32.4 C
Athens
Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΜπλε Λιμανάκι: Θαλάσσια ρύπανση απ' τα μπάζα των εκσκαφέντων πρανών λόγω βροχοπτώσεων

Μπλε Λιμανάκι: Θαλάσσια ρύπανση απ’ τα μπάζα των εκσκαφέντων πρανών λόγω βροχοπτώσεων

From: Panagiota Petroglou
Sent: Friday, December 10, 2021 1:43 PM
To: Κ.Λ/Χ ΡΑΦΗΝΑΣ <[email protected]>
Subject: ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΡΥΠΑΝΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΟ ΜΠΛΕ ΛΙΜΑΝΑΚΙ

Προς:

1) το Γενικό Γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

κ. Ευάγγελο Κυριαζόπουλο

2) την «Οργανισμός Λιμένος Ραφήνας Α.Ε.» – Υπόψιν Διευθύνουσας Συμβούλου κ. Δέσποινας Γκικάκη

3) το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ραφήνας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: κ. Εισαγγελέα Περιβάλλοντος Πρωτοδικείου Αθηνών

Με το από 19.11.2021 έγγραφό μου «ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΜΠΑΖΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΤΗ ΤΟΥ ΡΕΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΕΡΕΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ ΕΚΣΚΑΦΕΝΤΩΝ ΠΡΑΝΩΝ ΣΤΟ ΜΠΛΕ ΛΙΜΑΝΑΚΙ ΕΝΟΨΕΙ ΤΩΝ ΒΡΟΧΩΝ», που σας απέστειλα ηλεκτρονικά στις 19.11.2021, σας απηύθυνα σχετική έκκληση ενόψει των επερχόμενων βροχών, χωρίς όμως ανταπόκριση.

Ήδη οι τελευταίες έντονες βροχές παρέσυραν στη θάλασσα τα εκσκαφέντα χώματα, που έχουν απορριφθεί από τις μπουλντόζες στον αιγιαλό και στην κοίτη του ρέματος που εκβάλλει στο Μπλε Λιμανάκι. Την Κυριακή 28/11/2021 και το Σάββατο 4/12/2021 η θάλασσα κατακλύστηκε από λάσπη και φερτά υλικά με αποτέλεσμα το Μπλε λιμανάκι, που έχει βυθό από ψιλή λευκή άμμο, να γίνει κυριολεκτικά «καφέ» (βλ. φωτό). Το γεγονός αυτό καταγγείλαμε στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ραφήνας, που διενήργησε αυτοψίες αυθημερόν.

Σήμερα 10/12/2021 λόγω των βροχών το Μπλε Λιμανάκι έγινε πάλι «καφέ», όπως προκύπτει από τις κατωτέρω φωτογραφίες.  Τη νέα αυτή θαλάσσια ρύπανση κατήγγειλα σήμερα στο κεντρικό Λιμεναρχείο Ραφήνας.

Εξάλλου, σήμερα 10/12/2021 στο σημείο που εκβάλλουν οι αγωγοί ομβρίων υδάτων πάνω από τα Λιμανάκια στο παραλιακό μέτωπο μέχρι το Μπλε Λιμανάκι κατά μήκος του «Μεγάλου Περιπάτου» τα εκσκαφέντα χώματα, που έχουν απορριφθεί ατάκτως στα πρανή, παρασύρθηκαν στη θάλασσα, που έγινε και εκεί «καφέ», όπως αποτυπώνεται στην κατωτέρω φωτογραφία:

Πρόκειται αναντίρρητα για σημαντική θαλάσσια ρύπανση κατά τη σχετική αυτόνομη έννοια του ενωσιακού δικαίου (άρ. 4 παρ.8 ν. 3983/2011, που μετέφερε το άρθρο 3 της Οδηγίας 2008/56). Η ρύπανση αυτή: α) έχει επιβλαβείς επιπτώσεις για τους ζωντανούς οργανισμούς και το θαλάσσιο οικοσύστημα, καταλήγοντας ιδίως στην απώλεια βιοποικιλότητας, β) θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία, γ) εμποδίζει τα θαλάσσια μπάνια (οι πολυάριθμοι χειμερινοί κολυμβητές στο Μπλε Λιμανάκι έχουν από ετών ιδρύσει και σχετικό σύλλογο https://rpn.gr/oi-cheimerinoi-kolymvites-tis-rafinas/), την αναψυχή και τον τουρισμό και δ) υποβαθμίζει ποιοτικά τη χρήση των θαλάσσιων υδάτων και μειώνει την ελκυστικότητά τους και γενικότερα υποβαθμίζει την αειφόρο χρήση των θαλάσσιων αγαθών και υπηρεσιών. Ο νόμος (άρθρο 21 ν. 3983/2011) προβλέπει διοικητικές και ποινικές κυρώσεις σε βάρος αυτών που με τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους προκαλούν ρύπανση ή άλλη υποβάθμιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Επείγει να απομακρυνθούν τα μπάζα από την κοίτη του ρέματος (όχι πάλι με μπουλντόζα) για την αποφυγή πλημμύρας και να στερεωθούν τα πρανή στη Χ.Ζ.Λ. και κοντά στον αιγιαλό στο Μπλε Λιμανάκι για να μην παρασυρθούν Επείγει επίσης να απομακρυνθούν τα χώματα, που έχουν απορριφθεί από την ανάδοχο ατάκτως στα πρανή πάνω από τα λιμανάκια κατά μήκος του «Μεγάλου Περιπάτου» στο παραλιακό μέτωπο μέχρι το Μπλε Λιμανάκι για να μην παρασυρθούν από τη βροχή προς τα λιμανάκια (στο στάδιο που βρίσκεται το έργο αυτό μπορεί να γίνει μόνον με το χέρι). Θα πρέπει επίσης να διευθετηθεί η απορροή των μαύρων σωλήνων ομβρίων υδάτων, που επίσης έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία κατά μήκος του «Μεγάλου Περιπάτου» κατά τρόπο που εκρέουν μέσα στη Χ.Ζ.Λ. και πάνω από τα λιμανάκια με κίνδυνο καταστροφής των παραλιών αλλά και διάβρωσης των κρημνωδών πρανών, πράγμα επικίνδυνο και για τους λουόμενους το καλοκαίρι. Σχετικά απευθύναμε την συνημμένη επιστολή μας προς το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, τον Οργανισμό Λιμένος Ραφήνας και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ραφήνας στις 19/11/2021. Δυστυχώς μέχρι σήμερα κανείς από τους ανωτέρω φορείς δεν έχει ανταποκριθεί. Ήδη από τις τελευταίες βροχές, χώματα παρασύρθηκαν από τα πρανή προς τη θάλασσα και δημιουργήθηκαν νεροφαγώματα, όπως προκύπτει από τις κατωτέρω φωτογραφίες.

Το κόστος της περιβαλλοντικής αποκατάστασης στην ξηρά, τη χερσαία ζώνη λιμένος, τον αιγιαλό και τη θάλασσα στο Μπλε Λιμανάκι θα πρέπει να βαρύνει τους υπεύθυνους της περιβαλλοντικής αυτής καταστροφής με βάση την αρχή του ενωσιακού δικαίου περί περιβαλλοντικής ευθύνης «ο ρυπαίνων πληρώνει» (βλ. εδώ).

Παρακαλώ για τις άμεσες δικές σας ενέργειες προς αποτροπή περαιτέρω επιβάρυνσης του ήδη επιβαρυμένου θαλασσίου περιβάλλοντος.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα