16.9 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΣΧΟΛΙΑΜΑΡΑΘΩΝΑΣ: ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ Η… ΑΠΟΣΑΘΡΩΣΗ ΣΤΟ «ΔΗΜΑΡΧΟΚΕΝΤΡΙΚΟ ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑ» ΨΗΝΑΚΗ

ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ: ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ Η… ΑΠΟΣΑΘΡΩΣΗ ΣΤΟ «ΔΗΜΑΡΧΟΚΕΝΤΡΙΚΟ ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑ» ΨΗΝΑΚΗ

Το «ψυχροπολεμικό» κλίμα, η αμφισβήτηση και το έλλειμμα εμπιστοσύνης που έχουν δημιουργηθεί, μεταξύ του δημάρχου Μαραθώνα κ. Ηλία Ψηνάκη και των δημοτικών του συμβούλων (στην πλειοψηφία τους) καταγράφηκαν και στη χθεσινή (11/5) παραταξιακή σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε ενόψει της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) της Πέμπτης 14 Μαΐου.

Το βασικό ζήτημα που είχε προκύψει, ήταν όπως «συνετιστούν» με κάποιο τρόπο (;) οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, ούτως ώστε να μην επαναλαμβάνονταν στο μέλλον, φαινόμενα όπως εκείνα που σημειώθηκαν στο τελευταίο Δ.Σ. Με άλλα λόγια, να υπερψηφίζονται το θέματα -ή τουλάχιστον να μην καταψηφίζονται- από τα μέλη της συμπολίτευσης.

Ωστόσο, δεν χωρεί αμφιβολία πως, φράσεις του τύπου «κομματική πειθαρχία» δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές, ούτε φυσικά, να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα… επιπλέον δε, και η πιθανολογούμενη αυστηρή προειδοποίηση εκ μέρους του δημάρχου ότι «την επόμενη φορά θα προχωρήσουμε σε διαγραφές» φαίνεται ν’ αφήνει… ασυγκίνητους τους δημοτικούς συμβούλους, οι οποίοι ολοφάνερα πλέον, τελούν υπό πλήρη δυσαρέσκεια!

«Η δυσαρέσκεια –κι όταν ακόμα βρίσκεται σε λανθάνουσα κατάσταση- έχει ανάγκη να γίνει επιθετική και να περάσει στη δράση» διαβάζουμε κάπου!

Περνούσε λοιπόν, η ώρα, στην παραταξιακή σύσκεψη, αλλά οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν πείθονταν ν’ αλλάξουν συμπεριφορά και σαν «καλά παιδιά» να στηρίζουν τις προτάσεις της Διοίκησης, υπερψηφίζοντας τα θέματα όπως έρχονται στα Δ. Σ. Και τότε, ο κ. Αλέξανδρος Σόμογλου έθεσε την εξής πρόταση: να μη διαμορφώνονται τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, εάν πρωτίστως, δεν συζητούνται στις παραταξιακές, προκειμένου να εγκρίνονται εκ των προτέρων, από τους δημοτικούς συμβούλους.

Ειλικρινά, δεν πιστεύουμε ότι κάτι τέτοιο (όσο και αν ακούγεται «δημοκρατικό») είναι δυνατόν, να λειτουργήσει… αυτό που σίγουρα όμως, αντιλαμβανόμαστε είναι ότι, η εν λόγω πρόταση, και πρωτοφανής είναι κι επιβεβαιώνει όσα προαναφέραμε σχετικά με την έλλειψη εμπιστοσύνης!

Γιατί, τι λέγεται –εν ολίγοις- στον επικεφαλής του συνδυασμού και δήμαρχο, μέσω αυτής της πρότασης; Ότι: «εμείς οι αιρετοί συνεργάτες σου, κ. Ψηνάκη, δεν εμπιστευόμαστε απόλυτα την κρίση τη δική σου και των ατόμων που σε περιβάλλουν, ως αναφορά σε αποφάσεις που λαμβάνονται για τον τόπο ΜΑΣ!»

Το χάσμα μεγαλώνει…

Στις πρώτες κιόλας, εβδομάδες, από ανάληψης της δημαρχίας Μαραθώνα, επισημάνθηκε το πρόβλημα στον κ. Ηλία Ψηνάκη. Για ποιο πρόβλημα μιλάμε; Για τους ρόλους και τα καθήκοντα, τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα, ενός εκάστου από τους αιρετούς και τους διορισμένους συνεργάτες του. Σε πολύ σύντομο διάστημα, διαφάνηκαν δυσλειτουργίες, ενώ έγινε αισθητό το κακό κλίμα και το εκατέρωθεν έλλειμμα εμπιστοσύνης.

Οι καλοπροαίρετες συστάσεις προς τον κ. Ψηνάκη ότι «οι εκλεγμένοι θα πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο» κατά τα φαινόμενα και προϊόντος του χρόνου, δεν φαίνεται να τον έπεισαν. Εννιά μήνες μετά, οι χειρισμοί του δημάρχου επί του συγκεκριμένου ζητήματος… έτεκαν ρωγμές ανεπανόρθωτες πλέον (κατά την ταπεινή μου άποψη και γνωρίζοντας χαρακτήρες και νοοτροπίες) στην Παράταξη των «Πολιτών».

Μην ξεχνούμε ότι, ο βασικός λόγος της ανεξαρτητοποίησης πρωτοκλασάτων δημοτικών συμβούλων, είχε να κάνει ακριβώς, με την «εξευτελιστική συμπεριφορά» (όπως εξηγήθηκε από τους ίδιους) του κ. Ψηνάκη και των «δικών του ανθρώπων» απέναντί τους. Δυστυχώς, και σ’ εκείνη την ακραία περίπτωση, ο δήμαρχος επέλεξε τους μη αιρετούς συνεργάτες του, έναντι των εκλεγμένων με αποτέλεσμα τον διχασμό…

Είναι δε φανερό ότι, το χάσμα συνεχώς μεγαλώνει, δημιουργώντας μεταξύ άλλων, τον κάτωθι καταστροφικό φαύλο κύκλο: ο κ. Ψηνάκης εμπιστεύεται όλο και λιγότερο τους δημοτικούς του συμβούλους, στρεφόμενος όλο και περισσότερο στους «δικούς του».

Οι δημοτικοί σύμβουλοι αποξενώνονται όλο και περισσότερο, ενώ αισθάνονται όλο και λιγότερο την ανάγκη να στηρίξουν το έργο της Διοίκησης του Δήμου και προσωπικά, του δημάρχου.

Τούτη η αντίδραση, απομακρύνει περαιτέρω τον κ. Ψηνάκη από την εκλεγμένη του ομάδα, και πάει λέγοντας…

Παρεμπιπτόντως, δεν θα μπούμε στη συλλογιστική της «κότας και του αυγού» τουτέστιν, τι δημιουργήθηκε πρώτο! Γιατί, το ακούμε και αυτό: ο δήμαρχος να διατείνεται ότι εκείνοι που εξελέγησαν, το επέτυχαν λόγω του γεγονότος ότι, πολιτεύτηκαν με την Παράταξη του Ηλία Ψηνάκη, άρα του οφείλουν!

Από την άλλη, οι δημοτικοί σύμβουλοι επιμένουν ότι χάρη σ’ εκείνους εξελέγη δήμαρχος, ο Ψηνάκης, με τις ψήφους που έφεραν στην Παράταξη! Επομένως, τους οφείλει!

Το σίγουρο είναι ότι κάτι έχει «στραβώσει» πολύ άσχημα! Και όσοι δεν το βλέπουν ή είναι παντελώς άσχετοι με την «τέχνη» της πολιτικής ή εθελοτυφλούν!

Αναρωτιόμαστε τέλος, ποια θα είναι η φράση που θ’ αντιγυρίσει ο δήμαρχος Μαραθώνα στη δημοτική του ομάδα, εάν επαληθευτούν οι προβλέψεις μας, και το όλο «σύστημα» οδηγηθεί στη διάλυση!..

Τι θα λέγατε για την ατάκα: «Ήθελα κι εγώ να πέσω, τι καλά που μ’ έσπρωξες!…».

         

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα