22.5 C
Athens
Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΟ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ & ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΚΡΑΤΟΥΣ-ΕΘΝΟΥΣ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ & ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΚΡΑΤΟΥΣ-ΕΘΝΟΥΣ

«Ο πολιτισμός, τα ήθη και τα έθιμα, η λαογραφία και η παράδοση, ως  καταλύτες επίδρασης στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των νέων και στη διατήρηση της ταυτότητας του Κράτους–Έθνους. Ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης». Αυτή ήταν η θεματική ενότητα που βρέθηκε στο επίκεντρο της εκδήλωσης του Ομίλου Προετοιμασίας Στελεχών Αυτοδιοίκησης (ΟΠΣΑ) που πραγματοποιήθηκε  τη Δευτέρα 27 Μαρτίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Ηλιούπολης, σε συνεργασία με τον Λαογραφικό Πολιτιστικό Σύλλογο «ΛΑΟΠΟΛΙΣ».

Στην πρώτη εισήγηση με τίτλο «Πολιτισμός και  Λαογραφία, ως παράγοντες διατήρησης της ταυτότητας του Κράτους – Έθνους», ο κ. Βάιος Καμινιώτης, συγγραφέας, διδάκτωρ Κοινωνικής Λαογραφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, επεσήμανε πως «επιστημονική ευθύνη της Λαογραφίας είναι να καταδείξει ότι η εθνική διαφορετικότητα σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πολιτισμική ανωτερότητα και υποτίμηση των άλλων. Ο κάθε λαός έχει δικό του τρόπο ζωής και δική του ταυτότητα». Όπως τόνισε, «ο πολιτισμός πράττεται και βιώνεται. Σε καμιά περίπτωση δεν κληρονομείται βιολογικά, αλλά μαθαίνεται κοινωνικά, καθώς επικοινωνείται από γενιά σε γενιά. Αυτή ακριβώς η μάθηση μέσω της παράδοσης και της μνήμης συνιστά ταυτότητα».

Από την πλευρά της, η κ.  Μαρία Παρδάλη,  συγγραφέας, διδάκτωρ Κοινωνιολογίας και Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), σχολική σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στην εισήγησή της με τίτλο  «η Παράδοση, τα Ήθη και τα  Έθιμα,  ως καταλύτες επίδρασης στην διαμόρφωση  της προσωπικότητας των νέων», αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι στη σύγχρονη εποχή και πώς η παράδοση, μαζί με τα ήθη κι έθιμα, μπορούν να φωτίσουν κάποιες πτυχές τους και να συμβάλουν στην ισχυροποίηση της προσωπικότητας των νέων και στο φιλτράρισμα της γνώσης. Επίσης, η ομιλήτρια έδωσε έμφαση στο πώς διδάσκονται τα στοιχεία της παράδοσης και στο ρόλο που παίζει η οικογένεια, η εκπαίδευση, αλλά και οι τοπικοί και κρατικοί αρμόδιοι φορείς.

Στην παρέμβασή του, ο πρόεδρος του ΟΠΣΑ, δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω, διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου και  π. Δήμαρχος Ηλιούπολης, κ. Θεόδωρος Γεωργάκης, τόνισε πως χρέος των αυτοδιοικητικών αρχών και κυρίως των Δήμων, είναι να παρεμβαίνουν στον τομέα του πολιτισμού και ν’ αναλαμβάνουν την ευθύνη για την προώθηση και την στήριξη (υλική και ηθική) των πολιτιστικών δραστηριοτήτων και την εξασφάλιση των πολιτιστικών δικαιωμάτων των πολιτών τους. Όπως επεσήμανε, η διατήρηση και προώθηση της κληρονομιάς του λαού μας μέσα από τα τοπικά ήθη και έθιμα και η έμφαση στην ένταξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας μέσα στην καθημερινότητα των πολιτών πρέπει ν’ αποτελούν σταθερούς στόχους στη χάραξη πολιτικών σε αυτοδιοικητικό επίπεδο.

Περαίωσε λέγοντας: «Είναι η πολιτιστική ταυτότητα που ενσαρκώνει την περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη με σεβασμό στην πολιτιστική κληρονομιά, στην καλλιτεχνική δημιουργία και στα τοπικά ήθη και έθιμα».

Στην παρέμβαση του ο πρόεδρος του «ΛΑΟΠΟΛΙΣ» κ. Ιωάννης Γαντζίας, ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και τους εισηγητές και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις αξίες που πηγάζουν από τον λαϊκό πολιτισμό μας, λόγω της διαχρονικής πορείας από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας και του στοιχείου της εθνική μας ταυτότητας. Σε ότι αφορά την διδασκαλία χαρακτήρισε “εργαλείο” την εκμάθηση του Ελληνικού χορού που μπορεί να φέρει κοντά την λαϊκή μας παράδοση και τις αξίες της σε όλες τις ηλικίες, όταν και ο δάσκαλος βεβαίως έχει τα απαραίτητα εφόδια. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω δράσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης και των πολιτιστικών σωματείων και επαφίεται στην αγάπη και την ευαισθησία των υπευθύνων δημοτικών αρχόντων και αντίστοιχα προέδρων, διοικητικών συμβουλίων και διδασκάλων. Κλείνοντας επισήμανε την έλλειψη ενός κρατικού θεσμικού πλαισίου που θα μεριμνά για όλα  τα θέματα συνολικά, έτσι ώστε να υπάρχουν τα ανάλογα αποτελέσματα στην διάσωση και διατήρηση του πλούσιου λαϊκού μας πολιτισμού .

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί και εκλεκτοί φίλοι του ΟΠΣΑ όπως, μεταξύ άλλων, ο αξιότιμος Πρέσβης της Παλαιστίνης κ. Marwan Emile Toubassi, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Διονύσιος Χαμαράκης και ο Ιερατικός Προϊστάμενος του ΙΝ. Αγ. Κωνσταντίνου Αιδεσιμολογιώτατος π. Αλέξιος, ο κ. Γεώργιος Χρυσικός Αντιπρόεδρος του  Α.Π. ε.τ., η κ. Δήμητρα Υφαντή Χρυσικού, Αρεοπαγίτης, ο  κ. Γεώργιος Σανιδάς, Εισαγγελέας του  Α.Π. ε.τ., ο κ. Κωνσταντίνος Μπακάλης, Πρόεδρος ΝΣΚ ε.τ., η κ. Άννα Ατσαλάκη , Πρόεδρος Εφετών Αθηνών, ο κ. Θεόδωρος Παναγόπουλος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς και Πρόεδρος της Αδελφότητας Οφφικιάλων του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας,  ο κ. Παύλος Καμάρας, Πρόεδρος της Ένωσης Δημάρχων Αττικής, πολλοί Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι  της Τοπικής Αυτοδιοίκησης , από πολλούς Δήμους της Αττικής,  εκπρόσωποι λαογραφικών συλλόγων και λοιπών φορέων καθώς και πλήθος κόσμου.

Ιδιαίτερη ήταν η παρουσία των εκπροσώπων  των Πολιτιστικών Συλλόγων της Ηλιούπολης, με τους οποίους ο ΟΠΣΑ, θα ανοίξει δίαυλο στενότερης επικοινωνίας και συνεργασίας.

 

       

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα