24.4 C
Athens
Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΗ οδική ασφάλεια με τη ματιά ενός ειδικού – Πρόβλημα και λύση...

Η οδική ασφάλεια με τη ματιά ενός ειδικού – Πρόβλημα και λύση για μείωση τροχαίων ατυχημάτων

Αφήνουμε τον διαδικτυακό φίλο Dimitrios Apostolopoulos σαν ειδικό να μας μιλήσει για τα τροχαία δυστυχήματα που έχουν καταντήσει μάστιγα και την οδική ασφάλεια που εκ του αποτελέσματος δεν απασχολεί όσο πρέπει τους καθ’ ύλη υπευθύνους.

Γράφει ο Dimitrios Apostolopoulos

Δυστυχώς μετά τα απανωτά τροχαία ατυχήματα θα πρέπει να επανεξετάσουμε τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε κεντρικό την πολιτική στον τομέα της οδικής ασφάλειας.

Πρόβλημα και λύσεις

Στην εικόνα (1)

Οι περισσότεροι θα ρίξουμε την ευθύνη είτε στις υπηρεσίες του εκάστοτε Δήμου που δεν κλαδεύουν τα δέντρα και δεν συντηρούν τις πινακίδες είτε στους ανεύθυνους οδηγούς που παρκάρουν μπροστά από τις πινακίδες και τις κρύβουν. Και κάποιοι άλλοι θα επιρρίψουν την ευθύνη ακόμα και στους οδηγούς που παραβίασαν τα κρυμμένα STOP επειδή δεν έχουν όραση με ακτίνα Χ έτσι ώστε να βλέπουν, μέσα από δέντρα από οχήματα κλπ.

Την λύση για μια ακόμη φορά την δίνει ο ανεφάρμοστος ΚΟΚ στο άρθρο 5 για τις διαγραμμίσεις :

«1. Οι σημάνσεις των οδοστρωμάτων με διαγραμμίσεις ή αναγραφή λέξεων ή απεικόνιση συμβόλων χρησιμοποιούνται για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας ή για την προειδοποίηση ή καθοδήγηση αυτών που χρησιμοποιούν οδούς είτε μόνες είτε σε συνδυασμό με πινακίδες σήμανσης ή σηματοδότες για να τονιστεί ή να διευκρινιστεί η σημασία αυτών. Όταν χρησιμοποιούνται για ρύθμιση της στάθμευσης, σε συνδυασμό με ανάλογες πινακίδες, υπερισχύουν των πινακίδων στάθμευσης. Οι διαγραμμίσεις οδών, που προορίζονται για κινούμενα οχήματα, πρέπει να αναγνωρίζονται εύκολα και έγκαιρα από τους οδηγούς και να είναι ορατές τόσο κατά την ημέρα όσο και κατά τη νύχτα.

Και στην παράγραφο 4α :

  1. Οι κατά πλάτος (εγκάρσιες) διαγραμμίσεις είναι: α) η αποτελούμενη από μία συνεχή γραμμή επί του πλάτους μιας ή περισσοτέρων λωρίδων κυκλοφορίας, η οποία καθορίζει τη θέση πριν από την οποία οι οδηγοί είναι υποχρεωμένοι να διακόψουν την πορεία τους λόγω της πινακίδας «ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΠΟΡΕΙΑΣ (SΤΟΡ)» (Ρ-2), λόγω ένδειξης φωτεινού σηματοδότη, σήματος τροχονόμου ή πριν από σιδηροδρομική διάβαση (γραμμή διακοπής πορείας). Η λέξη «SΤΟΡ» μπορεί να αναγράφεται επί του οδοστρώματος πριν από τις πιο πάνω διαγραμμίσεις.

Η αναγραφή της λέξης STOP στο οδόστρωμα και η γραμμή διακοπής πορείας μπορεί να μας γλιτώσει από πολλές επικίνδυνες καταστάσεις όπου πολλές φορές οδηγούν σε δυστύχημα !!!!!

  • Το μέλλον και παράγοντας μείωσης τόσο των τροχαίων δυστυχημάτων όσο και των συγκρούσεων με υλικές ζημιές είναι
  • να θέσουμε ως προτεραιότητα μας την οδική ασφάλεια και την οδική κυκλοφορία.

Ενόψει του νέου έτους, εύχομαι να είναι έτος μείωσης των τροχαίων.

Αποστολόπουλος Δημήτρης

Επόπτης Τροχαίας Αγίας Παρασκευής

Προϊστάμενος τμήματος παραβάσεων.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα