17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΙδέα αξιοποίησης του εργοστασίου πορσελάνης στο Μαραθώνα

Ιδέα αξιοποίησης του εργοστασίου πορσελάνης στο Μαραθώνα

Σχετικά με την δημοσίευση του Δήμου: Διαδικτυακή διαβούλευση για την αξιοποίηση του Εργοστασίου Πορσελάνης από τον Δήμο Μαραθώνος.

Η πρωτοβουλία του Δημαρχείου να συμβουλευτεί τον πληθυσμό για το μέλλον αυτού του κέντρου είναι πολύ αξιέπαινη.
Όλες οι σύγχρονες κοινωνίες εφαρμόζουν την αρχή της συμμετοχικής δημοκρατίας στη διαχείριση των πόλεων τους ελπίζοντας ότι οι αποφάσεις τους θα γίνουν καλύτερα αποδεκτές από τους πολίτες.
Η άσκηση αυτή έχει περιορισμούς όταν τα έργα αφορούν τις υποδομές της τοπικής οικονομίας.
Έχοντας υπόψη του αποδεδειγμένου γεγονότος ότι όσο περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες υπάρχουν, τόσο μεγαλύτερη είναι η φτώχεια του δήμου, κάνω την ερώτηση αν αυτή η διαβούλευση είναι έγκαιρη και λογική.
Η εύρεση χρηματοδότησης για την κατασκευή ενός έργου αυτού του μεγέθους δεν είναι η πιο δύσκολη επιλογή. Πράγματι, η χρηματοδότηση υπάρχει τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είχα την ευκαιρία να την εξηγήσω πολλές φορές στους υπεύθυνους.
Αλλά τι γίνεται με τα λειτουργικά και διαχειριστικά έξοδα;
Τι γίνεται με τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, των φρουρών ασφαλείας, της προώθησης, κ.λπ. Όλα αυτά τα έξοδα αυξάνουν το κόστος λειτουργίας μιας πόλης και την θέτουν σε δύσκολη οικονομική θέση μεσοπρόθεσμα.
Είχα την ευκαιρία να εργαστώ σε πανομοιότυπα θέματα για αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις και τα αποτελέσματα αυτών των μελετών δείχνουν ότι η μόνη βιώσιμη λύση είναι μια εταιρική σχέση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Με άλλα λόγια, η πόλη θέτει τη γη στη διάθεση του ιδιωτικού τομέα και αφήνει τη λειτουργία στον ιδιωτικό τομέα με ετήσιο μίσθωμα, ένα ποσοστό επί των κερδών και δωρεάν ημέρες λειτουργίας για εκδηλώσεις που διοργανώνονται από την πόλη (εκθέσεις, συναυλίες, δημόσιες συναντήσεις, εργαστήρια κ.λπ.).
Ο πρώτος λόγος είναι επειδή καμία πόλη δεν έχει την τεχνογνωσία, την τεχνική και το εκπαιδευμένο προσωπικό για να το διαχειριστεί και να το αναπτύξει.
Το δεύτερο είναι οικονομικό.
Η πόλη στερείται σοβαρά από υποδομές για την υποδοχή και την οικονομική ανάπτυξη.
Με την κεντρική του θέση και πάντα ακολουθώντας την εμπειρία μας σε αυτόν τον τομέα, μια μόνο λύση υπάρχει που θα μπορούσε πραγματικά να τραβήξει την οικονομία από την κορυφή, να δημιουργήσει πλούτο για την πόλη, καταστήματα, θέσεις εργασίας, νέες επιχειρήσεις, κ.λπ.: ένα συνεδριακό κέντρο και εκθέσεων σε συνδυασμό με ένα campus για την υποδοχή νέων επιχειρήσεων (https://stationf.co/).
Ένα συνεδριακό και εκθεσιακό κέντρο που προσφέρει υπηρεσίες τροφοδοσίας προσελκύει τον επιχειρηματικό τουρισμό εκτός καλοκαιριού, επιτρέποντας την ανάπτυξη υπαρχόντων ξενοδοχείων, εστιατορίων κ.λπ., επιτρέπει στα υπάρχοντα ξενοδοχεία να παραμείνουν ανοικτά όλο τον χρόνο, δημιουργεί και διατηρεί άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας, αλλά και προσελκύει νέους επενδυτές στον τουριστικό τομέα, δημιουργώντας θεμέλια για μια καλύτερη και πλουσιότερη τουριστική σαιζόν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Από την άλλη πλευρά, αναβαθμίζει την τιμή του τόπου και βοηθάει τα καταστήματα να έχουν καλυτέρα εισοδήματα όλο το χρόνο (κοσμήματα, δώρα, ρούχα κ.λπ.).
Στατιστικά γνωρίζουμε ότι ένας τουρίστας αναψυχής αφήνει στην τοπική οικονομία 60 ευρώ την ημέρα, όταν ένας τουρίστας των επιχειρήσεων αφήνει 200.
Το campus των νέων επιχειρήσεων, επειδή επιτρέπει στους νέους επιχειρηματίες να εργάζονται εκεί με την ώρα ή με την ημέρα. Όλες οι ευρωπαϊκές πόλεις με 20.000 κατοίκους και πάνω έχουν επενδύσει σε αυτόν τον τομέα για να επιτρέψουν στους νέους τους να παραμείνουν εκεί. Δεν υπάρχει ανάγκη για κλειστά γραφεία: ανοιχτοί χώροι, κοινόχρηστες αίθουσες συνεδριάσεων είναι περιζήτητα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Αλλά και σε αυτή την οικονομία, οι υπάρχουσες νεοσύστατες επιχειρήσεις εγκαταλείπουν τις πόλεις επειδή οι δημιουργοί τους αναζητούν πιο φυσικά, πιο ήσυχα μέρη για να εγκατασταθούν, μακριά από τα μεγάλα κέντρα σε αναζήτηση ισορροπίας μεταξύ ποιότητας ζωής και εργασίας.
Εντούτοις σε αυτήν την δημόσιο-ιδιωτική σύμβαση, ο Δήμος πρέπει να διαπραγματευτεί μερικές ημέρες γι’ αυτόν. Για να οργανώνει τον εορτασμό των παιδιών, μια βραδινή συζήτηση, μια έκθεση, μια καλλιτεχνική ημέρα, βραδιές χορού, κλπ.
Όλες αυτές οι υπηρεσίες που μόνο ένας ιδιωτικός τομέας μπορεί να διαχειριστεί, δημιουργούν πλούτο για την πόλη και για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις τους.

Στην διάθεση σας.

Δημήτρης Τριανταφυλλίδης

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα