20.3 C
Athens
Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024

ΑρχικήFEATUREDΞΕΠΕΡΝΩΝΤΑΣ την ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑ των ΓΙΟΡΤΩΝ

ΞΕΠΕΡΝΩΝΤΑΣ την ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑ των ΓΙΟΡΤΩΝ

“Ενώ ο κόσμος γύρω μας λάμπει με φώτα και χαρούμενες παραδόσεις, για κάποιους ανθρώπους, οι γιορτές φέρνουν μια δόση μελαγχολίας στον αέρα. Αναρωτιέσαι γιατί; Ας το ψάξουμε λίγο περισσότερο.

Ανάμεσα στις προσκλήσεις για τραπέζια και τις ατελείωτες λίστες με δώρα, η πίεση των γιορτών μπορεί να μας δημιουργήσει άγχος και ίσως μελαγχολία. Και δεν είναι μόνο η οικονομική πλευρά που μας αγγίζει, αλλά και η προσπάθεια για τελειότητα που μας κάνει να νιώθουμε ανεπαρκείς ή και μόνοι.

Στους ιλιγγιώδης ρυθμούς που ζούμε στην καθημερινότητα μας ,δεν προλαβαίνουμε να σκεφτούμε μια και διεκπεραιώνουμε συνέχεια υποχρεώσεις. Στις γιορτές και τις αργίες, πολύ περισσότερο τα Χριστούγεννα, που είναι μια κατεξοχήν γιορτή οικογένειας και αγάπης, τα συναισθήματα μας πλημμυρίζουν.

Ποιοι λοιπόν είναι οι πιο  επιρρεπείς στη μελαγχολία αυτές τις γιορτές; Εκτός από εκείνους που διαχειρίζονται  διαζύγια ή πένθος ή βιώνουν οικονομικά προβλήματα, μπορεί να είναι και εκείνοι που διανύουν  περιόδους  στρες στη δουλειά τους, ή ακόμη και εκείνοι  που βρίσκονται “singles” σε παρέες γεμάτες ζευγάρια, μπορεί να είναι οι baby boomers που θυμούνται πρόσωπα που δεν υπάρχουν πια, μπορεί  να είναι οι γονείς που θέλουν να ευχαριστήσουν τα παιδιά τους στήνοντας το τέλειο σκηνικό, μπορεί να είσαι εσύ, μπορεί να είμαι εγώ, μπορεί ο καθένας…

Η ιδανικοποίηση των γιορτινών ημερών μπορεί να μας αφήσει με… απογοήτευση. Είναι όμως οκ  να μην είναι όλα σαν τις ταινίες! Ας βάλουμε ρεαλιστικούς στόχους και ας επικεντρωθούμε στα θετικά επιτεύγματα της ζωής μας.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να περιορίσουμε την “μελαγχολία” ή το στρες των γιορτινών ημερών ;

1- Λέμε ΟΧΙ σε ολες τις προσκλήσεις ή τις υποχρεώσεις που δεν μας εκφράζουν! Δεν είμαστε αναγκασμένοι να υποβάλλουμε τον εαυτό μας σε εκδηλώσεις όπου δεν νιώθουμε καλά ή όπου δεν μπορούμε ή δεν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε συγκεκριμένα άτομα.

2- Λέμε ΝΑΙ σε παρέες και προσκλήσεις που μας εμπνέουν. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιούμε ότι η διασκέδαση είναι επιλογή , η οποία πρέπει να μας φέρνει μόνο χαρά !

3- Απομυθοποιούμε την “τέλεια” οικογένεια και τις “ιδανικές χριστουγεννιάτικες στιγμές”. Χαμηλώνουμε τις προσδοκίες μας από το εξιδανικευμένο , μια και κάτι τέτοιο δεν υφίσταται, παρά μόνο στη μυθοπλασία.

4- Αποδεχόμαστε την οικογένεια μας και την προσωπική μας κατάσταση. Η “δουλειά” με τον εαυτό μας είναι να νιώθουμε ΟΚ με την ίδια μας την ύπαρξη. Δεν έχουμε να αποδείξουμε τίποτα και σε κανέναν στην ενήλικη ζωή μας. Μπορούμε να προασπίσουμε τις επιλογές και τις θέσεις μας.

5- Τώρα που οι ρυθμοί πέφτουν, αν συνειδητοποιήσουμε ότι θέλουμε να αλλάξουμε κάποιες συμπεριφορές μας ακόμη και status ακόμη και δουλειά ακόμη και παρέες ή σύντροφο … είναι η ιδανική στιγμή να το προγραμματίσουμε !

6- Και πριν αρχίσουμε να μετράμε θερμίδες και πόσα γλυκά τρώμε, ας θυμηθούμε ότι η σωματική μας υγεία είναι κλειδί για την ψυχική μας ευεξία. Οι διακοπές των Χριστουγέννων είναι η ιδανική εποχή πριν τη νέα χρονιά, για να προγραμματίσουμε τις αθλητικές δραστηριότητες που  μπορούμε και θέλουμε να κάνουμε.

Οι μέρες των γιορτών γίνονται ευχάριστες όταν κάνουμε “δώρο” στον εαυτό μας , την αλήθεια μας . Μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας φροντίδα και διασκέδαση που δεν έχουμε την πολυτέλεια τις υπόλοιπες ημέρες.  Ακόμη και ένα χαλαρωτικό μπάνιο, μια νύχτα ήρεμη στο σπίτι βλέποντας  αγαπημένη ταινία, μία μέρα στη φύση για βόλτα, ορειβασία, αναδάσωση, μία μέρα προσφοράς σε ένα γεύμα αγάπης ακόμη και μία επίσκεψη σε έναν φίλο ή συγγενή που αγαπάμε και έχουμε καιρό να δούμε , είναι απλές κινήσεις που μπορούν να κάνουν τις ημέρες αργίας διαφορετικές !

Μην ξεχνάτε … εσείς οι ίδιοι είστε οι πρωταγωνιστές της ζωής σας !

Φτιάξτε λοιπόν το δικό σας σενάριο!

Είμαι εδώ για ό.τι μπορώ να βοηθήσω

Καλά Χριστούγεννα !

Γκρέις η δική σας coach !

Γκρέις Χατζίκου
Γκρέις Χατζίκουhttp://gracechatzikou.gr
Life& Relations Coach, MA City London
Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα