24.8 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΠΕΠΛΟΣ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΑΙΑΝΙΑΣ

ΠΕΠΛΟΣ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΑΙΑΝΙΑΣ

Τα τελευταία έτη έχουν αρχίσει να ακούγονται ψίθυροι στην αρχή και κραυγές στη συνέχεια σχετικά με τις οικονομικές επιχορηγήσεις που έχει λάβει ο σύλλογος. Ο σύλλογος έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί στο χώρο που αποτελεί το πνευματικό κέντρο του Δήμου Παιανίας και που μάλιστα ο Δήμος πληρώνει σε μηναία βάση ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό ως ενοίκιο.

Το όλο κλίμα διαμορφώνεται αρνητικά και από το γεγονός ότι δεν υπάρχει σαφής σχετικής απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο που να επιτρέπει τη χρήση του πολιτιστικού κέντρου από τον Επιμορφωτικό σύλλογο.

Για να γίνει αντιληπτό το ντόμινο των καταστάσεων αρκεί να αναφέρουμε ότι για παράδειγμα η Δημοτική βιβλιοθήκη του Δήμου νοικιάζει άλλο κτίριο για να στεγαστεί ενώ θα μπορούσε κάλλιστα να στεγάζεται στο κτίριο του πνευματικού κέντρου και να γλύτωναν οι δημότες από ένα επιπλέον κόστος και μάλιστα σε μηνιαία βάση.  

Ο Επιμορφωτικός σύλλογος Παιανίας ιδρύθηκε το 1956 ως επιστημονικός σύλλογος και το 1978 μετασχηματίστηκε σε σωματείο με χαρακτήρα πολιτιστικό και κοινωνικό μη κερδοσκοπικό, σε μια προσπάθεια να διευρυνθούν οι ορίζοντες και τα μέλη του συλλόγου. 

Ο Επιμορφωτικός σύλλογος Παιανίας, σύμφωνα με την σελίδα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελείται από πενταμελές συμβούλιο και από 40 ενεργά μέλη. Το πέπλο μυστηρίου γύρω από το σύλλογο παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις από το γεγονός ότι κανείς, ακόμα και δημοτικοί σύμβουλοι, δεν γνωρίζουν την σύσταση του συμβουλίου του συλλόγου, αν έγιναν σχετικές εκλογές, πότε αυτές έλαβαν χώρα και ποιοι είναι τελικά αυτοί που αποτελούν τα ενεργά μέλη του συλλόγου.

Ψίθυροι και κουβέντες στον αέρα ακούγονται πολλές, αλλά δημόσια δεν υπάρχει καμία σχετική ενημέρωση.

Το ερώτημα λοιπόν που δημιουργείται, είναι σχετικά με το ενδιαφέρον που βρίσκει κάποιος για να ασχοληθεί και να ψάξει το τι συμβαίνει σε ένα σύλλογο. Η απάντηση είναι άκρως δυσάρεστη και άγνωστη στη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών στο Δήμο Παιανίας. Ξεκινώντας από το μακρινό 2010 που υπάρχουν στοιχεία μέσω της Διαύγειας και για τη πενταετία 2010-2015 ο Επιμορφωτικός σύλλογος Παιανίας έχει επιχορηγηθεί από το Δήμο Παιανίας με το άκρως υπερβολικό ποσό των 157.000 €. Ειδικά όταν αυτά τα χρήματα δόθηκαν σε μια περίοδο όπου οι πόροι για τους Δήμους μειώθηκαν δραματικά και σε μια περίοδο όπου όλοι οι Έλληνες υπέστησαν βίαιη μείωση στα έσοδα τους και εξωφρενική αύξηση στη φορολογία τους.

Το μέγεθος λαμβάνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις όταν στο παραπάνω ποσό προστίθενται και τα έξοδα του Δήμου προς το κτίριο που σχεδόν αποκλειστικά χρησιμοποιεί ο σύλλογος και που για τη πενταετία 2010-1015 έφτασαν τα 250.000 €. Συγκεντρωτικά λοιπόν ο Δήμος Παιανίας για τη λειτουργία και στέγαση του Επιμορφωτικού συλλόγου Παιανίας έχει δώσει το ποσό των 407.000€.

Η διοίκηση Στάμου, που πολλοί της επιρρίπτουν άμεση σχέση με τον επιμορφωτικό σύλλογο, κατά τη διάρκεια της μέχρι τώρα θητείας της (από το Σεπτέμβριο του 2014) έχει δώσει σε επιχορηγήσεις το ποσό ρεκόρ, για τα δεδομένα των αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων της πόλης, που φθάνει τις 27.000€ (αποφ ΔΣ: 10/12/2014 & 26/5/2015).

Σε όλα τα προαναφερθέντα πρέπει να προσθέσουμε ότι όσοι, κυρίως παιδιά, συμμετέχουν στα μαθήματα του συλλόγου δίνουν κανονικά μηνιαία συνδρομή προς το σύλλογο.

Όλα τα παραπάνω δεν προέκυψαν ξαφνικά. Εμείς απλά μεταφέρουμε σε κείμενο τα όσα ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ Ισίδωρος Μάδης είχε αναφέρει σε δημόσια εκδήλωση του συνδυασμού του τον Φεβρουάριο του 2016 και που έκτοτε έχει προσπαθήσει πολλές φορές να βρει σχετική ενημέρωση, ως δικαιούται, μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών αλλά πάντα προέκυπτε κάποιο κώλυμα και μέχρι τώρα τα δικαιολογητικά έγγραφα δεν έχουν κοινοποιηθεί σε αυτόν.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι σε κάθε Δήμο υπάρχει αρμόδιος υπάλληλος που οφείλει να ελέγχει σε ετήσια βάση τα έγγραφα του συλλόγου πριν το ΔΣ αποφασίσει για τυχόν επιχορήγηση του. Περιμένουμε λοιπόν να εμφανίσει ο Δήμος Παιανίας τα πιο πρόσφατα στοιχεία με τα οποία αποφάσισε να επιχορηγήσει τον εν λόγω σύλλογο. Δηλαδή να εμφανίσει κατάσταση μελών, ποιοι απαρτίζουν το ΔΣ, πότε έγινε γενική συνέλευση, με ποιο πρακτικό, ποιοι έλαβαν μέρος στην εκλογική διαδικασία, ποιοι αποτελούν την ελεγκτική επιτροπή του συλλόγου και φυσικά αντίγραφο του καταστατικού λειτουργίας. Ενδεχομένως και συνέπεια των όσων τότε (σ.σ. Φεβρουάριος 2016) είχε καταγγείλει ο κ. Μάδης να οδήγησαν τη διοίκηση Στάμου, τον Δεκέμβριο του 2016 να μην επιχορηγήσει για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια τον σύλλογο.

Για τα θέματα που σχετίζονται με τον σύλλογο, ζητήσαμε και μέσω μηνύματος στη σελίδα τους στο Facebook την άποψη του συλλόγου. Δυστυχώς από το σύλλογο δεν μπήκαν στη διαδικασία να μας απαντήσουν έστω και για τα βασικά ερωτήματα.

Δημιουργούνται ερωτήματα και φυσικά όχι μόνο δεν δίδονται απαντήσεις αλλά δεν ενδιαφέρονται καν να δώσουν απαντήσεις και εξηγήσεις. Το συμπέρασμα στο οποίο εύκολα μπορεί κάποιος να καταλήξει είναι ότι στο συγκεκριμένο θέμα υπάρχουν πολλές σκιές και “περίεργες διαδρομές.”

Ελπίζουμε, ο Δήμος Παιανίας, ειδικά ο Δήμαρχος, ακόμα και η Πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου που έχει πρόσφατα θητεύσει στο σύλλογο να αναλάβουν έστω και τώρα, έστω και καθυστερημένα, τη σχετική πρωτοβουλία και να εμφανίσουν δημόσια όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τον Επιμορφωτικό σύλλογο ώστε να εκλείψουν οι σκιές που ως τώρα αμαυρώνουν την εικόνα ενός συλλόγου με ιστορία από το 1956.

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα