25.1 C
Athens
Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ ΤΗΣ ΡΑΦΗΝΑΣ

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ ΤΗΣ ΡΑΦΗΝΑΣ

Όπως κάθε χρονιά ο εορτασμός του Προφήτη Ηλία στο βουνό της Ραφήνας συγκέντρωσε πλήθος πιστών. Ο πρόεδρος του τοπικού συλλόγου Βαγγέλης Συρεγγέλας υποδεχόταν εγκάρδια τους πιστούς, ενώ προσφώνησε ονομαστικά όλους τους επωνύμους που παραβρέθηκαν και ευχαρίστησε εκ μέρους του συλλόγου την οικογένεια Μαρτίνου για τη νέα μεγάλη δωρεά στο Κ.Υ. Ραφήνας.

Η νέα μεγάλη δωρεά της εταιρείας “Αιγέας” του κ. Αθανασίου Μαρτίνου  έγινε δεκτή απ’ την υποδιοικήτρια της 1ης ΥΠΕ κ. Χρυσάνθη Κισκήρα και αφορά την ανακαίνιση μιας ακόμα μεγάλης πτέρυγας του Κ.Υ. Ραφήνας, συνέχεια αυτής που ήδη λειτουργεί, ώστε να υποδεχτεί τα νέα ιατρικά μηχανήματα, μέτρησης οστικής μάζας, μαστογραφίας και παντογράφου, που χρηματοδοτούνται απ’ τη Περιφέρεια Αττικής μέσω ΕΣΠΑ.

Προφήτης Ηλίας  

Ο Ηλίας ο Θεσβίτης ήταν Ισραηλίτης προφήτης του Θεού. Ήταν γιος του Σάβωκ και καταγόταν από ένα χωριό της ευρύτερης περιοχής της Γαλαάδ που πιθανόν ονομαζόταν Θέσβη. Κατοικούσε στη γη Γαλαάδ και έδρασε στα χρόνια του βασιλιά Αχαάβ, κατά τον 9ο-10ο αιώνα π.Χ. Το όνομα Ηλίας αποτελεί ελληνική μεταφορά του αντίστοιχου εβραϊκού ονόματος Ελιγιαχού το οποίο σημαίνει «Ο Θεός μου είναι οΓιαχβέ». Αναφορές στον Ηλία περιέχονται και στο Κοράνι.

Η φυγή στην έρημο

Ο βασιλιάς Αχαάβ, κατά τη βασιλεία του οποίου έζησε ο Προφήτης Ηλίας, καταδίωξε την πατρώα θρησκεία. Ο Προφήτης Ηλίας ήταν πιστός στον Γιαχβέ, και μάλιστα έδειχνε τέτοιο ζήλο, που θανάτωσε και όλους τους ιερείς του Βάαλ, χωρίς να δείξει έλεος, γι’ αυτό και η γυναίκα του Αχαάβ, Ιεζάβελ, ήθελε να τον σκοτώσει. Ο Προφήτης Ηλίας επειδή φοβήθηκε την Ιεζάβελ, έφυγε με τα πόδια μέσα στην έρημο από το Κάρμηλο όρος και έφτασε μέχρι το όρος Χωρήβ στη χερσόνησο του Σινά. Εκεί κρύφτηκε σε ένα σπήλαιο.

Τα θαύματα

Στον προφήτη Ηλία, αποδίδονται ορισμένα θαύματα. Κατά την Βίβλο κατέβασε τρεις φορές φωτιά από τον ουρανό (Βασιλειών Γ ιη’ 39). Κατά το ίδιο βιβλίο, ο Ηλίας με τη γλώσσα του εμπόδισε τη βροχή και δεν έβρεξε ο ουρανός για τρεισήμισι χρόνια. Επίσης του αποδίδεται η ανάσταση του νεκρού γιου της Σαραφθίας χήρας. Αναφέρεται ότι στο όρος Χωρήβ είδε τον Θεό.

Η παράδοση θέλει τον Ηλία να μην έχει πεθάνει, αλλά να έχει ανελήφθη με πύρινη άμαξα στον ουρανό, αφού άφησε συνεχιστή του έργου του το μαθητή του, Ελισαίο. Τέλος, στη Μεταμόρφωση του Ιησού, κατά την Βίβλο, στάθηκε δίπλα του μαζί με τον Μωϋσή.

Η ανάληψη

Στις 20 Ιουλίου, κατά την ορθόδοξη παράδοση, εορτάζεται η μνήμη του προφήτου. Οι ορθόδοξοι δεν εορτάζουν την κοίμηση του, αλλά την ανάληψή του. Από την άλλη, ο απόστολος Παύλος αναφέρει ότι ο Προφήτης Ηλίας δεν ανελήφθη όπως ο Ιησούς στον ουρανό, αλλά άφησε ο Θεός να φανεί ότι ανελήφθη και ο Ηλίας ζει στην γη με φθαρτό σώμα, εδώ και χιλιάδες χρόνια τώρα. Έτσι εμφανίστηκε με το υλικό του σώμα ως εκπρόσωπος των ζώντων, στη Μεταμόρφωση του Κυρίου στο όρος Θαβώρ και, όπως αναφέρει ο προφήτης Μαλαχίας και ο Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος στην Αποκάλυψη, αναμένεται να εμφανιστεί και να ελέγξει τον Αντίχριστο, μαζί με τον Ενώχ, πριν από τη Δευτέρα Παρουσία.

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα