18 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΔΑΙΜΟΝΙΟ ΜΙΑΣ ΚΕΡΑΤΙΩΤΙΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΜΕ ΖΩΗ ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ

ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΔΑΙΜΟΝΙΟ ΜΙΑΣ ΚΕΡΑΤΙΩΤΙΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΜΕ ΖΩΗ ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ

Η χώρα μας έχει πτωχεύσει. Θεσμικά, Αξιακά, Κοινωνικά, Οικονομικά. Η ύφεση και το «σπιράλ του θανάτου» όπως λένε οι οικονομολόγοι καλά κρατεί. Τι πρέπει να γίνει για να αναστραφεί η κατάσταση; Πως θα μπούμε σε «ενάρετο κύκλο»;  Οι επιχειρηματίες να πειστούν να επενδύσουν ξανά, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Πού όμως θα βρούμε ψήγματα της «δαιμονιοποιημένης», στην χώρα μας, επιχειρηματικότητας; Πού να τους βρούμε τους επιχειρηματίες; Το πνεύμα τους; Είναι είδος «υπό εξαφάνιση». Και όμως τους έχουμε δίπλα μας. Τρανό παράδειγμα η συμπατριώτισσα μας  Σωτηρία Λιάγκη, το γένος Πρίφτη, που μεσουρανεί στην Αυστραλία.

Η Σωτηρία Λιάγκη είναι κατασκευάστρια κτιρίων πίσω από μια σειρά από εμπορικά ακίνητα στην Καμπέρα στην Αυστραλία. Ήταν η πρώτη Telstra ACT Γυναίκα Επιχειρηματίας το έτος 1995. Το 1996 της απονεμήθηκε το μεταλλείο του Τάγματος της Αυστραλίας για τις υπηρεσίες της στην ελληνική κοινότητα, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους μέσω της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στη Καμπέρα. Τιμήθηκε με το μετάλλιο της Centenary (Centenary Medal)  το 2001, επίσης, για τις υπηρεσίες της στην ελληνική κοινότητα.

Με το σύζυγο και το γιο της, η Σωτηρία Λιάγκη έλαβε το 1994 το ACT βραβείο του ινστιτούτου ακινήτων (Real Estate Institute of the ACT award).

Η Σωτηρία Λιάγκη, γόνος κτηνοτροφικής οικογένειας, έφτασε στην Καμπέρα από την Κερατέα με το σύζυγό της Ευάγγελο, όπου στην Αυστραλία ονομάστηκε Angelo, το 1961. Δεν μπορούσαν να μιλήσουν Αγγλικά και δεν είχαν χρήματα. Ο Ευάγγελος (Angelo) είχε πρώτα μεταναστεύσει στην Αυστραλία και στην Καμπέρα, το 1954. Επέστρεψε στην Κερατέα, το 1960 για να παντρευτεί την Σωτηρία Πρίφτη.

Στην αρχή η Σωτηρία εργαζόταν ως βοηθός πωλητή σε ένα κατάστημα φρούτων  για £ 8 την εβδομάδα. Ο σύζυγός της, ένας εκπαιδευμένος και έμπειρος τσαγκάρης, που δούλευε για £ 18 την εβδομάδα. Ξόδευαν  £ 2 με £ 3 κάθε εβδομάδα για τις ανάγκες τους και αποταμίευαν τα υπόλοιπα.

Μετά από 18 μήνες, άνοιξαν για πρώτη φορά την επιχείρηση τους, «Επισκευές Υποδημάτων  Άντζελο», στην πόλη Narrabundah που είναι ένα καταπράσινο προάστιο της Καμπέρα, που βρίσκεται στο εσωτερικό νότιο τμήμα της πόλης. Ο γιος τους Γιάννης (John) γεννήθηκε την ίδια μέρα.

Ένα δεύτερο κατάστημα υποδημάτων άνοιξε το 1965. Ενώ ο σύζυγός της διεύθυνε τα καταστήματα υποδημάτων, η Σωτηρία ξεκίνησε την «Εταιρεία Επενδύσεων Λιάγκης (Liangis)» το 1967. Το πρώτο έργο για την εταιρεία ήταν μια αποθήκη, που ολοκληρώθηκε στην ώρα του, σύμφωνα με το προϋπολογισμό της και μισθώθηκε αμέσως. Αυτό έδωσε ικανοποίηση στην Σωτηρία και την εμπιστοσύνη για να συνεχίσει στον κλάδο των κατασκευών και τη χρηματοδότηση αυτών.

Σκεφτόμενη τα χρόνια εκείνα λέει, «ήταν πιο δύσκολα τότε, γιατί στην αρχή υπήρχε κόσμος που ήταν εναντίον μιας γυναίκας, κατά πρόσωπο, ή που νόμιζαν ότι θα πρέπει να είμαι στο σπίτι με το γιο μου, αλλά απλά τους αγνοούσα».
Υπήρξε πάντα εργατικότατη, καινοτόμος και πρωτοπόρα. Είναι εξαιρετική επιχειρηματίας, βρίσκεται παντού, κάνει συμφωνίες και πιέζει τους κατασκευαστές για χαμηλότερες τιμές. Ο οικοδόμος Ian Leith, ο οποίος εργάστηκε μαζί με τον Ευάγγελο Λιάγκη (Angelo Liangis) για 15 χρόνια, υπενθυμίζει ότι η σκληρή κυρία με τα ξανθά μαλλιά και γαλανά μάτια, ήταν πάντα εκεί μαζεύοντας τα εργαλεία. Τα επισκεύασε, τα συντηρούσε και τα ετοίμαζε για την επόμενη χρήση.

Ενδεικτικά έργα – κατασκευές που δημιουργήθηκαν από τη Σωτηρία και την εταιρεία της είναι μια σημαντική βελτίωση στο Kippax Centre, το Woden Churches Centre, το θέατρο Capitol στην Manuka και το Kingston Plaza.

Η Σωτηρία για πολλά χρόνια χρειαζόταν μόνο τέσσερις ώρες ύπνου, όταν  δημιουργούσε  την οικογενειακή περιουσία σε ακίνητα – μέχρι εκείνο το  βράδυ στα τέλη του 2007.

Η Πολυεθνική εταιρεία General Electric της είχε προσφέρει  81 εκατομμύρια δολάρια για το βασικό χαρτοφυλάκιο της σε ακίνητα – το Capitol Theatre στο Manuka, το  Kingston Plaza και άλλα εξέχοντα εμπορικά κτίρια. «Είχαμε περάσει δύσκολες στιγμές όταν χάσαμε τον Ευάγγελο (Angelo), ο οποίος πέθανε το 2005» είπε η Σωτηρία. «Με πλησίασαν και εγώ τους είπα, Ποτέ».

«Το ίδιο βράδυ σκεπτόμουν και έλεγα στον εαυτό μου, Τι θα είχε κάνει ο Ευάγγελος (Angelo);» «Αχ, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα τα είχε πουλήσει.».

Το μυαλό της περιπλανήθηκε στη πόλη Narrabundah, από όπου ξεκινούσε για πάνω από 40 χρόνια, οκτώ και μισό μηνών έγκυος για να εργαστεί σε ένα κατάστημα φρούτων στη Manuka. Πάλι ξανασκέφτηκε την προσφορά της General Electric, και το ότι οι τιμές των ακινήτων δεν θα μπορούσαν παραμείνουν υψηλές. Η παγκόσμια οικονομική κρίση είχε αρχίσει, αλλά όχι πριν η Σωτηρία πουλήσει τα ακίνητα και ενθυλακώσει τα χρήματα της General Electric.

«Ήταν τα μωρά μου» είπε. «Τα έχτισα όλα. Είχα τα αρχεία, τις μισθώσεις τους. Κάναμε τη συμφωνία με την General Electric πολύ γρήγορα. Ακόμα κι όταν είχαμε πάρει τα χρήματα ένιωθα απολύτως χαμένη. Παρά το γεγονός ότι είχαν απομείνει πολλά ακίνητα, για αυτά που είχαν φύγει, ένιωσα τόσο χαμένη, ήταν απίστευτο».

Δύο εβδομάδες αργότερα, η General Electric αρνήθηκε την πρόταση της να τα αγοράσει πίσω. Αλλά στις αρχές του 2010, η General Electric πιεσμένη από την παγκόσμια οικονομική κρίση, επαναπροσδιόρισε την στάση της και προσπάθησε να της τα δώσει (πουλήσει) πίσω.

Η ευφυέστατη Σωτηρία είχε προβλέψει την κρίση, τις συνθήκες της αγοράς ακινήτων, την έλλειψη μισθώσεων και κατόρθωσε να τα πάρει πίσω (Capitol Theatre) με πολύ χαμηλότερο τίμημα. Πήρε πίσω το λαμπρότερο κόσμημα στο χαρτοφυλάκιο των ακινήτων της και αυτό την έκανε πάλι να χαμογελά. Επίσης, πήρε άδεια να αυξήσει τους ορόφους του. Απροσδόκητο δώρο.

Η οικογένεια του πατέρα της, του Αθανάσιου Πρίφτη, εντοπίζει τις ρίζες της από το 1700 και έχουν αποκαλυφθεί τουλάχιστον 800 μέλη στην Κερατέα. Σημειώνεται ότι ο εφοπλιστής, ευεργέτης της Κερατέας Κωνσταντίνος Πρίφτης είναι πρώτος εξάδελφος της.

«Στη γειτονιά μας, το σπίτι μου είναι ακόμα εκεί, το σπίτι του παππού μου εκεί, και αριστερά και δεξιά ο παππούς είχε τα έξι αγόρια του. Όλος ο δρόμος ανήκει στην οικογένεια Πρίφτη» λέει η Σωτηρία. Ανάμεσά τους είναι πέντε γυναίκες που ονομάζονται Σωτηρία και πέντε Γιώργηδες, συμπεριλαμβανομένου και του μεγαλύτερου αδελφού της, ο οποίος της έμαθε να κινείται γρήγορα, και ήταν ο μέντορας της.

«Μόλις παντρευτείς πρέπει να φύγεις από το σπίτι» είπε η  Σωτηρία Λιάγκη. «Τόσο απλό. Η μητέρα μου, ήταν μια πολύ σοφή μητέρα. Ήθελε να παραμείνουμε στην Ελλάδα».

Η μητέρα της, Ιωάννα Πρίφτη, της είχε πει: «Μπορείς να παντρευτείς, είμαι κοντά σας. Άλλα μην έρθεις ποτέ ξανά εδώ για να διαμαρτυρηθείς για το τι είδους ζωή έχεις, ότι δεν έχεις χρήματα ή εργάζεσαι σκληρά».

Η Σωτηρία έχει δαπανήσει περίπου επτά χρόνια για να φτιάξει το αρχοντικό O’Malley και λέει ότι αυτό αντέχει  για πάνω από 300 χρόνια. Εάν κάποιος προσπαθήσει να κοιτάξει  για μια ματιά στο εσωτερικό μέσα από τις διπλές πόρτες χάλυβα του αρχοντικού θα διαπιστώσει ότι αυτό είναι αδύνατο.

Το σπίτι της οικογένειας Λιάγκη στην Αυστραλία είναι εκπληκτικό. Αποτελείται από τριανταένα  τόνους στήλες κορινθιακού κιονόκρανου από γρανίτη, που εξορύχτηκε και γυαλίστηκε στην Κίνα και που πλαισιώνουν το χώρο. Δύο λιοντάρια τριών τόνων, επίσης, από την Κίνα. Εξήντα πικροδάφνες σε ροζ και λευκά άνθη στο πίσω μέρος του σπιτιού, φράχτη από χάλυβα, γκαζόν. Κάθε ένα από τα έξι υπνοδωμάτια έχει ένα μπάνιο. Το ταβάνι έχει ύψος 4,5 μέτρα.  Μαρμάρινα και 18 χιλιοστά δρύινα πατώματα. Μια αίθουσα χορού, σαλόνι, κουζίνα και ανελκυστήρα δωματίου.

«Είστε δίκαιος σε μένα, εγώ είμαι δίκαιος σε εσάς» είπε η Σωτηρία Λιάγκη. «Είστε  κάθαρμα για μένα, θα είμαι κάθαρμα σε εσάς. Αυτό είναι μόνο δίκαιο, έτσι δεν είναι;».

Η Σωτηρία Λιάγκη δεν παρακολουθεί τις δημοπρασίες ακινήτων. Οι εκπρόσωποι της, δίνουν τιμές ανώνυμα, ανεξάρτητα από τις άλλες προσφορές, μέχρι η εταιρεία Λιάγκης Επενδύσεις (Liangis Investments), η οποία έχει δώσει 6 εκατομμύρια δολάρια σε φιλανθρωπικά ιδρύματα κατά τα τελευταία χρόνια, εξασφαλίσει την προσφορά.

Η οικογένεια Λιάγκη υποστήριξε οικονομικά πολλές οργανώσεις όπως το Hartley Lifecare, το Ίδρυμα για την Οικογένεια (Open Family Foundation) και την κατασκευή του γηροκομείου του Αγίου Νικολάου (Canberra’s St Nicholas Home for the Aged) στην Καμπέρα. Επίσης, η οικογένεια κατασκεύασε και δώρισε την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή για την ελληνική ορθόδοξη κοινότητα της Batemans Bay, Νέα Νότια Ουαλία.

Αυτή και ο γιος της Γιάννης (John) έγιναν Ιδρυτικοί Ευεργέτες της Εθνικής Πινακοθήκης Πορτραίτων (National Portrait Gallery) της Αυστραλίας πριν από τη μεταστέγασή του στο σημερινό ειδικό κτίριο στην όχθη της λίμνης Burley Griffin. Σε αναγνώριση του γενναιόδωρου δώρου τους, δύο χώροι της πινακοθήκης πήραν το όνομά τους: το Θέατρο Λιάγκης (Liangis Theatre) και την Ε (υάγγελος) και Σ (ωτηρία) Πινακοθήκη (A & S Liangis Gallery). Το όνομα της πινακοθήκης αποτίει φόρο τιμής στο Ευάγγελο Λιάγκη (Angelo Liangis).

Το 2013, Σωτηρία και ο Γιάννης (John) Λιάγκης δεσμεύτηκαν να στηρίξουν το νοσοκομείο της Καμπέρα και το Νοσοκομείο Centenary για τις γυναίκες και τα παιδιά στο επίπεδο του 1 εκατομμυρίου δολαρίων για πάνω από πέντε χρόνια, μέσω του Ιδρύματος Canberra Hospital Foundation.

Το 2015, η γενναιοδωρία τους, έδωσε τη δυνατότητα στην Εθνική Πινακοθήκη Πορτραίτων (National Portrait Gallery) να αγοράσει το πορτρέτο του William Bligh, με την επίσημη στολή του, ζωγραφισμένο από τον John Webber περίπου το 1776. Αυτό το πορτρέτο του νέου Κυβερνήτη Bligh θα κρεμαστεί δίπλα σε ένα άλλο πορτραίτο του Webber εκείνο του Captain James Cook RN στο κτίριο της Πινακοθήκης της Καμπέρα.

 

ΠΗΓΕΣ

  • Australian Women’s Register
  • The Canberra Times
Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα