22.1 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΑΙΡΕΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΙΡΜΟΣ: ΒΡΕΙΤΕ ΤΑ ΚΟΙΝΑ ΜΕΤΑΞΥ ΚΕΡΑΤΕΑΣ, ΚΩ, ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ, ΑΡΓΟΥΣ & ΚΗΦΙΣΙΑΣ

ΑΙΡΕΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΙΡΜΟΣ: ΒΡΕΙΤΕ ΤΑ ΚΟΙΝΑ ΜΕΤΑΞΥ ΚΕΡΑΤΕΑΣ, ΚΩ, ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ, ΑΡΓΟΥΣ & ΚΗΦΙΣΙΑΣ

Στην θέση της σημερινής πόλης της Κερατέας στην αρχαιότητα βρισκόταν ο Δήμος Κεφαλής της Ακαμαντίδας φυλής στα παράλια της Αττικής, Η επικρατούσα θεωρία είναι ότι το όνομα του αρχαίου δήμου Κεφαλής που διατηρήθηκε ακμαίο όλη την αρχαιότητα προήλθε από τον προϊστορικό βασιλιά Κέφαλο που καταγόταν από το Θορικό. 

Ο σημερινός οικισμός χτίστηκε πολύ αργότερα και πήρε το όνομα Κερατέα. Σε αυτό το βήμα έχουμε πει σε προηγούμενο σημείωμα ότι πολλές είναι οι εκδοχές γιατί η Κερατέα πήρε αυτό το όνομα. Μια εκδοχή είναι ότι το όνομα προέρχεται από το φυτό χαρουπιά που λέγεται αλλιώς και κερατέα ή κερατιά ή ξυλοκερατιά = χαρουπιά και είναι πολύ διαδεδομένο στην περιοχή. Άλλη εκδοχή  είναι προέρχεται ευθέως από την παράφραση του όρου Κεφαλή.

Ωστόσο εμείς τώρα θα επικεντρωθούμε στο όνομα Κεφαλή εκφράζοντας μια αιρετική άποψη την οποία ενστερνίζονται κάποιοι αρχαιολόγοι. Από το λεξικό βλέπουμε ότι το κεφαλάρι ή  κεφάλι είναι ουδέτερο και σημαίνει  πηγή νερού δηλαδή  άφθονο νερό. Συνώνυμα του είναι το κεφαλόβρυσο και η νερομάνα.

Σε πολλές περιοχές της χώρας υπάρχει το όνομα  Κεφαλή, Κέφαλος, Κεφαλάρι. Αυτό δίνεται σε μέρη που έχουν πολύ νερό και εκεί μαζεύεται ο κόσμος, αρδεύονται χωράφια και οικοδομούνται οικισμοί. Από εκεί εξάγεται και η λέξη  «Κεφαλαιοχώρι». Ας δούμε μερικά παραδείγματα.

1.                  Κεφαλάρι Άργος

Τρία χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από το Αργος και στην παλαιά εθνική οδό προς Τρίπολη δεξιά του δρόμου η διακλάδωση οδηγεί στο Κεφαλάρι. Ο αρχαιότατος αυτός τόπος ένας δροσερός τόπος αναψυχής γύρω από τις πηγές του ποταμού Ερασίνου, επτά χιλιόμετρα συνολικά από το Αργος, στο δήμο του οποίου ανήκει.. Είναι ένας ιδιότροπος ποταμός, αλλά και ιερός προστάτης του τόπου και των κατοίκων του, άλλοτε με την πλημμύρα και άλλοτε με την ξηρασία του. Ομορφότατη η μικρή λίμνη, που σχηματίζουν τα νερά αμέσως μετά τις πηγές του και κάτω ακριβώς από την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής. Γύρω της μεγάλα πλατάνια. Το Κεφαλάρι είναι επίσης γνωστό για το σπήλαιό του, το οποίο παλιά ήταν κοίτη υπόγειου ποταμού. Οι  αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι εδώ έβγαιναν τα νερά της Στυμφαλίας λίμνης και κάθε χρόνο τελούσαν μια οργιαστική γιορτή προς τιμήν του Πάνα και του Διόνυσου, την “Τύρβη”. Κοινό σημείο πάλι με την Κερατέα, η λατρεία του Πανός.

2.                  Κεφαλάρι Δράμα

Σε λιγότερο από οκτώ χιλιόμετρα από το Καλαμπάκι,  στον δρόμο προς Καβάλα  μετά τον Άγιο Αθανάσιο-Δράμας αριστερά, βρίσκεται το Κεφαλάρι-Δράμας με το πανέμορφο ποτάμι και την καταπράσινη βλάστηση με τα πλατάνια. Αποτελεί ένα από τα ομορφότερα χωριά του νομού Δράμας, με πλούσια βλάστηση και πολλά νερά. Χαρακτηριστικό του χωριού το ποτάμι και τα πλατάνια που το περιστοιχίζουν. Το Κεφαλάρι φημίζεται για τις πηγές του και για την ποιότητα του πόσιμου νερού του. Το νερό που αναβλύζει από τις δεκάδες πηγές είναι άφθονο, αφού τροφοδοτεί ολόκληρη την πόλη της Καβάλας και την περιοχή του Καλαμπακίου.

3.                  Κεφαλάρι Κορινθίας

Το χωριό της Κορινθίας ονομάστηκε Κεφαλάρι χάριν της μεγάλης πηγής του κάμπου που λέγεται “Κεφαλάρι” και από την οποία αρδεύεται όλη η κοιλάδα του χωριού.

4.                  Κέφαλος –Κως

Η Κέφαλος είναι ένα χωριό στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού Κως, περίπου 42 χλμ. από την πόλη της Κω. Η βασική εκδοχή για το πώς πήρε το όνομά της. είναι επειδή ήταν το κεφαλοχώρι κατά την αρχαιότητα.

5.                  Κεφαλάρι, Κηφισιάς

Την ονομασία Κηφισιά, έφερε μία από τις αρχαίες δώδεκα πόλεις της Αττικής, η οποία από την εποχή του Κλεισθένη, αποτέλεσε το δήμο της Ερεχθηίδος Φυλής. Το Πάσχα του 1841 επισκέφθηκε την Κηφισιά ο μεγάλος δάσκαλος του παραμυθιού Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (1805-1875). Στο Οδοιπορικό στην Ελλάδα, περιγράφει την Κηφισιά των μέσων του 19ου αιώνα, και δείχνει εντυπωσιασμένος με έναν περίφημο πλάτανο της τα κλαδιά του οποίου σκίαζαν όλη σχεδόν την πλατεία του χωριού. Βορειοανατολικά της κεντρικής πλατείας βρίσκεται η συνοικία Κεφαλάρι με άφθονα, νερά. Προφανώς πήρε και αυτό όνομα του λόγω της αφθονίας των νερών που

Συμπερασματικά είδαμε ότι πολλές περιοχές της χώρας λόγω της αφθονίας νερού που συνεπάγεται βλάστηση, τροφή, ζωή, ονομάζονται  Κεφαλή, Κέφαλος, Κεφαλάρι. Το νερό, αυτή η πηγή της ζωής επέτρεπαν στους κατοίκους να επιβιώσουν και να έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής. Μήπως ο δήμος Κεφαλής (Κερατέα) ονομάστηκε έτσι λόγω των πολλών πηγαδιών που διέθετε και που εξασφάλιζαν νερό στους κάτοικους του;  

Αιρετική άποψη!

 

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα