15.8 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΟΛΩΝ

ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΟΛΩΝ

Το ενδιαφέρον της ημερίδας «Αδέσποτα Ζώα και Ευθύνες Φορέων», την οποία οργάνωσε η δημοτική κίνηση «Νέα Πνοή για τον Διόνυσο», την Κυριακή 10 Μαΐου στο Πολιτιστικό Κέντρο της Δροσιάς,  ήταν ιδιαίτερα έντονο, καθώς κατάφερε να κεντρίσει το ενδιαφέρον τοπικών φορέων, να προσελκύσει φιλόζωους δημότες από Κρυονέρι μέχρι Διόνυσο, αλλά και εκπροσώπους φιλοζωικών συλλόγων από άλλες περιοχές της Αττικής, όπως της Αγίας Παρασκευής και της Φυλής, οι οποίοι ανέφεραν χαρακτηριστικά, πως πρώτη φορά γίνεται κάτι τέτοιο με πρωτοβουλία μιας δημοτικής παράταξης.

            Η κατάρτιση και η εμπειρία των ομιλητών, η προσέγγιση του θέματος, οι αναλύσεις που παρουσιάσθηκαν, οι παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν και οι απαντήσεις που δόθηκαν σε μια σειρά από ερωτήματα και προβληματισμούς, ανέδειξαν αφενός τη χρησιμότητα της ημερίδας και αφετέρου τους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος από πλευράς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στην ημερίδα, εκτός του επικεφαλής της «Νέας Πνοής για τον Διόνυσο» Παναγιώτη Μπιτάκου, των Δημοτικών Συμβούλων της «Νέας Πνοής»  Κατερίνας Αυγέρη, Ανθής Λουκάτου και Γιάννη Φωτάκη και της Τοπικής Συμβούλου στη Δ.Κ. Σταμάτας Γεωργίας Ντέλη, παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου Σπύρος Γιαννουλάτος, ο Αντιδήμαρχος Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Ηλίας Υφαντής, ο Δημοτικός Σύμβουλος Δημήτρης Κωστάκης, η Αντιπρόεδρος της Δευτεροβάθμια Σχολικής Επιτροπής Ρίτσα Μπέτση, το μέλος του ΔΣ του ΘΕΣΠΙΣ Γιούλα Λακαφώση και οι εκπρόσωποι των φιλοζωικών συλλόγων του Δήμου Διονύσου κ.κ. Βασιλική Γώγου και Νανά Σιώκου. Χαιρετισμό εκ μέρους της Πανελλήνιας Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας απηύθυνε η κα Γιάννα Αγγελοπούλου.  

Οι τοποθετήσεις και τα συμπεράσματα της ημερίδας έχουν βιντεοσκοπηθεί και θα δοθούν στην δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες μέσω της ιστοσελίδας της Νέας Πνοής www.neapnoidionisos.gr . Η δημοτική κίνηση «Νέα Πνοή για τον Διόνυσο», μετά από επεξεργασία των θέσεων και των προτάσεων που διατυπώθηκαν, αξιοποιώντας την εμπειρία των άλλων Δήμων,  τις προτάσεις των δημοτών αλλά και το υφιστάμενο νομικό και θεσμικό πλαίσιο, θα καταθέσει τις προτάσεις της στην Δημοτική Αρχή για περαιτέρω αξιοποίηση.

Οι ομιλητές ανέφεραν επιγραμματικά τα παρακάτω:

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΙΤΑΚΟΣ (Επικεφαλής Νέα Πνοή για τον Διόνυσο):  

«Πρώτα απ’ όλα, Χρόνια Πολλά στις Μητέρες όλου του κόσμου. Ιδιαίτερη η σημερινή ημερίδα, για ένα θέμα που μας απασχολεί περισσότερο από ποτέ. Στόχος η ειρηνική συνύπαρξη με τους αδέσποτους φίλους μας. Επιθυμούμε την κινητοποίηση όλων των φορέων. Είναι η πρώτη ημερίδα-πρωτοβουλία από μια σειρά ενημερωτικών δράσεων της Νέας Πνοής, που αφορούν την καθημερινότητα όλων των δημοτών. Ανοίγουμε ένα δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στο Δήμο και τους πολίτες. Η παρουσία αδέσποτων ζώων στο Δήμο μας αυξάνεται και αναμένουμε από τη Δημοτική αρχή ουσιαστικές πρωτοβουλίες».

ΑΜΑΛΙΑ ΣΩΤΗΡΧΟΥ (Διευθύνουσα Σύμβουλος της Animal Action):  «Χρόνια Πολλά στις μανούλες, δίποδες και τετράποδες. Συγχαίρω τη Νέα Πνοή για τον Διόνυσο που διοργανώνει αυτή την ημερίδα. Η Animal Action είναι στη διάθεση κάθε τέτοιας θετικής πρωτοβουλίας».

ΙΑΣΜΗ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ (Νομική Σύμβουλος της Animal Action): «Η Animal Action έχει καταφέρει το ακατόρθωτο, με όλα αυτά που έχει υλοποιήσει. Από εκεί και πέρα οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι από το Νόμο να έχουν προγράμματα στείρωσης και εμβολιασμού των αδεσπότων και να φροντίζουν για την ευζωϊα τους. Είναι υποχρεωμένοι από το Νόμο να τα σημαίνουν (τσιπάρουν) και φέρουν την ευθύνη για οποιαδήποτε βλάβη προκύψει από και σε αδέσποτο ζώο. Δε φταίει η οικονομική δυσπραγία, που δεν τσιπάρουν τα ζώα. Θέλουν όλοι να αποποιηθούν τις ευθύνες τους. Έως σήμερα οι Δήμοι έχουν σταθεί τυχεροί, καθώς δεν έχει καταγραφεί μήνυση από πολίτη που να αφορά αδέσποτα. Ο Δήμος υποχρεούται επίσης να τα σιτίζει. Να προσδιορίζει συγκεκριμένο τόπο για νερό και φαγητό. Κι αν δεν προλαβαίνει λόγω φόρτου εργασίας, υπάρχουν οργανωμένοι φιλόζωοι οι οποίοι είναι πάντα πρόθυμοι να βοηθήσουν. Ο νόμος υποχρεώνει όμως τον Δήμο να τα μαζεύει, να τα στειρώνει, να τα φροντίζει και να τα τσιπάρει. Η δικαιολογία των Δήμων είναι ότι δεν έχουν χρήματα. Δεν είναι αυτό που λείπει. Είναι το ενδιαφέρον που λείπει. Θα επικαλεστώ ως παράδειγμα τον Δήμο Λευκάδας, που με φθηνό τρόπο κατάφερε να κάνει Δημοτικό Κτηνιατρείο. Προσφέρθηκε χώρος, εξοπλίστηκε με μηχανήματα και έτσι εκτελούνται στειρώσεις γατών και σκύλων. Η Λευκάδα κοντεύει να γίνει το ιδανικό νησί, όσον αφορά τα αδέσποτα. Αυτό μπορεί να γίνει παντού. Μας λείπει η στοργή και η φροντίδα.»

ΣΤΕΛΛΑ ΨΥΛΛΑ (Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Αγίας Παρασκευής για τα αδέσποτα): Εξήρε την προσπάθεια της Νέας Πνοής, ευχαρίστησε για την πρόσκληση και αναφέρθηκε σύντομα στη δημιουργία της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας στον Δήμο Αγίας Παρασκευής, για την οποία τόνισε ότι δε χρειάστηκε παρά μια Οικονομική Επιτροπή και ένα Δημοτικό Συμβούλιο για να συσταθεί.

 ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΒΕΡΓΟΥ (Κτηνίατρος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Αγίας Παρασκευής): «Οι βάσεις για τη δημιουργία της Κτηνιατρική Υπηρεσίας στο Δήμο Αγίας Παρασκευής, μπήκαν από το φιλοζωικό σωματείο της πόλης.». Αναφέρθηκε σε κτηνιατρικά ζητήματα που αφορούν τα αδέσποτα ζώα, παρουσίασε κοστολόγια δράσεων και περιέγραψε το πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας μια δημοτικής κτηνιατρικής υπηρεσίας.»

 

 

 

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα