17.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΕπιστήμονες ανακάλυψαν... κατά λάθος ένα νέο όργανο στο ανθρώπινο σώμα

Επιστήμονες ανακάλυψαν… κατά λάθος ένα νέο όργανο στο ανθρώπινο σώμα

Η ανακάλυψη και οι αντιδράσεις...

Σε μια ιδιαίτερη ανακάλυψη… κατά τύχη, προχώρησε τον Σεπτέμβριο του 2020 μια ομάδα ερευνητών. Η εν λόγω ανακάλυψη αντικατοπτρίζει με τον καλύτερο τρόπο, ότι ακόμα και σήμερα υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που δεν γνωρίζουμε για τις περίπλοκες λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος.

Ανακάλυψη… κατά λάθος

Οι ερευνητές είχαν αρχικά επικεντρωθεί στη μελέτη του καρκίνου του προστάτη, μια κατάσταση που φαινομενικά απέχει από αυτό που τελικά αποκάλυψαν. Διενήργησαν αξονικές τομογραφίες σε ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε με ένεση ραδιενεργή γλυκόζη, μια ουσία που κάνει τους όγκους να ξεχωρίζουν στις τομογραφίες.

Προς έκπληξή τους, δύο περιοχές μέσα στο κεφάλι των ασθενών άρχισαν να φωτίζονται με έναν περίεργο τρόπο. Μετά από εκτεταμένη έρευνα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτές οι μυστηριώδεις, καλά κρυμμένες δομές ήταν στην πραγματικότητα ένα σύνολο σιελογόνων αδένων. Αυτό το νεοανακαλυφθέν όργανο ήταν κρυμμένο στην περίπλοκη διασταύρωση όπου η ρινική κοιλότητα συναντά τον λαιμό, ακριβώς πίσω από το πρόσωπο.

Σκοπός αυτών των αδένων είναι να λιπαίνουν και να υγραίνουν την περιοχή του λαιμού πίσω από τη μύτη και το στόμα. Αυτή η τυχαία ανακάλυψη προβλημάτισε τους ειδικούς, καθώς δεν μπορούσαν να πιστέψουν πως ήταν δυνατόν αυτοί οι αδένες να παρέμειναν ανεξερεύνητοι για τόσο πολύ καιρό.

Ο δρ. Wouter Vogel, ακτινοθεραπευτής ογκολόγος στο Ολλανδικό Ινστιτούτο Καρκίνου, ανέπτυξε την θεωρία πως η δυσδιάκριτη θέση τους θα μπορούσε να αποδοθεί στην ανάγκη για εξαιρετικά ευαίσθητες τεχνικές απεικόνισης για την ανίχνευσή τους και στην κάπως δυσπρόσιτη θέση τους.

Αμφισβητούν την ανακάλυψη

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν κι εκείνοι οι επιστήμονες που αμφισβητούν την εν λόγω ανακάλυψη. Οι εν λόγω επιστήμονες ζητούν την διόρθωσή της μελέτης αυτής κι όχι την απόσυρσή της, καθώς όπως ισχυρίζονται «είναι μια καλή μελέτη, ωστόσο δεν επικεντρώνεται στα σωστά σημεία».

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα