18 C
Athens
Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΤΑΝΓΚΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΛΑΥΡΙΟ

ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΤΑΝΓΚΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΛΑΥΡΙΟ

Σε μια ζεστή και φιλική συγκέντρωση, παρουσιάστηκε «το Κόκκινο τανγκό, Νίκος Ζαχαριάδης: η άνοδος κι η πτώση ενός ηγέτη» στο Λαύριο, το παγερό απόγευμα της Παρασκευής 16ης Δεκεμβρίου στο Λαύριο. Με κάθε σεβασμό στο Νίκο Ζαχαριάδη, οι συγγραφείς, ο αείμνηστος Κώστας Κουτσομύτης κι ο ιατρός Βαγγέλης Μαυρουδής, βασιζόμενοι σε πραγματικά στοιχεία και ντοκουμέντα, παρουσιάζουν το Νίκο Ζαχαριάδη σφαιρικά, με αναφορές και στη προσωπική του ζωή, κάτι που μάλλον ενοχλεί όσους τον έχουν κατατάξει στο πάνθεον των θεών, αφήνοντας εν τούτοις τον αναγνώστη να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα για την περιπετειώδη ζωή του ήρωα του ιστορικού μυθιστορήματος, αλλά και του εμφυλίου πολέμου που τόσα στοίχισε στην πατρίδα.

Υπό τον ήχο λοιπόν ενός τανγκό «το κόκκινο τανγκό» διαδραματίζεται η ζωή του κουμουνιστή ηγέτη Νίκου Ζαχαριάδη, που με κινηματογραφική αφήγηση παρουσιάζεται στο βιβλίο με αποκλειστική αναφορά σε γεγονότα και ντοκουμέντα με σπουδή συγκεντρωμένα απ’ τον αείμνηστο Σκηνοθέτη Κώστα Κουτσομύτη, που είχε εμπνευστεί τη μεταφορά της πολυτάραχης ζωής του αμφιλεγόμενου ηγέτη της αριστεράς Νίκου Ζαχαριάδη στην οθόνη χωρίς αυτό να καταστεί δυνατό λόγω των γεγονότων του πολέμου στη πρώην Γιουγκοσλαβία.

Νίκος Ζαχαριάδης: Ο ηγέτης της αριστεράς που λατρεύτηκε σαν θεός, κυνηγήθηκε σαν διάβολος, πέθανε σαν άνθρωπος κι αναστήθηκε με την ταφή του στην Ελλάδα και την αποκάλυψη της αυτοκτονίας του, δικαιωμένος ως ηγέτης, απ’ το κόμμα (ΚΚΕ), που σ’ όλη του τη ζωή έβαλε πάνω απ’ όλους κι απ’ όλα. Πάνω απ’ τα παιδιά του, τις δυο γυναίκες της ζωής του, ιδίως τη δεύτερη που λάτρεψε, αλλά κυρίως πάνω απ’ την ίδια τη ζωή του που θυσίασε ως απόδειξη ότι δεν υπήρξε ποτέ προδότης και ρίψασπις.    

Στο πάνελ των ομιλητών η πρώην Γ.Γ. Ισότητας των φύλων του ΥΠΕΣ κ. Βάσω Κόλλια, σε μια πολιτική ανάλυση των όσων συνέβησαν τη συγκεκριμένη εποχή μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Το βιβλίο που παρουσιάζουμε σήμερα περιγράφει την πορεία του ηγέτη του ΚΚΕ από το 1945, όταν επέστρεψε από το Νταχάου στην Ελλάδα με μια βρετανική Ντακότα, ως το 1973, οπότε και αυτοκτόνησε, εξόριστος στην παγωμένη Σιβηρία, από το σοβιετικό καθεστώς το οποίο τόσο πιστά υπηρέτησε. Η γραφή είναι πραγματικά κινηματογραφική. Ζωντανή και γρήγορη. Θα μπορούσε  ίσως κάποιος να πει ότι το βιβλίο αποτελεί και ένα ιστορικό ντοκουμέντο καθώς οι Κουτσομύτης και Μαυρουδής στηρίζουν την αφήγησή τους σε αρχεία και πηγές».

Αναφερόμενη δε στον εμφύλιο είπε:

«Ίσως δεν είναι ευρύτερα γνωστό πως ο εμφύλιος ξέσπασε στη διάρκεια της Κατοχής. Στη συνέχεια βέβαια εξελίχθηκε σε έναν από τους πρώτους εμφύλιους του Ψυχρού Πολέμου. Όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις η κατοχή έσπειρε τους σπόρους του διχασμού και της σύγκρουσης, ενεργοποιώντας προϋπάρχοντα ρήγματα αλλά και δημιουργώντας νέα».

Για να καταλήξει στο σήμερα τονίζοντας:

«Αυτό που για εμένα μένει, κλείνοντας αυτό το βιβλίο είναι ότι στη μεγάλη αυτή εθνική τραγωδία μπορούμε να βρούμε τις αιτίες  της πολύπλευρης αυτής κρίσης που μας ταλανίζει τα τελευταία χρόνια. Κατανοώντας το πραγματικό μας πρόβλημα και τις αιτίες του, ίσως πλέον όλοι μαζί να καταφέρουμε να κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι και να συναινέσουμε, να συμφωνήσουμε σε κάποιες λύσεις  και κατευθύνσεις με κοινό στόχο και σκοπό την ίδια τη χώρα. Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε όλοι τα σφάλματα μας. Να επανεκτιμήσουμε με ρεαλισμό και υπευθυνότητα τις νέες διεθνείς συγκυρίες. Και να αναζητήσουμε με συναινετικές διαδικασίες, την εθνική εκείνη γραμμή που θα μας βγάλει από τα σημερινά αδιέξοδα».

Απ’ τη πλευρά του ο τέως δήμαρχος Λαυρίου κ. Κώστας Πόγκας, έχοντας ζήσει γεγονότα της κατοχής, τη συνθήκη της Βάρκιζας που ακολούθησε και τέλος την εμφύλια σύρραξη που οδήγησε σε νικητές και ηττημένους, στάθηκε κυρίως στο γεγονός ότι ο ηττημένος υπέστη τα άσχημα επακόλουθα της ήττας.

Παρουσίασε τα αίτια που προκάλεσαν τον εθνικό διχασμό τονίζοντας ότι οι πατριώτες του ΚΚΕ είδαν την παρουσία των Εγγλέζων στη χώρα ωσάν μια ακόμα μορφή κατακτητή και ως εκ τούτου εξακολούθησαν να πολεμούν εναντίον του νέου κατακτητή. Ωστόσο κι ο ίδιος υποστήριξε ότι στη δεδομένη συγκυρία η ομοψυχία όλων θα μπορέσει να ανατρέψει τη δεινή θέση που βρίσκεται η Ελλάδα.

Εκείνο που ιδιαιτέρως και με θέρμη υποστήριξε είναι η ποιότητα των γραφομένων και ο τρόπος που παρουσιάζεται στο βιβλίο με αναφορές στα στοιχεία και ντοκουμέντα που βασίστηκε η συγγραφή που παρατίθενται σε αρκετές σελίδες ως επίλογος, χωρίς ίχνος προσωπικής τοποθέτησης των συγγραφέων.

Μάλιστα προέτρεψε στην ανάγνωση του βιβλίου, δηλώνοντας ότι θα το ξαναδιαβάσει με πιο ενδελεχή ανάγνωση.

Ο κ. Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, δημιουργός του θεάτρου του Νέου κόσμου, αναφέρθηκε κυρίως στην προσωπικότητα του εκλιπόντος συγγραφέα Κώστα Κουτσομύτη, που ως ηθοποιός είχε συνεργαστεί μαζί του μεταξύ άλλων στο επιτυχημένο σήριαλ ¨Βαμμένα κόκκινα μαλλιά¨, αναφερόμενος ότι ως σκηνοθέτης ο Κουτσομύτης ήταν απαιτητικός μεν, αλλά δίκαιος με τους ηθοποιούς που καθοδηγούσε.

Τέλος ο ιατρός-συγγραφέας κ. Βαγγέλης Μαυρουδής αναφέρθηκε στο τίτλο του βιβλίου, που ήταν επιλογή του Κώστα Κουτσομύτη και ήταν αυτό που χαρακτήρισε την προσωπική-ερωτική ζωή του Ζαχαριάδη, που γνώρισε, ερωτεύτηκε και χόρεψε αυτό το συγκεκριμένο τανγκό όταν πρωτοείδε τη δεύτερη γυναίκα της ζωής του. Ήταν το ίδιο τανγκό που αργότερα όταν παντρεύτηκαν στο βουνό, χόρεψαν οι δυο μόνοι πάνω στο κρυσταλλιασμένο νερό μιας λίμνης, με μόνη παρουσία το δημιουργό του τανγκό που το έπαιζε στο ακορντεόν του, χωρίς ωστόσο να τολμήσει να πατήσει κι ο ίδιος πάνω στα παγωμένα νερά. Ένα νιόπαντρο ζευγάρι χωρίς κουστούμι και νυφικό, αλλά με στρατιωτικά ρούχα να χορεύει πάνω στο κρύσταλλο της λίμνης, είναι ίσως το πιο ρομαντικό κομμάτι στο όλο μυθιστόρημα, φέρνοντας στην επιφάνεια την ανθρώπινη ευαισθησία των ανθρώπων που ζούσαν στις σκληρές συνθήκες του πολέμου στο βουνό.

Την παρουσίαση παρακολούθησαν εκτός του οικοδεσπότη δημάρχου, ο αντιπεριφερειάρχης αν. Αττικής κ. Πέτρος Φιλίππου, ο Γ.Γ. του δήμου Λαυρεωτικής κ. Γιώργος Σμέρος, ο αντιπρόεδρος του ΝΠΔΔ Θορικός κ. Σταμάτης Παπαθανασίου, ο αντιδήμαρχος Λαυρεωτικής κ. Παναγιώτης Τσίκλος, η υπεύθυνη κοινωνικών θεμάτων της γραμματείας γυναικείων θεμάτων της Ν.Δ κ. Ιφιγένεια-Άννα Βαρδοπούλου κι η κ. Ασπασία Αργεντίνη του γραφείου δημάρχου Λαυρεωτικής.   

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα