16.2 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΑΦΗΝΟΣ Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΛΕΩΦ. ΦΛΕΜΙΝΓΚ;

ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΑΦΗΝΟΣ Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΛΕΩΦ. ΦΛΕΜΙΝΓΚ;

Φέτος ολοκληρώνεται το 5ετές ανασκαφικό πρόγραμμα του αρχαιολογικού χώρου επί της οδού Λεωφ. Φλέμινγκ που μέχρι εκείνη τη στιγμή αναφερόταν ως Ρωμαϊκό Βαλανείο, λόγω των Ρωμαϊκών λουτρών που είχε αναδείξει η πρώτη ανασκαφική έρευνα το 1975. Τα ευρήματα που ήρθαν στο φως μετά τη νέα ανασκαφή, έδειξαν ωστόσο ότι στο συγκεκριμένο σημείο υπήρχαν κτιριακές εγκαταστάσεις και μάλιστα περισσότερων αρχαιολογικών περιόδων που προβληματίζουν την επιστημονική κοινότητα που δε μπορεί μέχρι σήμερα να πει με βεβαιότητα τι ακριβώς υπήρχε εκεί.

Η εύρεση ενός ελαιοτριβείου το οποίο μάλιστα έφερε και επιγραφή της δωρήτριας που ανέφερε και το όνομα του Ρωμαίου άρχοντα της εποχής, καθώς και πολλοί αποθηκευτικοί χώροι, έδωσαν την εντύπωση ότι επρόκειτο ίσως για μεγάλη αγροτική έπαυλη, κάτι που στη συνέχεια τίθεται ξανά υπό διερεύνηση από τα πολλά ευρήματα που έρχονται συνέχεια στο φως. Σε συνάρτηση με τα ταφικά ευρήματα ολόγυρα στο χώρο, που δείχνει μεγάλη ανθρώπινη δραστηριότητα, όλα συγκλίνουν στην άποψη ότι πιθανά το σημείο να αποτελούσε το κέντρο του αρχαίου δήμου Αραφήνος της Αιγηΐδας φυλής, περιοχής της αρχαίας Αττικής και φυλή της αρχαίας Αθήνας αντίστοιχα.  

Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει ένα μεγάλων διαστάσεων κτίριο, του οποίου τοιχία είναι ορατά στην επιφάνεια του εδάφους χωρίς ωστόσο να έχουν ανασκαφεί, εκτός ενός μικρού τμήματος που έφερε στο φως ένα ημικύκλιο στην δυτική του πλευρά που έχει κτιστεί πάνω σε κατάλοιπα παλαιότερης κατασκευής χωρίς ακόμα να μπορεί να πει κάποιος τι ακριβώς είναι η εν λόγω κατασκευή.

Σήμερα που επισκεφτήκαμε το χώρο την οποία επιβλέπουν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Στέλιος Κατάκης κι ο αρχαιολόγος κ. Βαγγέλης Νικολόπουλος του Υπουργείου Πολιτισμού, πληροφορηθήκαμε ότι φέτος είναι η τελευταία χρονιά της ανασκαφικής δουλειάς αφού έληξε το 5ετές πρόγραμμα. Το 2018 θα ασχοληθούν με τη μελέτη των ευρημάτων, ενώ θα ξεκινήσουν τη προσπάθεια για ένα νέο 5ετές πρόγραμμα ανασκαφής που όμως δεν θα μπορεί πλέον να βασιστεί μόνο σε φοιτητές που κάνουν τη πρακτική τους, αλλά σε εξειδικευμένους εργάτες ώστε να αναδειχτεί το κτίριο που καλύπτεται για την ώρα με πέπλο μυστηρίου.

Με την έναρξη της φετινής ανασκαφής τη περασμένη βδομάδα, ο καθηγητής κ. Κατάκης που ανέλαβε τη (διερευνητική) ανασκαφή προ έξι ετών, θέλησε να ευχαριστήσει μέσω της σελίδας του στο FB όσους συμβάλουν στην όλη προσπάθεια αναφέροντας:

«Ξεκινήσαμε χθες (αναφέρεται στην περασμένη βδομάδα) την ανασκαφή στον αρχαιολογικό χώρο του λεγόμενου Ρωμαϊκού Βαλανείου στη Ραφήνα, πρόγραμμα συνεργασίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με τo Υπουργείο Πολιτισμού (Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής) και την συν-διεύθυνση του Vangelis Nikolopoulos. Θερμές ευχαριστίες οφείλονται πρώτα στους 21 φοιτητές μας, στην Pelly Fotiadi που, με τη συμβολή του Anastasis Lambrakis, έχει το δύσκολο έργο της καταγραφής της κεραμικής, την ποπη καραθαναση για τις συμβουλές της σε θέματα βυζαντινών χρόνων, την Lamprini Lamprou και τον Michel Roggenbucke για τη συντήρηση των ευρημάτων. Καλή δύναμη σε όλους!»

Την ανασκαφή επισκέφτηκαν σήμερα Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου η αρχαιολόγος – ανθρωπολόγος κ. Τίνα Μακ Τζωρτζ με το σύζυγό της ιατρό – συγγραφέα, πρώην δημοτικό σύμβουλο Ραφήνας-Πικερμίου και ξεναγήθηκαν στο χώρο απ’ τον αρχαιολόγο κ. Βαγγέλη Νικολόπουλο. Και οι δύο έμειναν έκπληκτοι απ’ το εύρος της ανασκαφής και τη σπουδαιότητα του χώρου για την ιστορία της αρχαίας Ραφήνας.

     

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα