«Υπόγεια κλιματική αλλαγή»: έναν όχι τόσο διαδεδομένο όρο, που επεξηγεί μια ανησυχητική πραγματικότητα, παρουσιάζουν στο ευρύ κοινό μελετητές από το Σικάγο. Η επιστημονική ομάδα υποστηρίζει ότι η κλιματική αλλαγή έχει αρχίσει να παραμορφώνει το έδαφος κάτω από τις πόλεις, κάτι που ενδεχομένως στο μέλλον να αποτελέσει μεγάλη απειλή για κτήρια και υποδομές.
Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, κάτω από τα πόδια μας δημιουργούνται «νησιά θερμότητας, που προκαλούνται από τα κτήρια και τα υπόγεια συστήματα μεταφορών -όπως το μετρό. «Όσο πιο πυκνοκατοικημένη η πόλη, τόσο πιο έντονη η υπόγεια κλιματική αλλαγή» τονίζει ο επικεφαλής της επιστημονικής προσπάθειας και βοηθός καθηγητή στο πανεπιστήμιο Northwestern στο Ιλινόις, Αλεσάντρο Ρότα Λόρια.
Το χώμα, τα πετρώματα και τα κατασκευαστικά υλικά παραμορφώνονται όταν υποβάλλονται σε διακυμάνσεις θερμοκρασίας. Για παράδειγμα, το έδαφος κάτω από τα κτήρια μπορεί να συσταλεί όταν θερμανθεί, προκαλώντας καθίζηση, εξηγεί ο Ρότα Λόρια.
Με τη σειρά του, ο Ντέιβιντ Άρτσερ, καθηγητής γεωφυσικών επιστημών στο πανεπιστήμιο του Σικάγο, εξήγησε ότι η υπόγεια κλιματική αλλαγή δεν έχει καμία σχέση με την ατμοσφαιρική, η οποία οφείλεται ως επί το πλείστον στα αέρια του θερμοκηπίου.
«Σιωπηρός κίνδυνος»
Η υπόγεια κλιματική αλλαγή δεν είναι άγνωστη στην επιστημονική κοινότητα, που τη μελετά εδώ και 25 χρόνια. Οι επιστήμονες γνώριζαν ότι το φαινόμενο αυτό μπορεί να προκαλέσει μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα ή να προκαλέσει βλάβες σε γραμμές τρένων. Είναι η πρώτη φορά, όμως, που επιστημονική μελέτη επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο επιδρά στα κτήρια.
Οι ειδικοί τοποθέτησαν 150 αισθητήρες σε διάφορα σημεία πάνω και κάτω από το έδαφος στην περιοχή του Σικάγο (υπόγεια, τούνελ, γκαράζ κλπ) και συγκέντρωναν δεδομένα για τρία ολόκληρα χρόνια. Κατέληξαν, λοιπόν, στο συμπέρασμα ότι το έδαφος κάτω από την περιοχή Λουπ του Σικάγο -μια πολυσύχναστη περιοχή με εστιατόρια, καταστήματα και θέατρα- ήταν 10 βαθμούς Κελσίου πιο θερμή από το έδαφος κάτω από το πάρκο.
‘Underground climate change’ is deforming the ground beneath buildings, study finds, by Jacopo Prisco