24.9 C
Athens
Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ ΣΤΟΝ ΡΕΑΛΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ/ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΣΤΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑ

ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ ΣΤΟΝ ΡΕΑΛΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ/ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΣΤΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑ

Πέρασαν 13 χρόνια από την έκδοση του Π.Δ. το οποίο καθόρισε τις χρήσεις γης και τους περιορισμούς δόμησης στην εκτός σχεδίου περιοχή των Μεσογείων Αττικής. Μέσα σε αυτά τα χρόνια πολλά άλλαξαν και πολλά έμειναν στάσιμα. Βλέπετε στην Ελλάδα δυστυχώς ο χρόνος δεν κινείται με την ίδια ταχύτητα στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, στην κυβερνητική πολιτική και στην ιδιωτική πρωτοβουλία, στην ανάπτυξη και στην εξέλιξη. Ο χρόνος σε κάθε περίπτωση ρέει με διαφορετικούς ρυθμούς. Αδιάψευστη απόδειξη αποτελεί η πρώτη σελίδα του Φ.Ε.Κ. που περικλείει τις παραπάνω διατάξεις (ΦΕΚ199Δ’/6-3-2003) στην οποία διακρίνονται οι ημερομηνίες διακίνησης των εγγράφων από το 1999 έως την τελική έκδοση το 2003!

Σήμερα από τα λίγα πράγματα που ισχύουν σχετικά με το παραπάνω Π.Δ. είναι οι απαγορεύσεις. Οι απαγορεύσεις στην δόμηση, οι περιορισμοί στις χρήσεις και βέβαια η αυθαιρεσία σε πολλές περιπτώσεις σε αντίθεση των παραπάνω απαγορεύσεων. Αναφορικά με τις προβλέψεις  έχουν πραγματοποιηθεί ελάχιστα. Το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων στο πλατύ χωράφι Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος δεν έχει κατασκευαστεί, το Επιχειρηματικό πάρκο και το πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας δεν έχουν καν ξεκινήσει, ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος δεν έχει συνδέσει το Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με το Λιμάνι της Ραφήνας, η Αττική Οδός δεν έχει ολοκληρωθεί, οι περιοχές υποδοχής Β΄ κατοικίας δεν έχουν ενταχθεί στο σχέδιο κ.α.

Στρεβλές χρήσεις παραμένουν με αποτέλεσμα η αυθαιρεσία να λαμβάνει χώρα προκειμένου να «διορθώσει» με τον Ελληνικό τρόπο την στρέβλωση, οδηγώντας σε ακόμα πιο παρακμιακές καταστάσεις. Περιοχές «Εντός Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου» στερούνται πολεοδομικό σχέδιο! Περιοχές με στοιχεία Θ1 «παραλίας» και Ζ «τουριστικών εγκαταστάσεων» στερούνται χρήσεις όπως «Πάρκινγκ Σκαφών» μία χρήση που δεν έχει προβλεφθεί πουθενά σε ολόκληρη την Αττική. Περιοχές με την αρτιότερη ρυμοτομία στην Αττική, με οικισμούς, μόνιμους κατοίκους, ενορίες, Δημοτική Συγκοινωνία έχουν χαρακτηριστεί ζώνες πρασίνου με χρήση δημόσια καθιστικά (Περιβολάκια Ραφήνας)! Οικισμοί διαμορφωμένοι έχουν χαρακτηριστεί ως ζώνες Γ2 (Γεωργική Γη), το Νοσοκομείο – Ιατρικό Κέντρο βραχείας νοσηλείας «Νταού» στην Ραφήνα δεν έχει χρήσεις καθορισμένες και πολλά άλλα όπως για παράδειγμα η έλλειψη χρήσεων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στο μεγαλύτερο τμήμα της Λ. Μαραθώνος, της Λ. Σπατών της Λ. Μαρκοπούλου κλπ.

Η ύπαρξη Στρατηγικού Σχεδιασμού, παίζει μεγάλο ρόλο στο αποτέλεσμα ενός σχεδιασμού μεγάλης κλίμακας. Ένα επιπλέον εργαλείο είναι το Project Management σύμφωνα με διεθνή πρότυπα και φόρμες διεθνών Οργανισμών μέσα από τα οποία διασφαλίζεται μία τυποποιημένη διαδικασία ανάπτυξης και ελέγχου κατά την διάρκεια υλοποίησης έργων και προγραμμάτων. Δυστυχώς αυτό το εφόδιο είναι σε εμβρυακό στάδιο στην χώρα μας εν έτη 2016. Διότι το Project Management είναι ένα εφόδιο το οποίο σε συνδυασμό με το ελληνικό πνεύμα και την επιστημονική κατάρτιση των Ελλήνων μηχανικών, την εξαιρετική τους αντίληψη και οξυδέρκεια παράγει άριστα αποτελέσματα. Δεν το έχουν διδαχθεί όμως ούτε κατά την διάρκεια των σπουδών τους, ούτε ως επιπλέον επιμόρφωση κατά την επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Και το χειρότερο είναι ότι επειδή απουσιάζει παντελώς από τις δημόσιες Υπηρεσίες, ακόμα και όσοι είναι καταρτισμένοι δεν μπορούν να το εφαρμόζουν παρά μόνο αυστηρά σε προσωπικό επίπεδο.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ως Τεχνικός Σύμβουλος του Κράτους, απουσίασε από τον παραπάνω σχεδιασμό. Πολλοί μπορεί να ήταν οι λόγοι, εξάλλου τότε (2003) ήταν άλλες εποχές. Σήμερα όμως είναι ευκαιρία να δώσει και πάλι το παρόν και μάλιστα δυναμικά. Το ΤΕΕ έχει μέλη σε όλους τους Δήμους που επηρεάζονται από το εν λόγω Π.Δ. Με την κατάλληλη οργάνωση μπορεί να συσταθεί ομάδα εργασίας η οποία θα αποτελείται από επιστήμονες της περιοχής και η οποία θα έχει σαν σκοπό την αναμόρφωση – επικαιροποίηση του Π.Δ.

Το παραπάνω εγχείρημα μάλιστα μπορεί να οριστεί ως ένα Project με τίτλο «Αναμόρφωση και επικαιροποίηση των χρήσεων γης και περιορισμών δόμησης στην εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών προ του έτους 1923 ευρύτερη περιοχή Μεσογείων (Ν. Αττικής).»  Δεδομένης μάλιστα των τεράστιων επιπτώσεων που επιφέρει η λειτουργία του «Ελευθέριος Βενιζέλος» οι παράμετροι σχεδιασμού από το 2003 έως σήμερα έχουν αλλάξει. Είναι σημαντικό λοιπόν ένα τέτοιο εγχείρημα το οποίο ενδεχομένως να απασφαλίσει επενδυτικές τάσεις οι οποίες σήμερα είναι περιορισμένες.

Μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου, η νέα διοίκηση του Τ.Ε.Ε. μπορεί να οργανώσει μία τέτοια δράση, η οποία θα προσγειώσει στον ρεαλισμό τις προσδοκίες και τις απαιτήσεις όσων σχεδίασαν το Π.Δ. από το 1999 έως το 2003. Επιπλέον σήμερα με τα μέσα που διαθέτουμε είναι σωστό τα αποτελέσματα της δράσης, πριν οριστικοποιηθούν, να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση. Έτσι θα πραγματοποιηθεί ένα συγκλονιστικό feedback το οποίο θα ολοκληρώσει την διαδικασία με ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία. Το παραπάνω εγχείρημα μπορεί να θεωρηθεί και είναι πρόταση προς την νέα διοίκηση, πρόταση για την δημιουργία ενός Project ανάπτυξης και αλλαγής.

 

Ο Πέτρος Σαντ είναι Αγρονόμος & Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π. Certified PM IPMA-D και υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές του Τ.Ε.Ε. 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα