21.6 C
Athens
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΣΧΟΛΙΑΟ ΠΕΤΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΑΠΟ ΑΕΡΟΣ ΨΕΚΑΖΕΙ ΤΟ ΣΧΙΝΙΑ

Ο ΠΕΤΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΑΠΟ ΑΕΡΟΣ ΨΕΚΑΖΕΙ ΤΟ ΣΧΙΝΙΑ

Τα κουνούπια αποτελούν ένα σοβαρότατο παράγοντα κινδύνου για την εξάπλωση ασθενειών, ενώ σημαντικά δυσμενείς είναι και οι επιπτώσεις στην οικονομία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων στις περιοχές όπου αναπτύσσονται υψηλοί πληθυσμοί κουνουπιών. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που έχουν σημειωθεί αυξημένα περιστατικά μετάδοσης του ιού του Δυτικού Νείλου και της ελονοσίας σε αρκετές περιοχές της χώρας μας, καταδεικνύεται εντονότερα η ανάγκη οργάνωσης και εφαρμογής ολοκληρωμένων προγραμμάτων αντιμετώπισης των εντόμων αυτών.

Η Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής στο πλαίσιο ενός τέτοιου προγράμματος που υλοποιείται από την Περιφέρεια Αττικής για το έτος 2015, σύμφωνα με την από 30/3/2015 εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας για την καταπολέμηση των κουνουπιών και την ενημέρωση – προφύλαξη του κοινού, έχει μέχρι σήμερα πραγματοποιήσει με ευθύνη της Διεύθυνσης Υγειονομικού Ελέγχου & Περιβαλλοντικής Υγιεινής σε συνεργασία με την ανάδοχο εταιρεία εκτέλεσης του έργου και την εποπτεία της Τεχνικής Επιτροπής Παραλαβής –Παρακολούθησης του έργου, μια σειρά από δράσεις για την περιστολή της όχλησης και την προφύλαξη του πληθυσμού της περιοχής από τον κίνδυνο ασθενειών από τα κουνούπια.

Συγκεκριμένα, από τον Απρίλιο του 2015 οι παραπάνω φορείς έχουν πραγματοποιήσει:

α) δειγματοληψίες παρακολούθησης, καταγραφής εμφάνισης και αφθονίας προνυμφών κουνουπιών σε όλες τις περιοχές της Ανατολικής Αττικής και

β) εφαρμογές ψεκασμών από εδάφους και από αέρος σε περιοχές – σημεία (ρέματα, κανάλια, στάσιμα νερά, κλπ) στον περιαστικό ιστό όλων των Δήμων και στα φυσικά συστήματα (οικολογικά προστατευόμενες περιοχές) της Ανατολικής Αττικής.

Στους οκτώ (8) ψεκασμούς που έχουν γίνει μέχρι και σήμερα σε περιοχές περιαστικά των δήμων της Π.Ε.Α.Α. και στους αντίστοιχους (8) στις Οικολογικά προστατευόμενες περιοχές, αλλά και στις πέντε (5) εφαρμογές από αέρος στον υδροβιότοπο του Εθνικού Πάρκου Σχινιά του Δήμου Μαραθώνος, έχουν χρησιμοποιηθεί βιοκτόνα σκευάσματα εγκεκριμένα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Για την καλύτερη δυνατή πρόληψη τυχόν κρουσμάτων και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση ενδεχόμενων προβλημάτων, η Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής απευθύνθηκε με έγγραφά της στους δήμους εντός των διοικητικών της ορίων (στις 7/4/2015 και στις 28/5/2015), προκειμένου εκείνοι

α) να ενημερώσουν τους πολίτες με κάθε ενδεικνυόμενο μέσο (τοπική εφημερίδα ή ραδιοφωνικό – τηλεοπτικό σταθμό, κλπ.) ώστε να φροντίζουν να μην δημιουργούνται εστίες στο οικιακό περιβάλλον με στάσιμα νερά μικρής ή μεγάλης έκτασης, αλλά και να μεριμνήσουν για την τοποθέτηση πλέγματος στα φρεάτια επισκεψιμότητας και εξαερισμού όλων των βόθρων,

β) να προχωρήσουν στον καθαρισμό όλων των φρεατίων τους και την απομόνωση όλων των παράνομων συνδέσεων – αγωγών που τυχόν διοχετεύουν λύματα ή άλλα ακάθαρτα νερά στο δίκτυο όμβριων υδάτων και     γ) να εφαρμόσουν από την πλευρά τους άμεσα ψεκασμούς (εφόσον δεν είχαν ήδη κάποιο σχετικό πρόγραμμα σε ισχύ) ή να συνεχίσουν με εντατικούς ρυθμούς τους ψεκασμούς, με εγκεκριμένα προνυμφιοκτόνα σκευάσματα σε όλα τα φρεάτια όμβριων υδάτων της πόλης τους και στοχευμένα σε υδάτινες συλλογές (στάσιμα νερά) που βρίσκονται σε σημεία – περιοχές του δήμου τους.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι πραγματοποιείται σε συνεργασία με το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) εντομολογική επιτήρηση στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής.

Η Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής θα συνεχίσει να υλοποιεί όλες τις σχετικές δράσεις όπως αυτές προκύπτουν σύμφωνα με το πρόγραμμα που εφαρμόζει η Περιφέρεια Αττικής για την καταπολέμηση των κουνουπιών. Υπολείπονται δύο ακόμη ψεκασμοί για την ολοκλήρωση του φετινού προγράμματος.

Την επιτυχία, μέχρι σήμερα, του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών καταδεικνύει και το γεγονός ότι δεν εμφανίσθηκαν αυτόχθονα κρούσματα ελονοσίας στην περιοχή μας, κάτι που δυστυχώς είχαμε τα προηγούμενα χρόνια (2010, 2011 & 2012).

Η Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής έχει ήδη αρχίσει τις διαδικασίες προγραμματισμού του έργου για το έτος 2016 ώστε έγκαιρα και την επόμενη χρονιά να ξεκινήσουν οι εφαρμογές ψεκασμών, ενώ παράλληλα καλούνται όλοι οι Δήμοι να δρομολογήσουν έγκαιρα ενέργειες και δράσεις καταπολέμησης των κουνουπιών εντός του αστικού ιστού, όπως αυτό τους υποχρεώνει η νομοθεσία, για την προστασία της Δημόσιας υγείας και της μείωσης της όχλησης των πολιτών.    

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα