19.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΣΤΟ ΠΙΚΕΡΜΙ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ

ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΣΤΟ ΠΙΚΕΡΜΙ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ

Εξαιρετικής σημασίας και ενδιαφέροντος αποδείχτηκε η εσπερίδα που οργάνωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος κ. Νεκτάριος Καλαντζής με θέμα τα παλαιοντολογικά απολιθώματα του Πικερμίου και την εκ του γεγονότος αυτού πολιτιστική-οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Η ποιότητα των ομιλιών κι η συμμετοχή παραγόντων της κεντρικής και τοπικής πολιτικής σκηνής εγγυώνται τη προώθηση του όλου εγχειρήματος πέρα απ’ τα όρια του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, ώστε να γίνει εφικτό το όραμα της δημιουργίας ενός θεματικού Παλαιοντολογικού Πάρκου Αναψυχής στο Πικέρμι, την Ακρόπολη της Παλαιοντολογίας.

Το ενδιαφέρον του πολυπληθούς ακροατηρίου κέρδισαν οι δύο καθηγητές, Γιώργος Θεοδώρου και Χρήστος Ζερεφός, με τον ομότιμο καθηγητή Παλαιοντολογίας-Στρωματογραφίας ΕΚΠΑ κ. Γιώργο Θεοδώρου, να αναφέρεται στα πρώτα ευρήματα του ιδίου και της ομάδας του – φοιτητές του ΕΚΠΑ –  στο Πικέρμι, που ήταν οστά από ιππάρια και καμηλοπαρδάλεις, ηλικίας 7,2 εκατομμυρίων ετών, με τη στήριξη του πρώην κοινοτάρχη Πικερμίου, Θανάση Αδαμόπουλου, που ήταν ο πρώτος που πίστεψε και ενήργησε για τη χρηματοδότηση των ερευνών.

Την εποχή που το Πικέρμι προσομοίαζε στο αφρικανικό περιβάλλον της σαβάνας. Με ανοιχτές εκτάσεις, δεντροκάλυψη και θερμό κλίμα. Τα ζώα που διαβιούσαν στην περιοχή ήταν προβοσκιδωτά, ιππάρια – πρόγονοι του σημερινού αλόγου, ύαινες και μεγάλα αιλουροειδή, είδη ρινόκερων, αλλά και συγγενείς του αγριογούρουνου.

Όμως  ο καθηγητής κ. Θεοδώρου εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι υπάρχουν τμήματα Γκρεκοπιθήκου στο ελληνικό υπέδαφος, καθώς στο Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο Γερμανός στρατιώτης ανακάλυψε γνάθο ζώου που μέσα της λαμπύριζαν πετρώματα τα οποία ο στρατιώτης θεώρησε διαμάντια. Έδειξε το εύρημα στον αξιωματικό του ο οποίος το έστειλε στη Γερμανία όπου αρχικά οι ερευνητές εκτίμησαν ότι πρόκειται για ένα είδος μεσοπιθήκου, θεωρία που στη συνέχεια καταρρίφθηκε. Σε πρόσφατη νέα μελέτη, όταν το 2009 βρέθηκε στη Βουλγαρία ένα δόντι του Γκρεκοπίθηκου, οι ενδείξεις οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι ο παλαιότερος προάνθρωπος έζησε στην Ελλάδα.

Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Θεοδώρου, το όνομα Γκρεκοπίθηκος αποτελεί γεωγραφικό προσδιορισμό λόγω της εύρεσης του πρώτου στοιχείου επί ελληνικού εδάφους. Φέρει επίσης το όνομα του ανθρώπου που το ανακάλυψε, του Freiberger, εξ’ ου και η πλήρης ονομασία, Graecopithikus Freiberg.

Συνέχισε δε λέγοντας ότι: Δεν ξέρουμε τι θα βρούμε σκάβοντας, καθότι δεν χρησιμοποιούμε τεχνολογικά μέσα εντοπισμού και ανασκαφής. Όλα γίνονται στο χέρι, αυτή είναι η μαγεία. Η διαφορά της παλαιοντολογικής και της αρχαιολογικής ανασκαφής είναι ότι εμείς δουλεύουμε σε φυσικά παλαιά εδάφη και όχι σε επίπεδες επιφάνειες σε αντίθεση με τους αρχαιολόγους. Όσα συλλέγει ένας αρχαιολόγος, είναι στοιχεία που δημιούργησε και τα εγκατέλειψε στη συνέχεια ο άνθρωπος. Τα έχουν δει εκατοντάδες ή και χιλιάδες μάτια πριν τον ανασκαφέα. Εμείς εάν τύχει και βγάλουμε ένα οστό, θα είμαστε οι πρώτοι που θα δούμε κομμάτι ενός έμβιου όντος μετά από 7,2 εκατομμύρια χρόνια.

Και στο Πικέρμι δεν βγάζουν απλά ένα μόνο κόκκαλο, αλλά εκατοντάδες κι αυτό οφείλεται στη συμβολή του πρώην κοινοτάρχη κ. Αδαμόπουλου και στη σημερινή δημοτική αρχή που συνεχίζει να στηρίζει τις σωστικές ανασκαφές.

Όπως τόνισε στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Ρ-Π η συνεργασία με το ΕΚΠΑ και τον καθηγητή κ. Θεοδώρου είναι συνεχής κι αδιάλειπτη, με στόχο και μεγάλο όραμα τη δημιουργία ενός θεματικού Παλαιοντολογικού Πάρκου Αναψυχής στο Πικέρμι Αττικής. Η πραγματοποίηση του θα επιφέρει πολλαπλά κοινωνικά, οικονομικά, πολιτισμικά και περιβαλλοντικά οφέλη όχι μόνο στην περιοχή του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής.

Για την επίτευξη αυτού του μεγαλόπνοου σχεδίου, προσυπέγραψε κι ο καθηγητής Χρήστος Ζερεφός Ακαδημαϊκός, Πρόεδρος της ΕΛΗΔΕΚ που μίλησε για την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή, λόγω της αλόγιστης χρήσης των ορυκτών καυσίμων, ενώ ο Tesla απ’ τον 19ο αιώνα είχε εφεύρει και προτείνει το ηλεκτρικό αυτοκίνητο, πρόταση που δεν έγινε αποδεκτή με τα γνωστά επακόλουθα στο κλίμα της γης.

Εν τούτοις παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις για τις επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στο κλίμα, με τις βροχοπτώσεις να μειώνονται σε κάποιες περιοχές, τον αέρα να αυξάνει όπως κι η ηλιοφάνεια, το Αιγαίο φαίνεται να παραμένει ευλογημένο αφού θα έχει εν αφθονία ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Όσο δε για το παλαιοντολογικό πλούτο της Πικερμικής γης, τόνισε ότι απαιτούνται συνέργειες όλων των καθ’ ύλη αρμόδιων φορέων του Κράτους, της Περιφέρειας και των όμορων δήμων, ενώ χαρακτηριστικά ανέφερε ότι αν αυτό συνέβαινε σε περιοχή της Αμερικής θα έβαζαν ακόμα κι ένα κινούμενο δεινόσαυρο να διαφημίζει το πλεονέκτημά της αυτό.

Αλληλέγγυα σε όσα είπαν οι δύο καθηγητές εμφανίστηκε κι η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χαρά Καφαντάρη γεωλόγος η ίδια που δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη δουλειά που γίνεται στο Πικέρμι η οποία υποσχέθηκε να πιέσει προς κάθε κατεύθυνση ώστε να εξασφαλιστούν τα προαπαιτούμενα για την υλοποίηση του μεγαλόπνοου σχεδίου όπως ένα Παλαιοντολογικό Πάρκο στο Πικέρμι. 

Ουσιαστική και η εισήγηση της δικηγόρου κ. Σοφίας Χινιάδου-Καμπάνη, υπεύθυνης πολιτιστικών θεμάτων της Προεδρίας της Δημοκρατίας, η οποία μίλησε για το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής που μπορεί αν το εκμεταλλευτεί κατάλληλα να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια πολιτιστική – οικονομική ανάπτυξη, προσελκύοντας επισκέπτες από όλη την Αττική και όχι μόνο, αν αναλογισθούμε ότι το Πικέρμι βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής απ’ τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών με ότι αυτό συνεπάγεται.

Έφερε δε ως παράδειγμα διάφορα Θεματικά Παλαιοντολογικά Πάρκα Αναψυχής ανά τον κόσμο που συντελούν στην μεγάλη ανάπτυξη των περιοχών που βρίσκονται, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στο πάρκο των Δεινοσαύρων στη Κρήτη, το οποίο κατακλύζεται από επισκέπτες, κυρίως παιδιά, που μαθαίνουν για τα μεγαθήρια παρακολουθόντας μηχανικούς δεινόσαυρους σε φάσεις της ζωής τους.  

Ουσιαστική ήταν η παρουσία του Δημάρχου Πεντέλης κ. Δημήτρη Στεργίου-Καψάλη ο οποίος στο χαιρετισμό του ανέφερε τη φιλική σχέση που τον συνδέει με τον τιμώμενο κ. Αδαμόπουλο, ενώ σημείωσε ότι ο θησαυρός της Πικερμικής γης, ουσιαστικά είναι θησαυρός του Πεντελικού Όρους και πρέπει όλοι μαζί να προσπαθήσουν για την ανάδειξη αυτών των μοναδικών απολιθωμάτων, αλλά και όσα ακόμα κρύβονται στα σπλάχνα της γης. «Είναι η γη μας και είμαστε υποχρεωμένοι να φέρουμε στο φως αυτά που κρύβει για τη ζωή προ δισεκατομμυρίων ετών» Χαριτολογώντας δε απευθύνθηκε στον κ. Αδαμόπουλο και του θύμισε ότι οι Σαρακατσαναίοι ήταν στο Πικέρμι και υποδέχτηκαν το πρόγονό του γαμπρό.  

Ακολούθως ο λόγος δόθηκε σ’ όποιον ακροατή ήθελε να κάνει μια μικρή τοποθέτηση. Πρώτος ανταποκρίθηκε ο πρώην δήμαρχος και νυν Γ.Γ. του δήμου Ρ-Π κ. Βασίλης Πιστικίδης ο οποίος επεσήμανε: «Τα πλεονεκτήματα της θέσης του πάρκου, ο πολλαπλός χαρακτήρας του, οι τεχνολογικές καινοτομίες και οι λειτουργικές διασυνδέσεις που προτείνονται εγγυώνται τη μελλοντική βιωσιμότητα και αειφορία του. Η εμβέλειά του εκτιμάται πως θα είναι υπερτοπική όχι μόνο σε εθνικό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Η επί τόπου ανάδειξη των μαρτυριών ζωής, είτε in situ είτε με καινοτόμα τεχνολογικά μέσα στους εκθεσιακούς χώρους του πάρκου, σε συνδυασμό με τις σύγχρονες ανασκαφικές, εκπαιδευτικές και άλλες συμμετοχικές δραστηριότητες που θα εκτυλίσσονται γύρω από την ανασκαφή αποτελούν ισχυρό πλεονέκτημα και παράλληλα ειδοποιό διαφορά σε σχέση με όλα τα υπάρχοντα πάρκα, καθιστώντας τη μελλοντική περιήγηση ενός επισκέπτη σε αυτό μία εμπειρία μοναδική».

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δήμου Ρ-Π κ. Δαμιανός Φαφούτης τόνισε ότι για να υπάρχει το επιθυμητικό αποτέλεσμα, θα πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός απ’ τη δημοτική αρχή, ο οποίος θα κατατεθεί προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση. Μόνο έτσι θα πάει μπροστά η καλή έκβαση του εγχειρήματος με τη βοήθεια όλων απ’ το πόστο που καθείς κατέχει.  

Επί του θέματος τοποθετήθηκαν επίσης ο κ. Ξενοθών Σταυρόπουλος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής κ. Ζαχαρίας Πελέκης, η γεωλόγος κ. Ειρήνη Θεοδοσίου, ο δικηγόρος κ. Κυριάκος Κόκκινος με πρόταση την ενεργοποίηση των εθελοντικών οργανώσεων ώστε να δράσουν υπέρ αυτού του στόχου.

Ήταν τόσο το ενδιαφέρον ώστε ακόμα και μετά από τρεις ώρες αρκετοί ακροατές παρέμεναν στη θέση τους, ενώ οι καθηγητές απαντούσαν στα ερωτήματα.

Ιδιαίτερες παρουσίες εκτός όσων αναφέραμε ήδη, οι βουλευτές Αττικής της Ν.Δ. Γεωργία Μαρτίνου και Θανάσης Μπούρας, ο πατήρ Δημήτριος εφημέριος του ιερού ναού της Αγίας Φιλοθέης Διώνης, ο πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ρ-Π κ. Δημήτρης Μισοκοίλης, ο αντιδήμαρχος κ. Αντώνης Παλπατζής, ο κ. Θανάσης Χαλιώτης Πρόεδρος συντονιστικού ΣΥΡΙΖΑ Ρ-Π, οι δημοτικοί σύμβουλοι Σ-Α κύριοι Πέτρος Πουλάκης και Θανάσης Μαργέτης, ο πρώην πρόεδρος του ΔΟΠΑΠ κ. Γιώργος Δουβίτσας, πρόεδροι συλλόγων και φορέων (συγνώμη αλλά είναι αδύνατο ν’ αναφερθούμε ονομαστικά σε όλους).

Τέλος να ευχαριστήσουμε για την ουσιαστική τους βοήθεια στην επιτυχία της εσπερίδας, τον πρόεδρο του Πολιτιστικού συλλόγου Πικερμίου κ. Αλέξανδρο Καφφέζα για τη παραχώρηση των ηχητικών, τον Jason Carow της See Advertisement που επιμελήθηκε αφιλοκερδώς το δημιουργικό αφίσας, πρόσκλησης, μπάνερ και παπύρου, το σύλλογο των Ιωνίδων, ιδιαίτερα την κ. Σίσυ Κατσούδα και την κ. Ιφιγένεια – Άννα Βαρδοπούλου γραμματέα του συλλόγου «το Μελτέμι».  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα