16.2 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΔήμαρχος Παιανίας: Βήμα-βήμα υλοποιεί το όραμά του για ένα σύγχρονο δήμο ο...

Δήμαρχος Παιανίας: Βήμα-βήμα υλοποιεί το όραμά του για ένα σύγχρονο δήμο ο Ι. Μάδης

Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης, το πρώτο μέρος εδώ ο Δήμαρχος Παιανίας κος Μάδης ξεδιπλώνει τα σχέδιά του για την υλοποίηση όσων έχει οραματιστεί.

Ήδη υπάρχουν έργα σε εξέλιξη όπως η κατασκευή του νέου Δημαρχείου όπου βρέθηκαν και σημαντικές αρχαιότητες. Να σημειωθεί εδώ η άριστη συνεργασία της δημοτικής αρχής με την αρχαιολογική υπηρεσία – φίλος αρχαιολόγος μας είπε ότι: «είναι η πρώτη φορά που βρεθήκαμε μπροστά σ’ ένα Δήμαρχο που βοήθησε το έργο μας, όταν συνήθως μας αντιμετωπίζουν με αρνητική διάθεση στις περισσότερες περιπτώσεις εύρεσης αρχαιοτήτων που καθυστερούν έργα» – κάτι που συνετέλεσε στο αίσιο τέλος των εργασιών και την απόδοση του οικοπέδου για συνέχιση της κατασκευής στο τέλος του χρόνου.

Αποκαλυπτικές λεπτομέρειες δίδονται επίσης σχετικά με τα οικονομικά του δήμου, αλλά και το εν εξελίξει αποχετευτικό έργο στις δύο κοινότητες, όπως και για τις σχέσεις με το υπαλληλικό προσωπικό του δήμου.

Καλή ανάγνωση

Συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες 5 ερωτήσεις σε συνέχεια του 1ου μέρους όπου απαντήθηκαν οι πρώτες πέντε:

  1. Με την κατάθεση μελετών για 13 μεγάλα έργα στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, απολύτως απαραίτητα και στις δύο κοινότητες του δήμου σας, δείχνετε ότι έχετε βάλει έναν μεγαλεπίβολο στόχο. Δεν σας προβληματίζει ο κίνδυνος μιας αποτυχίας;

Με προβληματίζει ο κίνδυνος της απραξίας. Οι συνεργάτες μου και οι υπηρεσίες του δήμου, σε στενή συνεργασία με τη Γενική Γραμματέα κα Τουλούδη, εργάστηκαν σκληρά επί μήνες ώστε να υποβληθούν άρτιες προτάσεις που μπορούν να υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατόν. Αυτός ο στόχος επετεύχθη. Τώρα αναμένουμε τις επιλογές από το Υπουργείο Εσωτερικών ώστε να τρέξουμε άμεσα τις διαδικασίες. Εφόσον όλα γίνουν βάση χρονοδιαγράμματος, εκτιμώ πως κάποια από τα έργα θα ολοκληρωθούν πριν από τη λήξη της θητείας μας. Άλλωστε ο Δήμος Παιανίας, όπως έχω ξαναπεί, δεν έχει άλλα περιθώρια για καθυστερήσεις και αναβολές. Έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος.

  1. Πως πιστεύετε να γίνει η εξυγίανση των οικονομικών του δήμου σας;

Η εξυγίανση του δήμου έχει ήδη δρομολογηθεί, τόσο με τον εξορθολογισμό των δημοτικών τελών, όσο και με τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τακτοποίηση της υπόθεσης των καταβληθέντων τελών από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Είναι μια δύσκολη διαδικασία που στο πλαίσιο του εξορθολογισμού καλούμαστε να λάβουμε και δύσκολες αποφάσεις για τις οποίες όμως οφείλουμε να μιλήσουμε με καθαρές κουβέντες προς τους συμπολίτες μας. Αναφέρω για παράδειγμα το ζήτημα με την αύξηση των τελών ύδρευσης και καταθέτω ποια ήταν η κατάσταση που παραλάβαμε.

Επειδή οι χρεώσεις ήταν χαμηλότερες του πραγματικού κόστους από το 2011 και μέχρι σήμερα έχει δημιουργηθεί χρέος 5.857.746 ευρώ ενώ το 2013 έγινε διαγραφή οφειλών ύψους περίπου 5.000.000 ευρώ για παλαιότερες χρεώσεις. Για να αντιμετωπίσουμε αυτή την “μαύρη τρύπα” προχωρήσαμε στον επαναπροσδιορισμό των τελών με ελάχιστη επιβάρυνση στις μικρές καταναλώσεις και μεγαλύτερες στις υψηλότερες, στα πρότυπα των χρεώσεων της ΕΥΔΑΠ, πάντα όμως σε χαμηλότερες τιμές από εκείνη. Για παράδειγμα σε μια κατανάλωση 80 κ.μ. μετά την αύξηση η χρέωση είναι 92,75 ευρώ έναντι 64,62 ευρώ με το παλιό τιμολόγιο. Αν η κατανάλωση όμως χρεωνόταν από την ΕΥΔΑΠ το κόστος θα ήταν 214,40 ευρώ, υπερδιπλάσιο δηλαδή.  Ήταν υποχρέωσή μας να λάβουμε υπόψη τις ιδιαιτερότητες του δήμου μας π.χ. μονοκατοικίες, κήποι κ.τ.λ. Οι υψηλές καταναλώσεις είναι στις περισσότερες περιπτώσεις αδικαιολόγητες και επιβαρύνουν δυσανάλογα το περιβάλλον.

Αυτό που πρέπει να αντιληφθούμε όλοι είναι ότι κάθε δημοτική αρχή έχει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί να κινείται. Θα ήμουν ανόητος αν μπορούσα να κρατήσω σταθερά ή ακόμα και να μειώσω τα δημοτικά τέλη και δεν το έκανα.

Επιπλέον έχουμε κάνει πολύ σοβαρή δουλειά στο κομμάτι των οικονομικών με την τακτοποίηση βάσει κωδικών. Μέχρι πριν από δύο χρόνια τα χρήματα που έφταναν στον δήμο, αντί να μπαίνουν σε κωδικούς για συγκεκριμένη χρήση έμπαιναν σε έναν «κουβά». Και στη συνέχεια τα χρησιμοποιούσαν κατά το δοκούν σε βάρος συγκεκριμένων όμως δράσεων.

  1. Οι σχέσεις σας με το προσωπικό του δήμου που βρίσκεται;

Είναι άριστες καθότι οι υπάλληλοι του δήμου είναι συνεργάτες του εκάστοτε δημάρχου και το σημαντικότερο, είναι εκείνοι που θα βρίσκονται στην ίδια θέση, ακόμα και όταν ο δήμαρχος αποχωρίσει. Εμένα προσωπικά με ενδιαφέρει το αποτέλεσμα, ο σεβασμός προς τους κανόνες, η καλή συνεργασία και η κατανόηση της ιδιαίτερα δύσκολης συγκυρίας. Αντιλαμβάνομαι πλήρως το πρόβλημα της υποστελέχωσης, από κει και πέρα όμως, όλοι στο μέτρο του εφικτού, οφείλουμε να δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να υπηρετήσουμε τους συμπολίτες μας, Έχουμε μία ειλικρινή συνεργασία και πριν από λίγες μέρες μάλιστα είχα και μια διευρυμένη συνάντηση με όλους τους εργαζόμενους στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος με στόχο να εξετάσουμε τους τρόπους μέσω των οποίων η υπηρεσία θα αποδώσει ακόμα καλύτερα προς όφελος των δημοτών.

  1. Που βρίσκονται τα έργα κατασκευής του νέου Δημαρχείο και του νέου δημοτικού σχολείου Παιανίας; Πότε ελευθερώνεται απ’ την αρχαιολογία το νέο δημαρχείο ώστε να συνεχιστεί το έργο;

Το γεγονός ότι βρέθηκαν αρχαιότητες κατά τις εργασίες ανέγερσης του νέου δημαρχείου, είχε συνέπεια την αυτονόητη καθυστέρηση, η οποία όμως είναι μικρή χάρη στις προσπάθειες της αρχαιολογικής υπηρεσίας.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε η αρχαιολογία αναμένεται να ολοκληρώσει το έργο πριν από το τέλος του έτους, οι διαδικασίες επανεκκίνησης θα ξεκινήσουν ταχύτατα και εκτιμώ πως στα επόμενα δύο χρόνια το κτίριο θα είναι έτοιμο.

Όσον αφορά το 5ο Δημοτικό Σχολείο αυτό έχει ενταχθεί στα έργα που υποβλήθησαν στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” με υψηλή προτεραιότητα, έχοντας εξασφαλίσει την συνεργασία της ΚΤΥΠ.

Σε κάθε περίπτωση αξίζει να σημειωθεί ότι και τα δύο έργα οφείλονται κατά κύριο λόγο στην συνεισφορά του Θανάση Μαρτίνου, του σύγχρονου αυτού ευεργέτη, ο οποίος επιδεικνύει ένα ειλικρινές και συγκινητικό ενδιαφέρον για την περιοχή μας.

  1. Που βρίσκονται οι εργασίες της αποχέτευσης λυμάτων; Πότε θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το ΚΕΛ Παιανίας-Κορωπίου; Πως προχωρούν τα αποχετευτικά έργα στα Γλυκά Νερά; Πότε θα ξεκινήσουν τα αντίστοιχα στην Δ.Ε. Παιανίας;

Σχετικά με το έργο της αποχέτευσης στην ΔΕ Παιανίας οι εργασίες έχουν σταματήσει από το 2017 λόγω των λανθασμένων επιλογών της προηγούμενης διοίκησης με αποτέλεσμα ο εργολάβος να έχει κηρυχτεί έκπτωτος. Ήδη πραγματοποιούμε τους απαραίτητους ελέγχους στο τμήμα εκείνο που έχει ολοκληρωθεί για να παραληφθεί και δυστυχώς έχουν εντοπιστεί κακοτεχνίες. Έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την επανεκκίνηση του έργου και το αμέσως επόμενο διάστημα θα μπορώ να σας δώσω περισσότερες λεπτομέρειες.

Το έργο της αποχέτευσης στη ΔΕ Γλυκών Νερών προχωρά με τα προβλήματα που είναι σε όλους γνωστά. Είναι όμως σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται να παραδοθεί εντός του προβλεπόμενου χρονικού ορίου ώστε στη συνέχεια να προχωρήσουν και οι συνολικές αποκαταστάσεις στην οδοποιία.

Με την ευκαιρία θα ήθελα να επαναλάβω ότι το έργο των Γλυκών Νερών, με υπογραφή Στάμου, δεν γίνεται από τον Δήμο Παιανίας, του οποίου η μόνη αρμοδιότητα είναι η έκδοση των προβλεπομένων από το νόμο αδειών. Το φθινόπωρο ξεκαθαρίσαμε πως δεν θα εκδίδουμε νέες άδειες αν δεν έχουν ολοκληρωθεί πρώτα οι αποκαταστάσεις. Και το τηρούμε στον απόλυτο βαθμό.

Τέλος σε ότι αφορά το ΚΕΛ Παιανίας – Κρωπίας, ένα έργο της Περιφέρειας Αττικής, είναι στην τελική ευθεία. Η λειτουργία του θα ξεκινήσει μόλις ολοκληρωθούν και οι συνδέσεις αφενός στο Κορωπί και αφετέρου τμηματικά στα Γλυκά Νερά.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα