15.4 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΩΝ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ ΣΤΗ «ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ»

ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΩΝ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ ΣΤΗ «ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ»

Το Ελληνικό Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού στην προσπάθειά του να στηρίξει την τοπική παραγωγή και τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα διοργάνωσε συνάντηση με θέμα «Ημέρα του παραγωγού», την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου στην έδρα του το Κορωπί, ώστε να γίνουν γνωστά τα παραδοσιακά προϊόντα πρώτα στους ντόπιους, ύστερα να διαφημιστούν σ΄ ολόκληρη την Ελλάδα και μετά στο εξωτερικό, πιστεύοντας ότι η προβολή των προϊόντων και της μεσογείτικης κουλτούρας εντός και εκτός Ελλάδας  μπορεί  να γίνει πόλος έλξεις τουριστών με ότι οφέλη συνεπάγεται αυτό για τους πολίτες.

Ο Έλληνας τόνισε η πρόεδρος του Ε.Κ.Τ.&Π. κ. Βάσω Κιούση, δεν γνωρίζει όλα τα τοπικά προϊόντα, πρέπει να τα γνωρίσει, να τα εμπιστευτεί, αλλά πρώτα απ’ όλα οι παραγωγοί να φροντίσουν να ανταγωνιστούν τα ξένα προϊόντα και να τα ξεπεράσουν. Αρκεί να υπάρχει συνέπεια, αγάπη και προσπάθεια για το καλύτερο. Τα ελληνικά προϊόντα έχουν κερδίσει τις παγκόσμιες αγορές, η Ελλάδα είναι 1η στην εξαγωγή ωαρίων, 3η στην ελιά και το λάδι, 5η στα σπαράγγια, 15 στα τυροκομικά.

Η κ. Κιούση, έχει έρθει σε επαφή με τους γύρω Συνεταιρισμούς, συλλόγους αγροτών και παραγωγούς που έχουν δείξει ενδιαφέρον και μετά από ανταλλαγή απόψεων, προτείνει:

Σε κάθε Δήμο να υπάρχει μόνιμος χώρος προβολής και πώλησης τοπικών προϊόντων

Στον χώρο του Αερολιμένα Αθηνών να υπάρχει Διαδημοτικό πωλητήριο αλλά και εστιατόριο – ζαχαροπλαστείο όπου θα υπάρχουν τοπικά προϊόντα των Μεσογείων.

Προς τούτο ήδη έχουν ενημερωθεί  η Περιφέρεια Αττικής  μέσω του Αντιπεριφερειάρχη κ. Πέτρου Φιλίππου και οι Δήμαρχοι Κορωπίου κ. Δημήτρης Κιούσης, Παιανίας κ. Σπύρος Στάμου, Σπάτων-Αρτέμιδας κ. Δημήτρης Μάκρου, Μαρκοπούλου κ. Σωτήρης Μεθενίτης και  Λαυρεωτικής κ. Δημήτρης Λουκάς .

Η συνάντηση έκλεισε με τον κ. Λάμπρο Μελίστα κλινικό Διαιτολόγο/Διατροφολόγο  Διδάκτορα Χαροκόπειου Πανεπιστημίου ο οποίος  παρουσίασε το θέμα «Μεσογειακή Διατροφή: Η παράδοση οδηγός για το παρόν και το μέλλον». Η εισήγηση είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί εκτός των άλλων έγινε αναφορά στην σημασία και την φιλοσοφία της διατροφής.

Στη συγκέντρωση παρευρέθησαν ο Δήμαρχος Κορωπίου κ. Δημήτρης Κιούσης με την σύζυγό του, ο Αντιδήμαρχος Παιανίας κ. Κωνσταντίνος Πρίφτης, η δημοτική σύμβουλος Κορωπίου κα Κική Μαρκαντώνη, η περιφερειακή σύμβουλος κα Ματίνα Πανταζή, εκπρόσωποι φορέων από Κορωπί, Παιανία και Σπάτα.

Συμμετείχαν

Energaea ( Τυποποιημένο λάδι ), Μελισσοκομεία Κιούση, Κρασιά  Νικολού, Κρασιά Σταματίου, «Ανθήλη» παραδοσιακά ζυμαρικά, «Κεράσματα» (τυποποιημένα παραδοσιακά γλυκά), «Μεσογαίας Παράδοση» ζυμαρικά, το ΕΚΤ&Π με τις εκδόσεις του που αφορούν συνταγές και πληροφορίες για την χρησιμότητα  των παραδοσιακών προϊόντων  των Μεσογείων, ενώ παρουσιάστηκαν εργαστήρια με άνοιγμα παραδοσιακού φύλλου από την κα Έφη Αντωνάκη, ζυμωτό ψωμί από την κα Χρυσούλα Παπαμιχάλη και παρασκευή μουσταλευριάς  από την κα   Ευθυμία Αργύρη.

Στις φωτογραφίες οι ομιλητές  Βάσω Κιούση και Λάμπρος Μελίστας 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα