19.3 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΟ ΠΡΩΤΟΕΛΛΑΔΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΡΑΦΗΝΑΣ ΒΓΑΙΝΕΙ ΞΑΝΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ!

Ο ΠΡΩΤΟΕΛΛΑΔΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΡΑΦΗΝΑΣ ΒΓΑΙΝΕΙ ΞΑΝΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ!

Με την ανατολή του νέου έτους, εδώ και δύο ημέρες 3 και 4 Ιανουαρίου, η εφορεία αρχαιοτήτων αν. Αττικής υπό την επίβλεψη της αρχαιολόγου κ. Πέλλυς Φωτιάδη ξεκίνησε τομές στη πλατεία ταχυδρομείου στη Ραφήνα, όπου σύμφωνα με τον πρώτο ανασκαφέα Δρ. Θεοχάρη υπάρχουν σημαντικά ευρήματα πρωτοελλαδικού οικισμού, τα οποία μετά τη πρώτη ανασκαφή μεταξύ 1951-53 σκεπάστηκαν εκ νέου, αφού διασφαλίστηκε να παραμείνει ο χώρος εκτός δόμησης σαν πλατεία. 

Από τη στιγμή που η δημοτική αρχή Ραφήνας-Πικερμίου αποφάσισε την ανάπλαση της πλατείας, οι αρχαιολόγοι έδειξαν τεράστιο ενδιαφέρον και περιέργεια περισσή για τις θαμμένες αρχαιότητες του πρωτοελλαδικού οικισμού, μεταξύ του 3.200 – 2000 π.Χ. Παράλληλα επιθυμία και της δημοτικής αρχής είναι να αναδειχτούν τα ευρήματα αν βρίσκονται σε κατάσταση έκθεσης. Προς τούτο παρέχει την όποια βοήθεια μπορεί και παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις τομές, που ήδη απ’ τη πρώτη μέρα έδειξαν ότι κρύβουν πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία.

Τη Τρίτη οι εργασίες ξεκίνησαν στο αδιατάραχτο ΒΑ τμήμα της πλατείας, όπου αφαιρέθηκε το χώμα χωρίς να αποκαλύψει τοιχία, αλλά έφερε στο φως κάποια εργαλεία όπως ένα μαχαίρι ή ξέστρο από πυριτόλιθο, μία λειασμένη πέτρα σαν βότσαλο που όμως φέρει εγκοπή που ταιριάζει στη παλάμη ώστε να προϊδεάζει για κάποια οικιακή χρήση. Όπως και μικρότερες πέτρες που χρήζουν διερεύνησης.

Την επομένη μέρα, Τετάρτη, στο ΒΔ τμήμα και αφού ο αντιδήμαρχος Ρ-Π κ. Μπουρνούς συγκατένευσε να αφαιρεθούν οι πλάκες που κάλυπταν σημεία της πρώτης ανασκαφής, τα ευρήματα μόλις 10 εκατοστά κάτω απ’ το έδαφος, κεραμικά κυρίως αλλά και τοιχίο, εξάπτουν τη φαντασία για το τι θα αποκαλυφτεί στη συνέχεια.

Το τεράστιο ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής αποδείχτηκε με την έναρξη των τομών τη Τρίτη όταν στο σημείο παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Ρ-Π κ. Πιστικίδης με τους αντιδημάρχους κυρίους Μπουρνούς, Καλφαντή και Παλπατζή, που σημαίνει ότι ο δήμος είναι αποφασισμένος να αναδείξει το χώρο στη σωστή του διάταξη, αν και εφ’ όσον οι αρχαιότητες είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες, αποδεικνύοντας ότι η Ραφήνα κατοικήθηκε προ χιλιετηρίδων.    

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα