18.6 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΣΧΟΛΙΑΤΟ ΠΑΛΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΡΑΦΗΝΑΣ ΑΠ’ ΤΗΝ ΑΦΑΝΕΙΑ ΣΕ ΔΙΠΛΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ

ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΡΑΦΗΝΑΣ ΑΠ’ ΤΗΝ ΑΦΑΝΕΙΑ ΣΕ ΔΙΠΛΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ

Αποτέλεσε το πρώτο σχολείο για τους Μικρασιάτες πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στη Ραφήνα. Στις αίθουσές του θήτευσαν γενιές Ραφηνιωτών, μέχρι τη κατασκευή του σημερινού δημοτικού σχολείου επί της Χρυσοστόμου Σμύρνης, οπότε και στέγασε το Τεχνικό Λύκειο μέχρι που εγκαταλείφτηκε στη τύχη του, όταν κατασκευάστηκε το ΤΕΛ στη λεωφ. Μαραθώνος.

Πέρασε χρόνια εγκαταλελειμμένο, έρμαιο διάφορων βανδαλισμών, αφημένο στη φθορά του χρόνου, μέχρι που προ 3 ετών παρά κάτι, ανακαινίστηκε επί θητείας Χριστόπουλου για τις ανάγκες της δημοτικής βιβλιοθήκης. Μπήκε μάλιστα κι η σχετική μαρμάρινη πλάκα.

Η καλή μοίρα του παλιού σχολείου, του επιφύλαξε προ ημερών δεύτερα εγκαίνια, όταν για άλλη μια φορά άλλαξε χρήση στεγάζοντας τη φιλαρμονική του δήμου αυτή τη φορά, λόγω μετακόμισης της βιβλιοθήκης στο Πνευματικό Κέντρο Ραφήνας που επιτέλους άνοιξε για το κοινό.  

Δεύτερα εγκαίνια λοιπόν, δεύτερη μαρμάρινη πλάκα που πήρε τη θέση της παλιάς. Τώρα αν υπάρξουν τρίτα εγκαίνια και αλλαγή ξανά της μαρμάρινης πλάκας, θα δείξει το μέλλον.

Ούτως ή άλλως το σχολείο του συνοικισμού της Ραφήνας έχει γράψει ιστορία, που ξεκινά με την αρχική του ξύλινη κατασκευή μεταπολεμικά, μέχρι σήμερα με τα διπλά εγκαίνια σε διάστημα 3 ετών παρά κάτι μόλις.     

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα