20.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΚορωνοϊός: Οι θάνατοι είναι υψηλότεροι τα Σαββατοκύριακα από τις καθημερινές

Κορωνοϊός: Οι θάνατοι είναι υψηλότεροι τα Σαββατοκύριακα από τις καθημερινές

Γιατί τα θύματα είναι από τον κορωνοϊό είναι περισσότερα τα Σαββατοκύριακα.

Νέα μελέτη αναδεικνύει ότι οι θάνατοι από κορωνοϊό που καταγράφονται παγκοσμίως είναι υψηλότεροι τα Σαββατοκύριακα σε σύγκριση με τις καθημερινές. Έχοντας δεχθεί ότι τα αποτελέσματα ενδέχεται να οφείλονται ως ένα βαθμό στις καθυστερήσεις στις αναφορές, οι ερευνητές υποστήριξαν ότι οι ελλείψεις σε κλινικό προσωπικό, ικανότητες και εμπειρία τα Σαββατοκύριακα είναι επίσης πιθανό να διαδραματίζουν ρόλο, όπως σημειώνει το Bloomberg.

Συνολικά, ο μέσος αριθμός θανάτων παγκοσμίως από τον κορωνοϊό ήταν 6% υψηλότερος τα Σαββατοκύριακα σε σύγκριση με τις καθημερινές – 8.532 έναντι 8.083 – καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, ανέφεραν οι ερευνητές.

Πώς έφτασαν στα συμπεράσματά τους οι ερευνητές

Να σημειωθεί ότι οι ερευνητές αποδέχθηκαν ότι τα συμπεράσματα της μελέτης θα μπορούσαν να περιοριστούν από ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα, χαμένες περιπτώσεις και σφάλματα εισαγωγής δεδομένων και από το γεγονός ότι τα διαθέσιμα δεδομένα δεν λαμβάνουν υπόψη τη σοβαρότητα της νόσου ή δεν διερευνούν τον αντίκτυπο των τοπικών πολιτικών και τις παρεμβάσεις δημόσιας υγείας σε μεμονωμένες χώρες.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Αναλυτικότερα, ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά ανέλυσαν όλους τους θανάτους που καταγράφηκαν στη βάση δεδομένων Covid-19 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) μεταξύ 7 Μαρτίου 2020 και 7 Μαρτίου 2022.

Τα ευρήματα, τα οποία πρόκειται να παρουσιαστούν στο φετινό Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (ECCMID) στην Πορτογαλία αργότερα αυτόν τον μήνα, υποδηλώνουν ότι οι ΗΠΑ είχαν κατά μέσο όρο 1.483 θανάτους το Σαββατοκύριακο σε σύγκριση με 1.220 τις καθημερινές. Πρόκειται για αύξηση 22%.

Η Βραζιλία είχε κατά μέσο όρο 1.061 θανάτους το Σαββατοκύριακο σε σύγκριση με 823 τις καθημερινές (αύξηση 29%), και το Ηνωμένο Βασίλειο είχε κατά μέσο όρο 239 θανάτους το Σαββατοκύριακο σε σύγκριση με 215 τις καθημερινές (αύξηση 11%).

Περαιτέρω μελέτη με βάση τον μέσο αριθμό θανάτων από Covid σε μεμονωμένες ημέρες της εβδομάδας διαπίστωσε ότι η αύξηση ήταν ιδιαίτερα μεγάλη όταν η σύγκριση αφορούσε τις ημέρες Κυριακή με Δευτέρα (8.850 σε σύγκριση με 7.219 θανάτους) και τις ημέρες Παρασκευή με Δευτέρα (9.086 σε σύγκριση με 7.219).

Τι ισχύει για τη Γερμανία

Σύμφωνα με ένα από τους ερευνητές, οι καθυστερήσεις στην αναφορά των θανάτων τα Σαββατοκύριακα δεν αντιπροσωπεύουν πλήρως τις διαφορές μεταξύ διαφορετικών χωρών, με τη Γερμανία να αναφέρει λιγότερους μέσους θανάτους τα Σαββατοκύριακα (137) σε σύγκριση με τις καθημερινές (187).

«Οι γραφειοκρατικές καθυστερήσεις μόνο τα Σαββατοκύριακα δεν εξηγούν γιατί υπάρχουν λιγότεροι τεκμηριωμένοι θάνατοι από Covid-19 τις Δευτέρες σε σύγκριση με τις Παρασκευές και οι καθυστερήσεις στις αναφορές από μόνες τους δεν μπορούν να εξηγήσουν γιατί η αύξηση των θανάτων το Σαββατοκύριακο ήταν τόσο σημαντική στις ΗΠΑ, κάτι που δεν παρατηρήθηκε στη Γερμανία», επισημαίνει ο Δρ. Fizza Manzoor.

Στη συνέχεια προσθέτει: «Αντίθετα, το”φαινόμενο του Σαββατοκύριακου” είναι επίσης πιθανό να οφείλεται σε ελλείψεις σε κλινικό προσωπικό, ικανότητες και εμπειρία. Επιπλέον, τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι αυτό το πρόβλημα δεν επιλύεται παρά τη βελτιωμένη απόδοση του συστήματος υγείας και τις γνώσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας».

«Υπάρχει μια ευκαιρία τα συστήματα υγείας να βελτιώσουν περαιτέρω την κλινική φροντίδα όλες τις ημέρες της εβδομάδας», τονίζει.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα