22.8 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΠΡΟΣΘΗΚΗ & ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΓΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΝΟΗΜΑΤΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ & ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΓΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΝΟΗΜΑΤΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ

Αφουγκραζόμενος τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα κωφά ή βαρήκοα άτομα, δυσκολίες  που εντοπίζονται στις συναλλαγές τους με τις δημόσιες υπηρεσίες, τα δικαστήρια, τις τράπεζες, όπου δεν μπορούν να συνεννοηθούν, καθώς δεν υπάρχουν διερμηνείς, με αποτέλεσμα πολλές φορές να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν, ο Βουλευτής Περιφέρειας Αττικής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Κατσίκης κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης σχετικά με την προσθήκη και την μοριοδότηση της γνώσης της νοηματικής στις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

ΘΕΜΑ: Προσθήκη και μοριοδότηση γνώσης της νοηματικής γλώσσας στις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ

Τα κωφά και βαρήκοα άτομα, φυσικοί χρήστες της ελληνικής γλώσσας, αποτελούν μία ευπαθή κοινωνική ομάδα, αλλά επιπρόσθετα και μια γλωσσική μειονότητα, μέσω της δικής τους γλώσσας επικοινωνίας και της κουλτούρας τους. Συνεπώς, θα πρέπει να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα, που έχουν άλλες γλωσσικές μειονότητες.

Τα κωφά και βαρήκοα άτομα χρησιμοποιούν την ελληνική νοηματική γλώσσα, ως φυσική μητρική τους γλώσσα. Η ελληνική νοηματική γλώσσα, όπως έχει αποδειχθεί και από εξειδικευμένες γλωσσολογικές μελέτες, είναι μια πλήρης γλώσσα, η οποία ενέχει όλα τα γλωσσολογικά επίπεδα, όπως το δικό της συντακτικό και γραμματική, μορφολογία, φωνολογία κ.λπ., στοιχεία που καθιστούν μια άρτια φυσική γλώσσα, όπως ακριβώς και η νέα ελληνική γλώσσα.

Στην Ελλάδα, η ελληνική νοηματική γλώσσα, αναγνωρίστηκε από τον ν. 2817/2000, ως η επίσημη γλώσσα των κωφών και βαρήκοων ατόμων, μόνο στον τομέα της εκπαίδευσης.

Νομοθετικές ενέργειες, για  την ανεμπόδιστη και πλήρη πρόσβαση των κωφών και βαρήκοων πολιτών της χώρας, χρηστών της ελληνικής νοηματικής, στις δημόσιες υπηρεσίες, μέσω της παροχής διερμηνείας στην ελληνική νοηματική γλώσσα, κρίνονται απολύτως απαραίτητες αν μια χώρα θέλει να λογίζεται προηγμένη και σύγχρονη.

Σήμερα, καμία δημόσια υπηρεσία δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες εξυπηρέτησης ενός κωφού ή βαρήκοου ατόμου, ειδικά στην επαρχία.

Το θέμα αυτό θα μπορούσε να επιλυθεί αν η γνώση της νοηματικής γλώσσας συμπεριλαμβανόταν στα υπό μοριοδότηση κριτήρια των προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ.

ΜΕΤΑ ΤΑΥΤΑ ΕΡΩΤΑΣΘΕ Κ. ΥΠΟΥΡΓΕ:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου η νοηματική γλώσσα να αποτελέσει ένα επιπλέον κριτήριο μοριοδότησης, για τις προσλήψεις στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ, ώστε να καταστεί η εξυπηρέτηση των πολιτών αυτών στις Δημόσιες Υπηρεσίες πλέον φιλική;

 

Αθήνα, 10/10/16

O Ερωτών Βουλευτής

Κωνσταντίνος Θ. Κατσίκης 

                                                                                                                                                                   

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα