια και την προμελέτη της ΕΥΔΑΠ και φυσικά ήμασταν και είμαστε τελείως αντίθετοι. Σχεδιάζουμε όμως σήμερα ένα σύγχρονο & σωστό διαδημοτικό έργο που θα δώσει λύση στο χρόνιο πρόβλημα της αποχέτευσης.

Ενός προβλήματος που επί δεκαετίες μολύνει το υπέδαφος και τα ρέματα του τόπου μας, έχει κάνει, ειδικά, τη Ραφήνα βρώμικη και ανθυγιεινή πόλη, ταλαιπωρεί με βυτία και έξοδα 20.000 κατοίκους και έχει εκθέσει το Δήμο και τη χώρα μας διεθνώς.

Ο Δήμος για πρώτη φορά θα μελετήσει με επείγουσες διαδικασίες τις προτεινόμενες λύσεις (ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι, ΚΕΛ σε άλλη περιοχή, σύνδεση με Ψυττάλεια) ώστε το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και οι κάτοικοι να ενημερωθούν και να γνωρίζουν γιατί ψηφίζουν υπέρ της λύσης αυτής.

“Αντί να φωνάζουμε για να μην γίνει κάτι στην περιοχή μας, να φωνάξουμε όλοι μαζί για να γίνει κάτι σωστό, όπως το θέλουμε”, δήλωνε ο υποψήφιος Δήμαρχος Ανδρέας Βασιλόπουλος και επικεφαλής του συνδυασμού ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, σε τοπική εκδήλωση στη Ραφήνα για το θέμα.

Είναι καθήκον μας να διασφαλίσουμε ότι θα είναι σύγχρονο και θα ακολουθεί όλες τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές, δηλαδή κλειστού τύπου, υπόγειο και τριτοβάθμιας επεξεργασίας. Ότι θα υπάρξει η απαραίτητη υπόγεια δεξαμενή ασφαλείας χωρητικότητας 6 ημερών για αποφυγή ρύπανσης σε περίπτωση βλάβης και η αντιπλημμυρική θωράκιση έως τα +2,5 μέτρα. Ότι ο αγωγός προς τη θάλασσα θα μεταφέρει μόνο επεξεργασμένο καθαρό νερό. Ότι δεν θα υπάρχει πρόβλεψη για τη σύνδεση λυματοφόρων βυτίων. Ότι θα έχει, ο Δήμος και όχι η ΕΥΔΑΠ, τη διαχείριση του έργου και το δικαίωμα χρήσης του νερού και της μελλοντικά παραγόμενης ενέργειας. Ότι θα υπάρχουν όλες οι απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας και θα εγκατασταθούν συστήματα αυτόματου ελέγχου που προβλέπονται από τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

«Ραφήνα-Πικέρμι και Σπάτα-Αρτέμιδα θα συνεργαστούν για την υλοποίηση και τη διαχείριση του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων», σύμφωνα με δηλώσεις του υποψηφίου Δημάρχου Ανδρέα Βασιλόπουλου, μετά από τις διαδοχικές συναντήσεις με υποψηφίους του γειτονικού Δήμου.

Και οι δύο γειτονικοί Δήμοι αντιμετωπίζουν το πρόβλημα ‘των τελευταίων’ στην Αττική χωρίς αποχέτευση, ενώ το έργο που θα γίνει τους επηρεάζει, θετικά ή αρνητικά, εξίσου.

Είναι βέβαιο ότι μαζί μπορούμε να διεκδικήσουμε και να πάρουμε από το ΕΣΠΑ την απαιτούμενη χρηματοδότηση, να τρέξουμε τις διαδικασίες, να επιβλέψουμε το έργο, και όλα αυτά με μεγαλύτερο και αμεσότερο ενδιαφέρον από εκείνο της ΕΥΔΑΠ.

Η μελλοντική κυριότητα του έργου, εξασφαλίζει επίσης θέσεις εργασίας, αλλά και οφέλη στην τοπική κοινωνία από το δικαίωμα διαχείρισης του παραγόμενου νερού και μελλοντικά της παραγόμενης ενέργειας.

Για την Ψυττάλεια έγραφε: Μία φαινομενικά σωστή πρόταση με δεκάδες όμως τεχνικά προβλήματα.

Α) Υπάρχει υψηλό ενεργειακό κόστος λειτουργίας και πιθανότητα για βλάβες (λόγω υψομετρικής διαφοράς 240 μέτρων και 17 αντλιοστασίων).

Β) Ο κεντρικός αγωγός προς Ψυττάλεια δεν επαρκεί. Επομένως πρέπει να συμφωνήσουν οι Δήμοι Παλλήνης, Χαλανδρίου και Αγίας Παρασκευής και το ΥΠΕΚΑ να σκαφτεί η Μαραθώνος και η Μεσογείων για να περάσει ο νέος μεγαλύτερος αγωγός.

Γ) Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν ξεσηκωθεί και αρνούνται να δεχτεί η Ψυττάλεια και τα δικά μας λύματα.

Δ) Δεν υπάρχουν μελέτες και διασφάλιση χρηματοδότησης, λείπουν οι εγκρίσεις και η σύμφωνη γνώμη των γειτονικών Δήμων για να περάσει ο αγωγός από την περιοχή τους.

Κατέληγε με τις προτάσεις μας για ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι

1. ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
στα όρια των Δήμων και ΟΧΙ σε ένα έργο της ΕΥΔΑΠ στον τόπο μας

2. ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΜΕΝΟ
ώστε να είναι αθόρυβο, άοσμο και … “αόρατο”

3. ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΟ
όπως όλα τα σύγχρονα αντίστοιχα έργα για να αξιοποιούμε το παραγόμενο νερό για εμπλουτισμό υδροφόρου ορίζοντα και άρδευση

4. ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΔΟΧΗ ΒΥΤΙΩΝ
για να αποκλείεται η μελλοντική χρήση από βυτία που θα αδειάζουν λύματα

5. ΔΙΚΗΣ ΜΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
και όχι της ΕΥΔΑΠ για να έχουμε τον έλεγχο και να δημιουργούμε θέσεις εργασίας για τα παιδιά μας

6. ΜΕ ΕΠΙΓΕΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ
της γης ως χώρο πρασίνου και αναψυχής με γήπεδα, ποδηλατικές διαδρομές

7. ΜΕ ΜΙΚΡΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ
και άλλους κοινωφελείς χώρους  που θα ξεκινήσουν σε δεύτερο στάδιο μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ

8. ΜΕ ΥΠΟΓΕΙΑ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
για συγκέντρωση των λυμάτων σε περίπτωση βλάβης έως 6 ημέρες

9. ΜΕ ΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ
του Δήμου μας για το δικαίωμα ελέγχου της πορείας του έργου και διακοπής των εργασιών κατασκευής

Αυτά εν συντομία ήταν όσα παρουσίασε στο πρόγραμμά του ο κ. Βασιλόπουλος, που ήταν ο μόνος που ουσιαστικά έδινε κατευθύνσεις στο πως θα έπρεπε να κατασκευαστεί ένα ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι και είναι ο μόνος που ΄΄δικαιώνεται΄΄ απ’ την κατάληξη του θέματος.

Μόνο που δεν ξέρουμε αν με την σταθερή αρνητική στάση των δημοτικών αρχών των δύο δήμων, θα μπορέσουν να συμμετέχουν στην επίβλεψη/κατασκευή/λειτουργία του έργου που κατά πως φαίνεται προχωρά η κεντρική διοίκηση. Ίσως ήρθε η ώρα όλες οι παρατάξεις από κοινού να δουν το θέμα από μηδενική βάση και να προχωρήσουν βάση των νέων δεδομένων.    

 

 

 

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα