13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΚολοσσαίο: Φρουτοσαλάτα συνόδευε το μακελειό στους αρχαίους αγώνες

Κολοσσαίο: Φρουτοσαλάτα συνόδευε το μακελειό στους αρχαίους αγώνες

Το μενού ήταν πιο υγιεινό από τα χοτ ντογκ και τις μπύρες που συνηθίζονται στα σημερινά γήπεδα.

Το θέαμα των άγριων ζώων που κατασπάρασσαν άτυχους δούλους στην αρένα φαίνεται πως δεν έκοβε την όρεξη στους δεκάδες χιλιάδες θεατές των αγώνων στο Κολοσσαίο. Κομμάτια από σύκα και κουκούτσια από ελιές, κεράσια, ροδάκινα, σταφύλια και καρύδια είναι μερικά από τα ευρήματα ανασκαφής στους υπονόμους του αρχαίου αμφιθεάτρου, του δημοφιλέστερου αξιοθέατου της αρχαίας αλλά και της σημερινής Ρώμης. Τουλάχιστον το μενού ήταν πιο υγιεινό από τα χοτ ντογκ και τις μπίρες που συνηθίζονται στα σημερινά γήπεδα.

Τα υπολείμματα των σνακ της εποχής ανοίγουν ένα παράθυρο «στην εμπειρία και τις συνήθειες όσων έρχονταν για τους πολυήμερους αγώνες» δήλωσε σύμφωνα με το BBC η Αλφονσίνα Ρούσο, διευθύντρια του Αρχαιολογικού Πάρκου Κολοσσαίου.

Η ανασκαφή ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2021 και εξέτασε 70 μέτρα υπονόμων και αγωγών ομβρίων υδάτων κάτω από το ρωμαϊκό αμφιθέατρο, του οποίου η κατασκευή ολοκληρώθηκε το 80 μ.Χ. Τα τηλεκατευθυνόμενα ρομπότ που χρησιμοποίησαν οι αρχαιολόγοι επέτρεψαν τη χαρτογράφηση της περίπλοκης υδραυλικής εγκατάστασης.

Εκτός από υπολείμματα τροφίμων, ανέσυραν επίσης οστά από αρκούδες, λιοντάρια και σκύλους, ζώα που πιθανότατα χρησιμοποιούνταν σε αγώνες μέχρι θανάτου με μονομάχους. Στο φως ήρθαν επίσης 50 μπρούτζινα νομίσματα που χρονολογούνται γύρω στα τέλη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, από το 250 έως το 450 μ.Χ, καθώς και ένα ασημένιο αναμνηστικό νόμισμα του 170-170 μ.Χ για την πρώτη δεκαετία του αυτοκράτορα Μάρκου Αυρηλίου στην εξουσία.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα