17.5 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΤΕΤ Α ΤΕΤ ΜΕ ΤΗΝ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ (ΠΑΥ)

ΤΕΤ Α ΤΕΤ ΜΕ ΤΗΝ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ (ΠΑΥ)

Όταν έρχεσαι για πρώτη φορά τετ α τετ με την Πνευμονική Υπέρταση διαπιστώνεις ότι δεν έχεις ιδέα τι ακριβώς σημαίνει η διάγνωση αυτή. Αφού διαπιστώσεις την παντελή άγνοιά σου για τη νόσο αρχίζεις να ψάχνεις το διαδίκτυο όπου τα πρώτα αναγνώσματα μάλλον σε πανικοβάλλουν, αφού περιγράφουν μια ανίατη νόσο που οδηγεί στο θάνατο.

Διαβάζεις: «Η Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση (ΠΑΥ), απ’ τις πιο σκληρές Σπάνιες Νόσους, με πολύ λίγα λόγια: Η δυσκολία ροής του αίματος εντός των πνευμόνων αυξάνει την πίεση της δεξιάς κοιλίας της καρδιάς με αποτέλεσμα την μεγαλοκαρδία που οδηγεί σε θάνατο. Για πολλά χρόνια η διάγνωση ενός ασθενή με Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση (ΠΑΥ) ήταν μια καταδικαστικά σύντομη πορεία προς το θάνατο».

Ενώ ο πανικός σου γι’ αυτή τη σπάνια νόσο που μπήκε αιφνίδια στη ζωή σου αυξάνεται, συνεχίζοντας τη διαδικτυακή περιήγηση, ανακαλύπτεις τον Πόγκο, το σπάνιο μωβ ελεφαντάκι, το σύλλογο ατόμων με Πνευμονική Υπέρταση και την πρόεδρό του Ιωάννα Αλυσανδράτου!

Αποφασίσεις να έλθεις σε επαφή μαζί της για να μάθεις τι σου συμβαίνει και τι είναι ο δεξιός καθετηριασμός για τη μέτρηση της ΠΑΥ που φοβάσαι να κάνεις. Ω! του θαύματος, βρίσκεσαι να συνομιλείς με μια αισιόδοξη γυναίκα, που παλεύει την ασθένεια επί χρόνια.

Αυτό και μόνο παίρνει από πάνω σου ένα μεγάλο βάρος, μετριάζει την απελπισία που σ’ έχει κυριεύσει και μοιράζεσαι μαζί της την αγωνία σου που κι η ίδια έχει βιώσει, την ελπίδα για τις νέες προοπτικές καταπολέμησης των δυσάρεστων επιπτώσεων της ΠΑΥ, αλλά κυρίως ότι η ασθένεια μπορεί να καταπολεμηθεί από καινοτόμα σκευάσματα τα οποία έχουν βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών, ενώ έχουν αυξήσει και τον μέσο χρόνο ζωής τους.

Η κ. Αλυσανδράτου είναι μια ηλιαχτίδα που σπάει τη συννεφιά που περιβάλλει τους πάσχοντες, αλλά και τους φροντιστές τους που πάντα ελπίζουν στην ίαση. Γι’ αυτό και αξίζει να βοηθήσουμε το έργο του συλλόγου Πνευμονικής Υπέρτασης, με το μόνο τρόπο που γνωρίζουμε καλά, κάνοντας όσο το δυνατόν περισσότερο γνωστή τη σπάνια, ανίατη νόσο της Πνευμονικής Υπέρτασης, ώστε κι οι ασθενείς που κρύβουν την πάθησή τους να καταλάβουν ότι: πρώτον δεν είναι μόνοι και δεύτερον ότι η ιατρική επιστήμη προοδεύει και στη σχετικά ανεξερεύνητη δεξιά κοιλία της καρδιάς.  

  

 

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα