27.7 C
Athens
Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΝΑ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ

ΝΑ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ

Στη Σουηδία όπου ο κόσμος έχει ευαισθητοποιηθεί στο θέμα της ανακύκλωσης, κανένα ‘’σκουπίδι’’ δεν πάει χαμένο, εκτός των τελείως άχρηστων για επανένταξη μέσω της πράσινης ανάπτυξης. Παράδειγμα η συνοικία Χάμαρμπι, όπως καταγράφεται σε δημοσίευμα του Έθνους, όπου οι πολίτες ανακυκλώνουν τα πάντα, στέλνοντας μήνυμα στις χώρες του νότου, ότι ανάπτυξη και φύση δεν συνιστούν αναγκαστικά αντικρουόμενες έννοιες.

Τα ενοχλητικά σκουπίδια δεν είναι απλώς κάτι που ξεφορτώνεσαι όπως-όπως («αν δεν τα βλέπω δεν υπάρχουν»), αλλά μπορούν να μειωθούν και να χρησιμοποιηθούν ξανά, να μετατραπούν σε καθαρή ενέργεια και εντέλει η διαχείρισή τους να εξελιχθεί σε μία κερδοφόρα επιχείρηση.

Στο Χάμαρμπι εύφλεκτα απόβλητα και βιοκαύσιμα χρησιμοποιούνται για παραγωγή θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας που διανέμεται στις γειτονιές, η ηλιακή ενέργεια, παρά την ελάχιστη ηλιοφάνεια σε μία βόρεια χώρα όπως η Σουηδία, μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια ή χρησιμοποιείται για θέρμανση του νερού.

Τα βοθρολύματα και οργανικά απορρίμματα παράγουν βιοαέριο, που μετατρέπεται σε καύσιμο για οχήματα ή λίπασμα ύστερα από επεξεργασία. Ανακυκλώνεται κάθε κατάλληλο προς τούτο υλικό (χαρτί, γυαλί, μέταλλο). Ενώ μόνο τα επικίνδυνα/ηλεκτρικά απόβλητα που δεν δύναται να ανακυκλωθούν καταλήγουν σε χωματερή.

Παράδειγμα προς μίμηση το Χάμαρμπι! Πόσο χρόνο όμως χρειάζονται οι Έλληνες για να συνειδητοποιήσουν όλα αυτά και να ανακυκλώνουν τα απορρίμματά τους συστηματικά; 

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα