20.5 C
Athens
Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ«ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΟΙ - ΠΟΙΜΕΝΕΣ - ΣΚΗΝΙΤΕΣ» ΗΜΕΡΙΔΑ & ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΧΟΡΟΥ ΑΠ’ ΤΟ...

«ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΟΙ – ΠΟΙΜΕΝΕΣ – ΣΚΗΝΙΤΕΣ» ΗΜΕΡΙΔΑ & ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΧΟΡΟΥ ΑΠ’ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΡΑΦΗΝΑΣ

Το Λύκειον των Ελληνίδων Ραφήνας μας έχει συνηθίσει σε εντυπωσιακές εκδηλώσεις, μα τούτη τη φορά ξεπερνά τον εαυτό του παρουσιάζοντας τους Σαρακατσαναίους – ποιμένες – σκηνίτες, πολλοί εκ των οποίων έχουν πλέον ριζώσει στη Ραφήνα (Μπισπιρουλαίοι, Σκουφαίοι κ.α.) και έχουν καταστεί ένα δυναμικό κομμάτι της τοπικής κοινωνίας, σε μια εκδήλωση πρωτόφαντη και εντυπωσιακή αφού θα έχει τα πάντα:

Φωτογραφικό υλικό της νομαδικής και ποιμενικής ζωής των Σαρακατσαναίων, σύνδεση της λαϊκής γλώσσας των αρχαίων Ελλήνων με τους Σαρακατσαναίους, τους αυτόχθονες Σαρακατσαναίους του Πεντελικού βουνού, παραδοσιακούς χορούς και γλέντι.

Κι όλα αυτά μ’ ένα συμβολικό αντίτιμο 8 ευρώ κατ’ άτομο, που αν σκεφτεί κανείς  τα πόσα πολλά θα ωφεληθεί, αλλά και θα δοκιμάσει γαστρονομικά, είναι το ελάχιστο που μπορεί να συνεισφέρει στη μεγάλη προσφορά του Λυκείου στην ελληνική παράδοση.

Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα της μοναδικής αυτής γιορτής τη Κυριακή 20 Νοεμβρίου στις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ. στο 1ο Δημ. Σχολείο Ραφήνας, απ’ την οποία δεν πρέπει να λείψει κανείς.

Πρόγραμμα

– Προσέλευση συμμετεχόντων – Παραλαβή φακέλου – Καφές

– Καλωσόρισμα – Έναρξη  από την Πρόεδρο του ΛΕΡ, Χριστίνα Παναγιώτου.

– Χαιρετισμοί

Α’ Μέρος –  Εισηγήσεις

  • «Η νομαδική και ποιμενική ζωή των Σαρακατσάνων  μέσα από φωτογραφίες της συλλογής μου», εισηγητής ο Ηρακλής Κυροδήμος,  καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης, δάσκαλος παραδοσιακών χορών, ερευνητής , εκπρόσωπος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Φθιώτιδας « Ο Κατσαντώνης» στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ), υπεύθυνος εκπομπών λαογραφικού περιεχομένου στο κανάλι ” 1 ” της Λαμίας .
  • «Η λαϊκή γλώσσα των αρχαίων Ελλήνων και οι Σαρακατσάνοι», εισηγητής ο Γιώργος Φυτιλής, συγγραφέας.
  •  «Εικαστική εικονοποίηση της μνήμης: οι Σαρακατσάνοι μέσα από τα μάτια της παιδικής μου ηλικίας», εισηγήτρια η Ασπασία Μπούρχα, εκπαιδευτικός, ζωγράφος.
  •  «Οι Σαρακατσάνοι, αυτόχθονες κάτοικοι του Πεντελικού βουνού»: Εισηγητής ο  Δημήτρης Στεργίου – Καψάλης, Δήμαρχος Πεντέλης , Πρόεδρος των Σαρακατσαναίων του Πεντελικού βουνού.
  • «Οι Σαρακατσάνοι στη Ραφήνα και στο Πικέρμι»: Εισηγήτρια η Άννα Μιχοπούλου, φιλόλογος, ιστορικός, επιστημονική συνεργάτρια του  Ιστορικού Αρχείου του Λυκείου των Ελληνίδων, ερευνήτρια της τοπικής ιστορίας.

Τη συζήτηση συντονίζει η  Εύη Γκατσοπούλου, Γραμματέας του ΔΣ του ΛΕΡ.

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

Β΄ Μέρος

Διδασκαλία χορών από τον  Ηρακλή Κυροδήμο

Φαγητό  &  Γλέντι

Απονομή βεβαιώσεων παρακολούθησης – Λήξη σεμιναρίου

Είσοδος με προσκλήσεις

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα