18.1 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΧΙΟΥΜΟΡ ΑΛΛΑ ΕΛΛΗΝΟΑΡΑΜΑΪΚΑ ΣΕ ΤΑΦΟ ΣΤΗΝ ΙΟΡΔΑΝΙΑ (ΡΩΜΑΪΚΩΝ ΧΡΟΝΩΝ)

ΧΙΟΥΜΟΡ ΑΛΛΑ ΕΛΛΗΝΟΑΡΑΜΑΪΚΑ ΣΕ ΤΑΦΟ ΣΤΗΝ ΙΟΡΔΑΝΙΑ (ΡΩΜΑΪΚΩΝ ΧΡΟΝΩΝ)

Ανασκαφείς βρήκαν κάτι απροσδόκητο σε νεκρόπολη της Ιορδανίας, με εξαιρετικά καλής κατάστασης ζωγραφιές που παραπέμπουν σε σημερινά κόμικς. Σε μια από τις περίπου 10 επιγραφές – διαλόγους, λέγονται, (στα αραμαϊκά μεν, αλλά με ελληνική γραφή μια που τότε ήταν η ελληνική η πιο διαδεδομένη γλώσσα και γραφή στην Μεσόγειο) τα εξής:

Ο ένας λέει (μάλλον παραπονούμενος):

«Σπάω βράχια»

Κι ο άλλος απαντά:

«Εγώ, αλοίμονο, είμαι πεθαμένος»

Τα ευρήματα είναι από την εποχή του Νέρβα ή του Τραϊανού ή χονδρικά από το τέλος του πρώτου μ.Χ. αιώνα.

Οι τάφοι είναι στην περιοχή της αρχαίας ελληνικής Δεκαπόλεως (της Παλαιστίνης όπως αναφερόταν) ανατολικά του ποταμού Ιορδάνη όπου κατά την ελληνιστική και ρωμαϊκή εποχή υπήρχε ένας αριθμός ελληνιστικών πόλεων. Ορισμένες πηγές αναφέρουν τις πόλεις σαν δέκα σε αριθμό και άλλες ως περισσότερες (υπήρχε και άλλη Δεκάπολις, στην Ισαυρία της νότιας Μικράς Ασίας.)

Συγκεκριμένα οι τάφοι βρέθηκαν στο αρχαίο Δίον που μετά ονομάστηκε Καπιτωλιάς (η Καπιτωλιάς, της Καπιτωλιάδος τότε) και σήμερα Capitolias επειδή οι Ρωμαίοι το «Δίον» το έκαναν Jupiter Capitolinus αλλά οι ντόπιοι το εξελλήνισαν. Εκεί κοντά είναι χτισμένο σήμερα το χωριό Beit Ras

Ο μεγάλος τάφος έχει εμβαδόν 52 τ.μ. και έχει δύο δώματα με ζωγραφισμένους με έντονα χρώματα τους τοίχους, αναπαρίστανται 52 μορφές, άνθρωποι, θεότητες και ζώα, με σκηνές από εργασίες κυρίως. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι οι αναπαραστάσεις «αφηγούνται» την ιστορία της Καπιτωλιάδος: τις συμβουλές των θεών για την επιλογή της κατάλληλης θέσης για την οικοδόμηση του οικισμού, το καθάρισμα των χώρων, την ανέγερση αμυντικών τειχών, τις ευχαριστίες στους θεούς μετά την οικοδόμηση τη πόλης.

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα