28.1 C
Athens
Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΠλαστικά μετά τη Χρήση; Η θέση τους στον Μπλε κάδο! Μακριά από...

Πλαστικά μετά τη Χρήση; Η θέση τους στον Μπλε κάδο! Μακριά από τις γαλάζιες θάλασσες

Ενημερωτικό σημείωμα του προγράμματος

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε  σχετικά με την υλοποίηση ενός προγράμματος Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη με συντονιστές το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης ΜΙΟ-ECSDE (πρωτοβουλία MEdIES) και την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) με τίτλο: «Πλαστικά μετά τη Χρήση; Η θέση τους στον Μπλε κάδο! Μακριά από τις γαλάζιες θάλασσες». Το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο για εφαρμογή κυρίως σε νησιωτικές και παραθαλάσσιες τουριστικές περιοχές. Αποσκοπεί αφενός να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές σχετικά με το πρόβλημα των απορριμμάτων που καταλήγουν στη θάλασσα, ειδικά των πλαστικών, και αφετέρου να τους παρακινήσει προς δράσεις πρόληψης και αντιμετώπισης όπως μείωση της κατανάλωσης, αποφυγή του πλαστικού μιας χρήσης, επαναχρησιμοποίηση, διαλογή στην πηγή, σωστή ανακύκλωση στον μπλε κάδο, συμμετοχή σε καθαρισμούς, κ.ά.

Έχει τρία (3) επίπεδα δράσεων

  1. Επισκέψεις σε όλα τα σχολεία ενός επιλεχθέντος Δήμου (Εφαρμογές σε τμήματα).
  2. Επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Σεμινάρια Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών).
  3. Εκδηλώσεις Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης των κοινωνικών και οικονομικών φορέων κάθε Δήμου.

Το πρόγραμμα επισκέψεων στα σχολεία είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας.  Σύμφωνα με το σχεδιασμό θα εφαρμοστεί κυρίως σε μαθητές Ε’ και ΣΤ’ Τάξης Δημοτικού και Α’ Γυμνασίου αλλά και σε άλλες τάξεις υπό προϋποθέσεις.  Εξαιτίας των ειδικών περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας το πρόγραμμα υλοποιείται διαδικτυακά με τη μορφή της σύγχρονης Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (ΕξΑΕ) και στα 3 επίπεδα δράσεών του.

Επισυνάπτουμε το υλικό που μοιράζουμε στους συμμετέχοντες (αφίσα, φυλλάδιο, 4 σελιδοδείκτες και οδηγίες) καθώς και χρήσιμους συνδέσμους για την ενημέρωσή σας.

Το Σχολικό έτος 2019-20 υλοποιήθηκαν σε νησιά και περιοχές τεσσάρων Δήμων (Λευκάδας, Πάρου, Αντιπάρου και Ρόδου), εκατό τριάντα (130) εφαρμογές του προγράμματος σε τμήματα όλων των τάξεων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπου συμμετείχαν 2.547 μαθητές και μαθήτριες. Επιμορφώθηκαν διακόσιοι τριάντα δυο  (232) εκπαιδευτικοί σε τέσσερα (4) βιωματικά Σεμινάρια Επιμόρφωσης. Καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία αυτών των δράσεων είχαν οι Υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων (Λευκάδας, Δωδεκανήσου και Κυκλάδων), η Συντονίστρια Αειφορίας (2ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Νοτίου Αιγαίου) και τα στελέχη των ΚΠΕ Σφακιωτών Λευκάδας και Πεταλούδων Ρόδου. Διοργανώθηκαν τρεις (3) Εκδηλώσεις Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης των κοινωνικών και οικονομικών φορέων Λευκάδας, Πάρου και Αντιπάρου με μεγάλη συμμετοχή. Οι Εκδηλώσεις αυτές είχαν μεγάλη συμμετοχή λόγω της εξαιρετικής και πρωτότυπης ενεργοποίησης των στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των Δήμων αυτών. Συνέβαλαν επίσης η Κοινωνική Επιχείρηση Ανακύκλωσης «Λευκογαία», η Επιτροπή Ανακύκλωσης Αντιπάρου και η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Αντιπάρου.

Έως σήμερα κατά το σχολικό έτος 2020-21 και με τους περιορισμούς  που επιβάλλει η πανδημία του COVID-19 έχουν υλοποιηθεί τρεις (3) εκδηλώσεις Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης στους Δήμους Ν. Προποντίδας, Θάσου και Τήνου με φυσική παρουσία, ενώ έχουν δρομολογηθεί για τους Δήμους Σύρου (17/12/2020) Λαυρεωτικής (22/12/2020), και Κυθήρων διαδικτυακά. Συνέβαλε επίσης η Κοιν. Σ. Επ. Καλλονή Κελλιά στην Τήνο.

Έγιναν διαδικτυακά Σεμινάρια Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών σε Θάσο, Νέα Προποντίδα, Λαυρεωτική, Κύθηρα και Σύρου και Τήνου με ψηφιακή συμμετοχή εκπαιδευτικών, Διευθυντών σχολικών μονάδων, των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης και των Δημάρχων Θάσου, Νέας Προποντίδας, Κυθήρων και Λαυρεωτικής. Καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία αυτών των δράσεων είχαν οι Υπεύθυνοι/ες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Πειραιά και Αν. Αττικής) και οι Υπεύθυνοι/ες Σχολικών Δραστηριοτήτων (Καβάλας και Κυκλάδων), τα Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Αρναίας, Φιλίππων και Λαυρίου) και οι Συντονιστές Αειφορίας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και Πειραιά.

 

  • ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ Διάρκεια 3:49’ https://www.youtube.com/watch?v=017bBeXhYz4&app=desktop , Animation, χωρίς λόγια, Jane Lee /Marlisco.
  • ΠΑΙΔΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟ – ΕΕΑΑ – Διάρκεια 6:25’ https://www.youtube.com/watch?v=jUXWKk3JLCU, Animation με οδηγίες, όπου περιγράφεται το πρόγραμμα και η διαδικασία διαχωρισμού απορριμμάτων στην πηγή.
  • ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ ΣΤΟΝ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟ. Recycle! ΕΕΑΑ – Διάρκεια 8:59 https://www.youtube.com/watch?v=-zuIQphGbNg. Βίντεο σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων και το πρόγραμμα Μπλε Κάδων. Τί ρίχνουμε; Πώς κάνουμε σωστά Ανακύκλωση; Ποια είναι η πορεία των υλικών κατόπιν; Ποια είναι τα οφέλη της Ανακύκλωσης;

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα