19.6 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΤΥΠΑ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΗΣ ΡΑΦΗΝΑΣ

ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΤΥΠΑ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΗΣ ΡΑΦΗΝΑΣ

Η εναγώνια αναζήτηση της κυβέρνησης για χώρους υποδοχής των χιλιάδων προσφύγων-μεταναστών που εισρέουν κατά κύματα στη χώρα μετά από κυβερνητικές ανακοινώσεις φαίνεται να αγγίζει τη Ραφήνα, η οποία συγκαταλέγεται στις πόλεις – λιμάνια.

Σε προγενέστερη ανάρτησή μας είχαμε αναδείξει το θέμα, επισημαίνοντας ότι το λιμάνι της Ραφήνας θα είναι ο υποδοχέας των ανθρώπων αυτών που αναζητούν μια ασφαλέστερη ζωή, αλλά ως χώροι προσωρινής διανομής αναζητήθηκαν στον όμορο δήμο Μαραθώνα και συγκεκριμένα στην Αμερικανική βάση και το θέρετρο των αξιωματικών στον Άγιο Ανδρέα, εκεί όπου φιλοξενήθηκαν στους Ολυμπιακούς οι δημοσιογράφοι.

Τώρα αν οι πιέσεις του υπουργού Άμυνας και του δημάρχου Μαραθώνα είναι τόσο ισχυρές ώστε να ‘’φορτώσουν’’ το πρόβλημα στη Ραφήνα, που δεν διαθέτει τους αναγκαίους προς τούτο χώρους, μάλλον πρέπει να ανησυχήσουν τη δημοτική αρχή της Ραφήνας, που δεν έδωσε και τόση προσοχή στο εν λόγω δημοσίευμά μας, ώστε να πράξει τα δέοντα.

Προς επιβεβαίωση τούτων η δήλωση του αντιδημάρχου Ραφήνας-Πικερμίου κ. Μπουρνούς που λάβαμε προ ολίγου και ακολουθεί:

«Αυτή η δημοτική αρχή έχει ήδη αποδείξει την ευαισθησία της και την έμπρακτη βοήθεια σε ανθρώπους που αναζητούν για τους εαυτούς τους και την οικογένειά τους καταφύγιο σε τόπους μακριά από τις εμπόλεμες χώρες απ’ όπου προέρχονται.

Αυτή η δημοτική αρχή έχει αποδείξει ότι δεν διακατέχεται από ξενοφοβικά σύνδρομα παρέχοντας  τον Απρίλιο του 2015 αμέριστη βοήθεια σε περίπου 90 μετανάστες που κατέφθασαν με πλοιάριο μέχρι τα νερά της Καρύστου. Ανάμεσά τους και 13 παιδιά.

Σε αυτούς τους ανθρώπους από Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν και Πακιστάν η δημοτική αρχή έκανε όλα όσα δεν έκανε το κράτος ως όφειλε. Από σίτιση έως ιατρική βοήθεια με την αρωγή εκκλησίας και εθελοντών.

Όμως είναι πασιφανές ότι ο δήμος Ραφήνας-Πικερμίου δεν διαθέτει πουθενά  σε όλη τη διοικητική του περιφέρεια, τις δομές και τις υποδομές ώστε να γίνει κέντρο υποδοχής προσφύγων και μάλιστα 3.000 ψυχών, όπως ανακοίνωσαν.

Μπορεί το λιμάνι της πόλης να αποτελεί πύλη εισόδου, αλλά και αυτό το λιμάνι-πύλη, πρέπει κάποιοι επιτέλους να αντιληφθούν ότι διοικητικά δεν έχει καμιά σχέση με το δήμο, όπως και όλο το παράκτιο μέτωπο. Ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ και στον Οργανισμό Λιμένα Ραφήνας (Ο.Λ.Ρ.), μια μονομετοχική ανώνυμη εταιρεία την οποία διοικεί το ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή το ελληνικό κράτος, χωρίς να δίνουν καμία σημασία στις απόψεις και στον προγραμματισμό του δήμου.

Διαχρονικά εναγωνίως  ο δήμος μας επιχειρεί το θέμα αυτό και η έκταση του προβλήματος να γίνει αντιληπτό  στο αρμόδιο υπουργείο και στους διαχρονικά κυβερνώντες. Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν βέβαια σε όλους τους δήμους της χώρας όπου στα λιμάνια  τους επικρατούν ίδιες συνθήκες (πχ Λαύριο, Πειραιάς, Ηγουμενίτσα κα), δήμους με τους οποίους είμαστε σε άμεση επαφή. .

Στο συγκεκριμένο θέμα της δημιουργίας κέντρων υποδοχής μεταναστών  είναι σαφές ότι είναι η στιγμή να επιτελέσει ο Ο.Λ.Ρ. – ως φορέας διαχείρισης λιμανιού και παράκτιας χερσαίας ζώνης- ένα χρήσιμο ρόλο για την ελληνική δημοκρατία και την περιοχή.

 Όταν έρθουν στην πόλη μας οι αρμόδιοι και μη–όπως προανήγγειλαν – με μεγάλη χαρά θα τους υποδεχθεί αυτή η δημοτική αρχή και στα πλαίσια της ευγένειας θα τους ανοίξει τις πόρτες του δήμου και κυρίως τα παράθυρα για να αντικρίσουν το διπολικό σύστημα διοίκησης μιας πόλης. Μιας πόλης που είναι χωρισμένη στα δυο και δεν μπορεί να δημιουργήσει σχέδιο υγιούς ανάπτυξης αφού δεν επικοινωνούν οι δυο διοικήσεις με αποκλειστική ευθύνη διαχρονικά του Ο.Λ.Ρ. .Βέβαια  αμέσως μετά την «επίδειξη» του διπολικού τοπίου, θα τους παραπέμψει στον Ο.Λ.Ρ. για τα περαιτέρω. Ευχαρίστως επίσης μπορεί να τους συνοδεύσει μέχρι τα γραφεία διοίκησης του ΟΛΡ για να λάβουν τη «βοήθεια» που αναζητούν στους ανακοινωμένους σχεδιασμούς τους.

Αυτή είναι η προσωπική πολιτική άποψή μου και αυτή θα υποστηρίξω μέχρι τέλους και με σθένος ως μέλος αυτής της δημοτικής αρχής.

Ο Οργανισμός Λιμένας Ραφήνας εξάλλου έως σήμερα έχει εμπράκτως και διαχρονικά αποδείξει ότι επιδεικτικά αγνοεί το δήμο στους  σχεδιασμούς του, αφού αυτοί σταματούν στα όρια της χερσαίας ζώνης του, λες και μετά αρχίζει η έρημος.

Το πρόβλημα δεν είναι λοιπόν προσωπικό με την υπάρχουσα διοίκηση, αλλά θεσμικό γι’αυτό και είναι πολύ σοβαρό και πρέπει να το αντιληφθούν αυτοί που «χαράσσουν» πολιτικές.

Για την Ευρώπη -που επικαλούνται κάποιοι-  μοιάζει αστείο να μην έχει π.χ. ο δήμος Αμβούργου , εκπροσώπους στην διοίκηση του λιμένα της πόλης του Αμβούργου.

Όμως στο Ελλαδιστάν μοιάζει φυσιολογική αυτή η πρακτική, γιατί τα ευρωπαϊκά μοντέλα εφαρμόζονται εδώ κατά συνθήκην και βέβαια γι’ αυτό δεν φταίνε καθόλου οι Ευρωπαίοι εταίροι μας αλλά οι δικές μας αγκυλώσεις.

 Ας μην αναζητούν λοιπόν -αρμόδιοι και μη- βοηθούς σε πολιτικές σχεδιασμού που έχουν το δήμο ως αποδέκτη ανακοινώσεων και όχι ως συμπράττοντα φορέα.

Εμείς ως δήμος Ραφήνας -Πικερμίου αναζητούμαι ρόλο συμπράττοντα φορέα  σε ΟΛΑ- κυριολεκτικά σε όλα- τα ζητήματα και όχι μόνο στα δύσκολα και στα αδιέξοδα που δημιουργούνται, όπως επιδιώκουν κουτοπόνηρα κάποιοι.

Εκείνοι που είναι σημαντικό να γνωρίζουν όλοι είναι ότι η περίοδος της σιωπής πέρασε ανεπιστρεπτί»

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα