22.8 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΝΕΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΛΑΝΤΖΗ: ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΛΛΗΝΗΣ

ΝΕΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΛΑΝΤΖΗ: ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΛΛΗΝΗΣ

Με μια δήλωση που έχει πολύ μέλλον, αλλά και αποδέκτες, ο Πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (ΕΝΑ) και Δημοτικός Σύμβουλος Παλλήνης Νεκτάριος Καλαντζής προτείνει την μετονομασία του σημερινού Δήμου Παλλήνης, που δημιουργήθηκε το 2010 με τον Καλλικράτη, μετά την συνένωση των τέως Δήμων Γέρακα και Παλλήνης, καθώς και της Κοινότητας Ανθούσας, σε Δήμο Παλλήνης-Γαργηττού.

Ο Νεκτάριος Καλαντζής αναφέρει χαρακτηριστικά: “Γνωρίζοντας εδώ και χρόνια την ιστορία της περιοχής μας, καθώς πρωτοξεκίνησα πριν 13 περίπου χρόνια, μια εμπεριστατωμένη επιστημονική και ιστορική καταγραφή της ιστορίας του παλαιού Δήμου Γέρακα και μαζεύοντας στοιχεία σε πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες της Ελλάδος και του εξωτερικού, θεωρώ αναγκαίο να γίνει μια ιστορική διόρθωση ως προς το όνομα της περιοχής του σημερινού Γέρακα, που δεν αναφέρεται καν μετά την συνένωση που προέκυψε με τον νόμο Καλλικράτη το 2010. Ενώ οι περισσότεροι Δήμοι διατηρούν την ιστορική ονομασία τους, είτε ενιαία, είτε με διπλής ιστορικότητας όνομα, προτείνω να κατατεθεί τεκμηριωμένη πρόταση προς την αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Εσωτερικών, για την μετονομασία του Δήμου Παλλήνης σε Δήμο Παλλήνης-Γαργηττού.

Η βαρύτητα του ονόματος Γαργηττός στην ιστορία είναι μεγάλη και είναι ιστορικό έγκλημα να την παραβλέπουμε. Ο Γαργηττός αποτελούσε έναν από τους μεγαλύτερους Δήμους της αρχαίας Αθήνας επί Κλεισθένη, εκλέγοντας τέσσερις βουλευτές, ο Γαργηττός ήταν η περιοχή και ο τόπος καταγωγής του μεγάλου φιλοσόφου Επίκουρου, ενώ ο Γαργηττός ήταν ο τόπος ταφής του βασιλιά των Μυκηνών Ευρυσθέα.

Η πρόταση για την μετονομασία του Δήμου Παλλήνης, προκειμένου να έχει διπλή ονομασία με το όνομα Γαργηττός, πλην της σημερινής απουσίας της γεωγραφικής ένδειξης της περιοχής του Γέρακα των 30.000 κατοίκων, αποτελεί ιστορική διόρθωση, σε ένα λάθος που έγινε από την αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου πριν χρόνια, που δημιουργούνταν ο Καλλικράτης και είναι σημαντικό να αφήσουμε το όνομα Γαργηττός, που διατηρήθηκε χιλιάδες χρόνια, ως ιστορική παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές, μη ξεχνώντας ή αγνοώντας την ιστορία του τόπου μας’’ κατέληξε ο κ. Καλαντζής.

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα