21.4 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΕΛ ΣΤΟ ΒΙΟΠΑ ΚΑΛΥΒΙΩΝ

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΕΛ ΣΤΟ ΒΙΟΠΑ ΚΑΛΥΒΙΩΝ

Στο κατάμεστο με πολίτες του Δήμου Σαρωνικού αμφιθέατρο  του Δημαρχείου έγινε το Σάββατο 26/11/2016 και  ώρα 18:30 μ.μ. η συγκέντρωση ενημέρωσης – επιστημονική  ημερίδα κατά του σχεδιαζόμενου Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) στο χώρο του ΒΙΟ.ΠΑ.  Καλυβίων.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε, μετά από πρόσκληση της ομάδας πολιτών, που είναι αντίθετοι με τη χωροθέτηση ΚΕΛ στον συγκεκριμένο χώρο.

Αρχικά, εκπρόσωπος της συντονιστικής επιτροπής καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους ευχαριστώντας τους, για την μαζική παρουσία τους και αναφέρθηκε στο ιστορικό δημιουργίας της κίνησης των πολιτών ενάντια στο ΚΕΛ στο χώρο του ΒΙΟ.ΠΑ. Καλυβίων.

Ακολούθως, εκπρόσωπος της συντονιστικής επιτροπής, ενημέρωσε τους πολίτες τόσο για τις δυσκολίες, που αντιμετώπισαν από πλευράς δημοτικής αρχής στο αίτημα διάθεσης του αμφιθεάτρου, καθώς και στο κατέβασμα πανό από συνεργείο του δήμου όσο και για τις συλλογικές προσπάθειες των μελών ενάντια στο ΚΕΛ.

Συγκεκριμένα,  με έγγραφα, στοιχεία και αποφάσεις αρμόδιων υπηρεσιακών φορέων (υπουργεία – περιφέρεια – Δήμοι και οργανισμοί) απέδειξε, ότι οι δημοτικές κοινότητες Καλυβίων και Κουβαρά ΑΠΟΧΕΤΕΥΟΝΤΑΙ στο ΚΕΛ Μαρκοπούλου (Μερέντα), που ήδη λειτουργεί. Η επιλογή χώρου στο ΒΙΟΠΑ Καλυβίων είναι εντελώς λανθασμένη και προϊόν αιφνιδιαστικής απόφασης Δήμου και ΕΥΔΑΠ, χωρίς μάλιστα την προβλεπόμενη από τον Καλλικρατικό νόμο συζήτηση της επιτροπής διαβούλευσης.

Στη συνέχεια, έλαβαν τον λόγο οι ειδικοί επιστήμονες κ. Κώστας Μεθενίτης (Αναπληρωτής καθηγητής Χημείας Πανεπιστημίου Αθηνών), κ. Χρήστος Μαλλιαρός (Μελετητής – Έκτακτος Καθηγητής Μεταπτυχιακών Πανεπιστημίου  Αθηνών), κ. Σταύρος Ιατρού (Μηχανολόγος –Περιβαντολλόγος – Μελετητής), κ. Νικόλαος Τράκος (Πολιτικός Μηχανικός σε  θέματα Βιομηχανικών περιοχών), καθώς και ο δικηγόρος κ. Βασίλης Παπαδημητρίου.

Στις τοποθετήσεις τους επεσήμαναν, ότι δεν είναι δυνατόν στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Αττικής από Κορωπί – Παιανία – Σπάτα μέχρι Μαρκόπουλο – Καλύβια στα ήδη πέντε (5) υπάρχοντα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ), να προστεθεί και έκτο στο ΒΙΟΠΑ Καλυβίων.

Η ατμόσφαιρα είναι ήδη επιβαρυμένη από το αεροδρόμιο και την Αττική οδό. Δεν είναι δυνατόν τα λύματα να οδηγούνται  με ανοδική πορεία, λόγω της υψομετρικής διαφοράς μεταξύ παραλίας και ΒΙΟΠΑ Καλυβίων, καθόσον η ύπαρξη περισσοτέρων αντλιοστασίων και μεγαλύτερης ισχύος, καθιστούν το έργο ιδιαίτερα ενεργοβόρο με αποτέλεσμα την μεγάλη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος με ότι αυτό συνεπάγεται, το επεξεργασμένο  δε νερό δεν ενδείκνυται για πότισμα βρώσιμων προϊόντων.

Οι δύο εκ των προαναφερθέντων ομιλητών με την ιδιότητα και του δημοτικού συμβούλου του Δήμου Μαρκοπούλου ο κ. Κώστας Μεθενίτης και του Δήμου Λαυρεωτικής ο κ. Σταύρος Ιατρού επιβεβαίωσαν, ότι οι κυρίως οικισμοί Καλυβίων και Κουβαρά αποχετεύονται στο ΚΕΛ Μαρκοπούλου, επειδή το έργο έχει συγχρηματοδοτηθεί και για τις τρεις (3) ενότητες (Μαρκόπουλο – Καλύβια  -Κουβαρά).

Ο κ. Σταύρος Ιατρού, με την ιδιότητα και του μέλους της ΕΔΣΝΑ ανέφερε, ότι λύση του αποχετευτικού της παραλιακής ζώνης του Δήμου Σαρωνικού πρέπει να είναι η Ψυτάλλεια. Το φορτίο, που θα δεχθεί επιπλέον ανέρχεται μόνο στο 0,3% του συνολικού φορτίου. Επεσήμανε δε, ότι λόγω της ολιγωρίας και καθυστέρησης του έργου στην υλοποίησή του, δεν υπάρχει σήμερα ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για ΚΕΛ Σαρωνικού.

Οι βιολογικοί συνήθως κατασκευάζονται σε εκτός σχεδίου και μακριά από κατοικημένες περιοχές μετά από μελέτη, η οποία πρέπει να είναι κοινωνικά δίκαιη και αποδεκτή.

Το συμπέρασμα όλων ήταν, ότι το έργο είναι αντιεπιστημονικό,        αντιοικολογικό και αντιοικονομικό.

Ακολούθησε η τοποθέτηση του δικηγόρου κ. Βασίλη Παπαδημητρίου, ο οποίος επεσήμανε δύο ενστάσεις από νομικής πλευράς. Πρώτον, ότι στο ΒΙΟ.ΠΑ. Καλυβίων προβλέπεται η κατασκευή ενός μικρού ΚΕΛ για τις ανάγκες των επιχειρήσεων  και το οποίο πρέπει να κατασκευαστεί, δεύτερον, ότι ο χώρος του συγκεκριμένου ΒΙΟ.ΠΑ. είναι σε επίπεδο Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού (Γ.Π.Σ.), οπότε πρέπει να γίνει πολεοδομική μελέτη.

Στη συνέχεια, τοποθετήθηκαν ο πρόεδρος των επιχειρηματιών Ανατολικής Αττικής αλλά και εκπρόσωπος των επιχειρηματιών του ΒΙΟ.ΠΑ. Καλυβίων, οι οποίοι εξέφρασαν και αυτοί τον αιφνιδιασμό τους. Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις με τον κ. Δήμαρχο είχαν αναφερθεί στην κατασκευή μικρού ΚΕΛ για τις ανάγκες των επιχειρήσεων του ΒΙΟ.ΠΑ. Η εγκατάσταση ενός τόσο μεγάλου, σε μέγεθος ΚΕΛ, θα έχει αντίκτυπο σε επιχειρήσεις και κυρίως σε αυτές υγειονομικού ενδιαφέροντος, κάποιες δε εξ αυτών θα αναγκαστούν να μετεγκατασταθούν, με συνέπεια την απώλεια εργατικών θέσεων.

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των παρευρισκομένων αιρετών Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής κ. Πέτρου Φιλίππου,  δημοτικών συμβούλων Δήμου Σαρωνικού κ. Μανώλη Τσαλικίδη (επικεφαλή της μείζονος αντιπολίτευσης) κ. Αγγελικής Ράπτη (επικεφαλή της ελάσσονος αντιπολίτευσης) και κ. Μαρίας Γκίνη.

 Όλοι ανεγνώρισαν, ότι το αποχετευτικό Καλυβίων και Κουβαρά έχει λυθεί με το υπάρχον ΚΕΛ Μαρκοπούλου (Μερέντα), επέκριναν δε την δημοτική αρχή Σαρωνικού για ολιγωρία συνδέσεων παρότι είχαν εγκριθεί έγκαιρα οι σχετικές χρηματοδοτήσεις.

Επεσήμαναν το μεγάλο μέγεθος του έργου, την εγκατάλειψη των προσπαθειών για σύνδεση με Ψυτάλλεια, τη στιγμή μάλιστα που το εισερχόμενο φορτίο λυμάτων σε αυτήν έχει μειωθεί και τόνισαν την ευτυχή κατάληξη σύνδεσης με αυτήν του Δήμου Παλλήνης-Γέρακα. Τόνισαν δε, ότι δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί η λύση Ψυτάλλειας και εναλλακτικά εκ νέου μελέτη χωροθέτησης ΚΕΛ για τις ανάγκες της παραλιακής ζώνης.

Τέλος, τον λόγο έλαβαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Μαρκοπούλου κ. Βασίλης Μεθενίτης της συμπολίτευσης και κ. Κώστας Αλαγιάννης (επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης) οι οποίοι επιβεβαίωσαν, ότι το αποχετευτικό Καλυβίων και Κουβαρά έχει λυθεί με το ΚΕΛ Μαρκοπούλου-Μερέντα.

Σαν συμπέρασμα των προαναφερθέντων προέκυψαν τα εξής:

α) Η επιλογή χώρου στο ΒΙΟΠΑ Καλυβίων προς χωροθέτηση είναι προϊόν αιφνιδιαστικής απόφασης του Δήμου και της ΕΥΔΑΠ χωρίς να τηρηθεί  η προβλεπόμενη από τον νόμο σύγκληση της επιτροπής διαβούλευσης .

β) Τα Καλύβια και ο Κουβαράς ΑΠΟΧΕΤΕΥΟΝΤΑΙ στο ΚΕΛ Μαρκοπούλου (Μερέντα).

γ) Το προτεινόμενο, από την ΕΥΔΑΠ έργο, και διαφημιζόμενο σε έντυπό της, ως  «ΑΝΑΣΑΙΝΩ» στερείται επιστημονικής ανάλυσης και ενημερώνει με μακέτες. Είναι προϊόν προχειρότητας και πειραματισμού επειδή, όπως δηλώνει σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπεύθυνος διευθυντής έργων ΕΥΔΑΠ  κ. Κωνσταντίνος Βουγιουκλάκης «δεν έχει ψάξει αλλού στην Ελλάδα ή στην Ευρώπη,  ώστε να διαπιστώσει αν υπάρχει και πως λειτουργεί παρόμοιο έργο» προτρέπει δε,  το επεξεργασμένο νερό να χρησιμοποιηθεί σε καλλιέργειες λαχανικών.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι  η επιστολή ενημέρωσης του κ. Δημάρχου προς τους πολίτες και οι προφορικές ενημερώσεις του στις δημοτικές κοινότητες.

Παρουσιάζει  επιλεγμένα αποσπάσματα ελάχιστων εγγράφων και διαφοροποιεί το νόημα κάποιων (π.χ. άρνηση Δήμου Μαρκοπούλου να δεχθεί περισσότερες συνδέσεις από Καλύβια και Κουβαρά ενώ η μόνη και πραγματική αλήθεια είναι, ότι ο Δήμος Μαρκοπούλου αρνήθηκε να δεχθεί συνδέσεις,  που αφορούν  μόνο την παραλιακή ζώνη (Σχετ. απόφ. 85/11.3.2016 δημοτικού  συμβουλίου Μαρκοπούλου).

δ) Το έργο είναι αντιεπιστημονικό ,αντιοικονομικό  ,αντιοικολογικό  και αντίθετο με την ήδη ασκούμενη επιχειρηματική δραστηριότητα  στο ΒΙΟ.ΠΑ. Καλυβίων.

ε) Πρέπει να επανεξετασθεί η περιοχή χωροθέτησης ,να μην εγκαταλειφθούν οι προσπάθειες σύνδεσης  με Ψυτάλλεια και εναλλακτικά η δημιουργία τοπικών ΚΕΛ, λύση που είχε αλλά δεν εξέτασε η  ΕΥΔΑΠ.

στ) Σαφώς και πρέπει να επιλυθεί το πρόβλημα της αποχέτευσης της παραλιακής ζώνης, με τρόπο όμως επιστημονικά ορθό και κοινωνικά δίκαιο.

Στη συνέχεια, οι παρευρισκόμενοι κάτοικοι εκφράζοντας την αγανάκτηση τους, πρότειναν να συγκληθεί άμεσα το Δημοτικό συμβούλιο  του Δήμου Σαρωνικού, το οποίο να επανεξετάσει την απόφασή του για την χωροθέτηση  του ΚΕΛ στο ΒΙΟ.ΠΑ. Καλυβίων και να διεκδικηθούν οι δύο προτάσεις μας,  δηλαδή η σύνδεση  με την Ψυτάλλεια ή μελέτη ΚΕΛ ανάλογα με τις ανάγκες των παραλιακών ενοτήτων του Δήμου μας.

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα