15.4 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΟκτάχρονη ανακάλυψε στιλέτο της Νεολιθικής Εποχής στο σχολείο της στη Νορβηγία

Οκτάχρονη ανακάλυψε στιλέτο της Νεολιθικής Εποχής στο σχολείο της στη Νορβηγία

Αυτός ο τύπος στιλέτου συναντάται συχνά με ευρήματα θυσιών, πρόσθεσαν οι αρχαιολόγοι.

Έναν απροσδόκητο θησαυρό, ένα στιλέτο από πυριτόλιθο κατασκευασμένο από ανθρώπους της Νεολιθικής Εποχής πριν από 3.700 χρόνια, βρήκε ένα 8χρονο κορίτσι, ενώ έπαιζε έξω από το σχολείο της στη Νορβηγία.

Η μαθήτρια, η οποία αναγνωρίστηκε μόνο ως Elise, ανακάλυψε το γκρι-καφέ στιλέτο ενώ έπαιζε σε μια βραχώδη περιοχή δίπλα στο σχολείο της στην κομητεία Vestland. «Πήγα να σηκώσω ένα κομμάτι γυαλί και η πέτρα ήταν εκεί», ανέφερε.

Η Elise έδειξε την πέτρα στη δασκάλα της, Karen Drange, η οποία είδε ότι φαινόταν αρχαία. Η δασκάλα επικοινώνησε με το συμβούλιο της κομητείας Vestland και αρχαιολόγοι από την κομητεία εξέτασαν το τεχνούργημα.

Σύμφωνα με την αρχαιολόγο του δήμου της κομητείας Vestland Louise Bjerre Petersen, το εργαλείο μήκους σχεδόν 12 εκατοστών είναι ένα σπάνιο εύρημα. Ο πυριτόλιθος, ένας σκληρός ιζηματογενής βράχος, δεν εμφανίζεται φυσικά στη Νορβηγία, επομένως το στιλέτο μπορεί να προήλθε από τη Βόρεια Θάλασσα στη Δανία.

Αυτός ο τύπος στιλέτου συναντάται συχνά με ευρήματα θυσιών, πρόσθεσαν οι αρχαιολόγοι. Το Συμβούλιο της κομητείας Vestland και το Πανεπιστημιακό Μουσείο της κομητείας Vestland στο Μπέργκεν, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Νορβηγίας, συνεργάστηκαν για να εξερευνήσουν τους χώρους του σχολείου. Αλλά δεν βρήκαν άλλα στοιχεία που να χρονολογούνται από τη Λίθινη Εποχή, είπαν στη δήλωση.

Με βάση το στυλ του, το στιλέτο πιθανότατα χρονολογείται από τη Νεολιθική περίοδο, μια εποχή που οι προϊστορικοί άνθρωποι διαμόρφωσαν πέτρινα εργαλεία και άρχισαν να βασίζονται σε εξημερωμένα φυτά και ζώα, να χτίζουν μόνιμα χωριά και να αναπτύσσουν χειροτεχνίες, όπως η κεραμική. Στη Νορβηγία, η Λίθινη Εποχή, που περιλαμβάνει την Παλαιολιθική, τη Μεσολιθική και τη Νεολιθική, διήρκεσε από το 10000 π.Χ. έως το 1800 π.Χ., με έναν αριθμό κυνηγών-τροφοσυλλεκτών να εγκαθίστανται μόνιμα για να καλλιεργούν γύρω στο 2400 π.Χ., σύμφωνα με το Talk Norway, έναν εκπαιδευτικό ιστότοπο για την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της Νορβηγίας.

Το στιλέτο θα καταγραφεί και θα χρησιμοποιηθεί σε έρευνα στο Πανεπιστημιακό Μουσείο. Το τεχνούργημα δεν είναι η μόνη ανακάλυψη της Λίθινης Εποχής που πρόσφατα τράβηξε την προσοχή στη Νορβηγία. Τον περασμένο χειμώνα, η ολόσωμη ανακατασκευή ενός εφήβου της Λίθινης Εποχής που έζησε πριν από 8.300 χρόνια παρουσιάστηκε στο μουσείο Hå Gamle Prestegard στη νότια Νορβηγία. Ο έφηβος πιθανότατα ήταν μέλος μιας μεσολιθικής ομάδας κυνηγών-τροφοσυλλεκτών, αλλά οι λεπτομέρειες γύρω από τον θάνατό του είναι ένα μυστήριο. Φαίνεται ότι πέθανε μόνος στηριζόμενος σε τοίχο σπηλιάς, καθώς τα λείψανά του δεν είχαν ενδείξεις ταφής.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα