20.2 C
Athens
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΛΥΚΕΙΟΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΡΑΦΗΝΑΣ/‘’ΣΧΟΛΕΙΟ’’ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ

ΛΥΚΕΙΟΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΡΑΦΗΝΑΣ/‘’ΣΧΟΛΕΙΟ’’ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ

Με το χάραμα του Οκτώβρη ξεκίνησε η εκπαιδευτική χρονιά 2014-2015 για όλα τα τμήματα του Λυκείου των Ελληνίδων Ραφήνας. Ενός «άλλου» σχολείου στη Ραφήνα όπως είναι το Λύκειον των Ελληνίδων που υπηρετεί τη γυναίκα και το παιδί, διασώζει την πολιτιστική μας κληρονομιά, διδάσκει την παράδοση!

Κάθε ΔΕΥΤΕΡΑ απόγευμα ακούγεται το δημοτικό τραγούδι απ’ τη χορωδία ενηλίκων που υπάρχει εδώ και 22 χρόνια στη Ραφήνα. Οι χορωδοί, άντρες, γυναίκες, άρχισαν να ταξιδεύουν με τις φωνές τους σ’ όλη την Ελλάδα, στα μικρασιάτικα παράλια, στην Κωνσταντινούπολη, στην Προποντίδα με τραγούδια αργά, νοσταλγικά, παραπονιάρικα ή  τραγούδια  χαρούμενα, γρήγορα και ζωηρά. Ο δάσκαλος, ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥ, συντονίζει και συνοδεύει με το λαούτο του.

Την ΤΡΙΤΗ γίνεται το μάθημα κεντήματος. Οι μαθήτριες κεντάνε και πλέκουν. Σώζουν τις παραδοσιακές βελονιές και περηφανεύονται για τα έργα τους. Η δασκάλα ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΣΙΜΙΓΑ, δείχνει, παρακινεί ,επιβραβεύει.

Την Τετάρτη θα ξεκινήσει μάθημα υφαντικής.

Την ΠΕΜΠΤΗ έχει την τιμητική του το ράψιμο. Η δασκάλα, ΚΑΙΤΗ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ, ξεκινά με τρύπωμα, στρίφωμα για τις αρχάριες, κόβει πατρόν για τις προχωρημένες. Μια συντροφιά μεγάλη, χαρούμενη και με πολλή πρόοδο.

Την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ το απόγευμα  ως αργά το βράδυ ένα μεγάλο πανηγύρι στήνεται στο  1ο Δημοτικό Σχολείο Ραφήνας. Δύο δάσκαλοι χορού, ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ και η ΝΤΙΑΝΑ ΝΟΤΑΡΟΓΛΟΥ, δείχνουν χορούς σε δεκάδες μαθητές, μικρούς ,μεγάλους, αρχάριους και προχωρημένους. Οι χοροί  «καλά κρατούν»  σ’ όλα τα τμήματα και κορυφώνονται στο τμήμα της χορευτικής ομάδας, που με τις επιδόσεις της, κάνει το Λύκειο περήφανο σε παραστάσεις και εκδηλώσεις.

Το πρωί του ΣΑΒΒΑΤΟΥ ανήκει στο μάθημα της Ζωγραφικής.  Ενήλικες και μικρά παιδιά ανακατεύουν χρώματα, μαθαίνουν τεχνικές. Η μύηση στον μαγικό κόσμο των σχεδίων και των αποχρώσεων γίνεται από τη δασκάλα ΕΙΡΗΝΗ ΚΟΜΝΗΝΟΥ.

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα