20.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

ΑρχικήFEATUREDΟ Αλέξανδρος Καλπογιαννάκης μιλά για τον Ν.Ο. αν. Αττικής “Odysseus” – Η...

Ο Αλέξανδρος Καλπογιαννάκης μιλά για τον Ν.Ο. αν. Αττικής “Odysseus” – Η άποψή του για την πρόσφατη κατάληψη του ΓΕΛ Ραφήνας

Στον «Οδυσσέα» είμαστε μία ομάδα νέων καταξιωμένων αθλητών στον χώρο της ιστιοπλοΐας και της κωπηλασίας, πιο πολλοί εκ των οποίων έχουν σπουδαίες διεθνείς διακρίσεις.

Αγγελική Ραγκούση συνέντευξη

Ο Αλέξανδρος Καλπογιαννάκης είναι Έλληνας Ολυμπιονίκης που ύψωσε την Ελληνική σημαία στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων του 2018, στο άθλημα της ιστιοπλοΐας και γέμισε περηφάνεια τους απανταχού Έλληνες στο άκουσμα του Εθνικού μας Ύμνου.

Ακόμα κέρδισε δύο ασημένια μετάλλια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας U21 2018 και ένα χρυσό στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας U21 2018 εκπροσωπώντας την Ελλάδα.

Ο Αλέξανδρος λαμπρύνει, ως μόνιμος κάτοικος Πικερμίου, την περιοχή μας και νιώθουμε ιδιαίτερα ευτυχείς ότι μας παραχώρησε αυτή τη συνέντευξη, όπου απαντά πως «γεννήθηκε»  ο νεοσύστατος Ναυτικός Όμιλος αν. Αττικής «Οδυσσεύς», τους στόχους και τα οράματά του, αλλά και την προσωπική του γνώμη για την πρόσφατη κατάληψη των μαθητών του ΓΕΛ Ραφήνας. Μια γνώμη που μετρά καθώς κι ο ίδιος λίγα χρόνια πριν ήταν μαθητής του Λυκείου Πικερμίου.

Κατ’ αρχάς να πω καλοτάξιδος ο νέος Ναυτικός Όμιλος αν. Αττικής “Odysseus” Αλέξανδρε – Ποια είναι η κεντρική ιδέα που ώθησε τη δημιουργία του – Ποιοι οι εμπνευστές του;

Απ. Κεντρική ιδέα είναι να εμπνεύσουμε τους νέους στο ναυταθλητικό ιδεώδες με απώτερο στόχο την απεξάρτηση τους από την ολοένα και μεγαλύτερη ενασχόληση τους με τα social media , gaming και γενικότερα τον ψηφιακό κόσμο. Εξάλλου, σαν τριτοετής φοιτητής Ιατρικής που είμαι, έχω ευαισθητοποιηθεί πολύ στο πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας που έχει εξελιχθεί σε μία παγκόσμια μάστιγα. Η έκπληξη  είναι ότι η Αμερική  δεν είναι η Νο1 χώρα στον κόσμο στην παιδική παχυσαρκία αλλά η Ελλάδα σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ που αφορούσε 34 χώρες (με όλες τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες σε κόστη υγείας στα επόμενα χρόνια) .”Νους υγιής εν σώματι υγιεί” είναι το ιδανικό που θα μεταλαμπαδεύσει ο “Οδυσσέας”  και θα βοηθήσει με τις δράσεις του και τις περιπέτειές του προς αυτές τις κατευθύνσεις.

Είμαστε μία ομάδα νέων καταξιωμένων αθλητών στον χώρο της ιστιοπλοΐας και της κωπηλασίας, πιο πολλοί εκ των οποίων έχουν σπουδαίες διεθνείς διακρίσεις.

Ποιοι οι στόχοι που πρέπει να υλοποιηθούν;

Απ. Στόχοι για το 2023 είναι να πραγματοποιηθούν προπονητικά camps και αγώνες που θα έχουν το χαρακτηριστικό των  μεγάλων αποστάσεων κάτι το οποίο, ενώ υπάρχει στο εξωτερικό σαν θεσμός, στην Ελλάδα δεν προωθείται αυτή η ιδέα. Για παράδειγμα, θέλουμε να διοργανώσουμε έναν ναυτικό μαραθώνιο αντίστοιχου του κλασσικού μαραθωνίου με σκοπό να καθιερωθεί σαν θεσμός όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Επίσης θα γίνουν και σεμινάρια σε παιδιά και σχολεία που θέλουν να γνωρίσουν τον ναυταθλητισμό και να ενστερνιστούν τις αξίες του ευ αγωνίζεσθαι και του Ολυμπιακού Ιδεώδους.

Ποια τα οράματα κι οι προσωπικές σας επιδιώξεις στο άθλημα που πρωταγωνιστείτε;

Απ. Όραμά μου είναι η διάδοση του ναυταθλητιοσμού όπως εκφράζεται μέσα από το άθλημα της ιστιοσανίδας, σε μία περιοχή που ενδείκνυται απόλυτα όπως ο δήμος μας λόγω της μεγάλης ακτογραμμής  που διαθέτει λόγω του ιδιαίτερα έντονου αιολικού δυναμικού που διαθέτει.Βασική επιδιωξή μου είναι η πρόκρισή μου στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι 2024.

Ποια είναι η άποψη σας σχετικά με την κατάληψη των μαθητών του ΓΕΛ Ραφήνας και την παρέμβαση του δημάρχου κου Μπουρνους;

Απ. Η εθνική τραγωδία στα Τέμπη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μετά την φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Η ίδια η πολιτεία κήρυξε τιμητικά τριήμερο πένθος για τις ψυχές των νέων φοιτητών και νέων ανθρώπων στην πλειοψηφία τους.

Η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία ακύρωσε επί τριήμερου το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Eurolymp στο οποίο συμμετείχα. Οι μαθητές τι έπρεπε να κάνουν;

Η κατάληψη τους είχε εκτός από το πένθιμο συναισθηματικό συμβολισμό και την έννοια ότι δεν μπορούμε να παίζουμε με τις ανθρώπινες ζωές έτσι απλά ή να καλύπτουμε εγκληματικά λάθη τόσο συστημικά όσο και ανθρώπινα.

Εξ’ άλλου αυτό φαίνεται διότι δεν είχαν εκπαιδευτικά ή μαθητικά αιτήματα. Το ίδιο άλλωστε είχε γίνει και στην περίπτωση του Ματιού.

Άρα ήταν απόλυτα δικαιολογημένη στα πλαίσια μιας κοινωνικής αντίδρασης ως όφειλαν σαν μελλοντικοί και ενεργοί πολίτες. Όσον αφορά στην παρέμβαση του δημάρχου νομίζω ότι υπερέβαλλε εαυτόν και δείχνει με αυτήν την υπερβολική αντίδραση του, ελπίζω άθελα του, να μην έχει κοινωνική ενσυναίσθηση.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα