15.8 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΣΧΟΛΙΑ‘’ΤΣΙΡΚΟ’’ Η ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΣΙΡΚΟΥ ΣΤΗ ΡΑΦΗΝΑ

‘’ΤΣΙΡΚΟ’’ Η ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΣΙΡΚΟΥ ΣΤΗ ΡΑΦΗΝΑ

Από τις σπάνιες περιπτώσεις να έχεις δύο καταγγελίες, μία από δημοτικό και δεύτερη από τοπικό σύμβουλο, για ένα θέμα που φαντάζει εκ πρώτης όψεως αδιάφορο, την ίδια μέρα με λίγες ώρες διαφορά η μία απ’ την άλλη. Κι όμως η περίπτωση εγκατάστασης – λειτουργίας ενός τσίρκου στη Ραφήνα, σύμφωνα με τις καταγγελίες, φαίνεται να ‘’μπάζει’’ όσο αφορά τις τυπικές διαδικασίες που ακολουθήθηκαν ως προς την αδειοδότησή του.

Επειδή λοιπόν «η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, αλλά να φαίνεται τίμια», παραθέτουμε τα γεγονότα και περιμένουμε απαντήσεις, για την πλήρη και σωστή ενημέρωση των πολιτών του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου.

Κυριάκος Κοτσολάκος, σύμβουλος της δημοτικής ενότητας Ραφήνας

Ο εκπαιδευτικός κ. Κοτσολάκος, ο οποίος εκλέχτηκε με το ψηφοδέλτιο της  πλειοψηφίας, δεν καταλαβαίνει, γιατί στις 29 Οκτωβρίου στη συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου δεν υπήρχε στα προς συζήτηση θέματα η εγκατάσταση – λειτουργία ενός τσίρκου στο χώρο δίπλα απ’ το κοιμητήριο Ραφήνας και την επόμενη μέρα 30 Οκτωβρίου η πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου κ. Ηρώ Πούλη, του τηλεφώνησε για να πάρει την έγκρισή του για την εν λόγω δραστηριότητα.

Τη διαμαρτυρία του αυτή, μας διατύπωσε τηλεφωνικά σήμερα Δευτέρα 3-11 το μεσημέρι.

Το κακό για τον κ. Κοτσολάκο, που είναι κάθετα αντίθετος με τη γενική φιλοσοφία τέτοιων δραστηριοτήτων, πολύ δε περισσότερο με την αδειοδότησή τους σε χώρο που γειτνιάζει με κοιμητήριο, εστιάζεται στο γεγονός ότι του ζητήθηκε συγκατάθεση ενώ ήδη το τσίρκο όχι μόνο είχε τοιχοκολλήσει αφίσες, αλλά έστησε την τέντα στο χώρο που εκ των υστέρων αποφάσιζε το τοπικό συμβούλιο μέσω τηλεφωνικής έγκρισης, χωρίς τη δυνατότητα να υπάρξει διαλογική συζήτηση.

Φυσικά ο κ. Κοτσολάκος δεν έδωσε τη συγκατάθεσή του για τους προαναφερόμενους λόγους, αλλά και γιατί ένιωσε ότι κάποιοι τον περιγελούν, ζητώντας την έγκρισή του για κάτι που ήδη είχε εγκατασταθεί κι αυτό θέλει να περάσει, όπως μας τόνισε, στους συνδημότες του μέσω ημών, ενώ θα διαμαρτυρηθεί ο ίδιος στην επόμενη συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου.

Ανδρέας Βασιλόπουλος, δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής ελάσσονος μειοψηφίας και γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου Ραφήνας-Πικερμίου, μας έστειλε διαδικτυακά το απόγευμα της ιδίας ημέρας, πρωτοκολλημένη (αρ. πρωτ. ΒΑ2714/1114-03/11/2014) επιστολή διαμαρτυρίας προς τον δήμαρχο και τον αντ’ αυτού αντδήμαρχο ως κάτωθι:   

Προς:    κ. Β.Πιστικίδη, Δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου

κ. Ευάγγελο Μπουρνού, Ανιδήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου

Θέμα:   Εγκατάσταση επιχείρησης τσίρκου σε διαφορετικό χώρο από εκείνον που αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο

Κύριε Δήμαρχε, Κύριε Αντιδήμαρχε,

στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου (Δευτέρα 27/10/2014), η εισήγηση του Αντιδημάρχου κ. Μπουρνούς αφορούσε στην εγκατάσταση κερδοσκοπικού χαρακτήρα επιχείρησης τσίρκου (παράστασης με κλόουν και ακροβάτες) στο χώρο του τέως γηπέδου της Διασταύρωσης και χωρίς την καταβολή τιμήματος. Για την εισήγηση αυτή η πλειοψηφία των συμβούλων ψήφισε θετικά, δίνοντας την έγκριση στη Δημοτική Αρχή να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες (υπογραφή σύμβασης, έκδοση άδειας, κλπ).

Μόλις μερικές ημέρες αργότερα όμως και χωρίς καμία γνωστοποίηση προς τους Δημοτικούς Συμβούλους, είδαμε να κατασκευάζεται η μεγάλη τέντα του τσίρκου στο χώρο δίπλα από το κοιμητήριο Ραφήνας, χώρο διαφορετικό και σε θέση και σε ποιοτικά χαρακτηριστικά από το χώρο που είχε ψηφίσει το Δημοτικό Συμβούλιο.

Με την παρούσα επιστολή μου δεν κρίνω εάν είναι ορθή ή όχι η επιλογή του νέου χώρου, κρίνω όμως αρνητικά την περίπτωση εκτέλεσης αποφάσεων και έκδοσης αδειών που βρίσκονται σε αντίθεση με τα θέματα που ψηφίζει το Δημοτικό Συμβούλιο, γεγονός που συνιστά σοβαρή παρατυπία και σε ορισμένες περιπτώσεις ενέχει και κινδύνους για τον Δήμο μας.

Σας παρακαλώ να επιληφθείτε, ως οφείλετε, του θέματος και να εξετάσετε εάν υπάρχει θέμα παρατυπίας στην άδεια από πλευράς του Δήμου μας, ή εάν η  εταιρεία διαχείρισης του τσίρκου προχώρησε αυθαίρετα στην εγκατάστασή της τέντας στον συγκεκριμένο χώρο και σε κάθε περίπτωση να προβείτε στις προβλεπόμενες ενέργειες.

Αναμένω την απάντησή σας εγγράφως ή στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και παραμένω στη διάθεσή σας.

Με εκτίμηση,

Καθηγ. Ανδρέας Βασιλόπουλος

Επικεφαλής συνδυασμού

«Δύναμη Ανάπτυξης»

Σε συνάδελφη ιστοσελίδα διαβάσαμε απάντηση του αντιδημάρχου κ. Μπουρνούς προς τον κ. Βασιλόπουλο, όπου λέει ότι ο χώρος που εγκαταστάθηκε το τσίρκο, επειδή δεν μπορούσε λόγω πρόσβασης να εγκατασταθεί σ’ αυτόν που είχε αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο, είναι ιδιωτικός και συνεχίζει αναφέροντας:

«Ο εν λόγω ιδιωτικός χώρος επειδή είναι υπαίθριος μη περιφραγμένος χώρος δεν ανήκει στις διατάξεις του Ν.4229/14, όπως ο περιφραγμένος χώρος του παλαιού γηπέδου Διασταύρωσης και επομένως στις διατάξεις που παραπέμπουν το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά διέπεται από άλλη νομοθεσία και  απαιτεί αρχικά προέγκριση από το τοπικό συμβούλιο Ραφήνας, οπότε άλλη διαδικασία για την έκδοση αδείας.

Η τελική έκδοση αδείας γίνεται από την αρμόδια υπηρεσία εφόσον προσκομιστούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, πράγμα  που διατυπώθηκε στο σκεπτικό της απόφασης του τοπικού συμβουλίου».

Κατόπιν όλων των προαναφερόμενων από τις τρεις πηγές γεννάται πληθώρα ερωτημάτων:

  1. Γιατί το δημοτικό συμβούλιο παραχωρούσε έκταση σε μια κερδοσκοπική επιχείρηση χωρίς την καταβολή τιμήματος; (αναφέρετε στην επιστολή-διαμαρτυρία Βασιλόπουλου)
  2. Αφού ο χώρος της νέας εγκατάστασης διέπεται από άλλη νομοθεσία που απαιτεί αρχικά προέγκριση από το τοπικό συμβούλιο Ραφήνας, πως η προέγκριση αυτή ζητήθηκε τηλεφωνικά μεταγενέστερα της εγκατάστασης, όπως καταγγέλλει ο κ. Κοτσολάκος μέλος του τοπικού συμβουλίου;
  3. Οι αποφάσεις του τοπικού συμβουλίου είναι αποφασιστικές «η τελική έκδοση αδείας γίνεται από την αρμόδια υπηρεσία εφόσον προσκομιστούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, πράγμα  που διατυπώθηκε στο σκεπτικό της απόφασης του τοπικού συμβουλίου» όπως αναφέρεται στην απάντηση Μπουρνούς ή γνωμοδοτικές όπως ορίζει ο Καλλικράτης;
  4. Αν το τοπικό συμβούλιο αποφασίζει για την συγκεκριμένη εγκατάσταση-λειτουργία τσίρκου, σε περίπτωση, ο μη γένοιτο δυστυχήματος, υπεύθυνη είναι η πρόεδρος και τα μέλη του τοπικού συμβουλίου;
  5. Πότε δόθηκε η άδεια απ’ την αρμόδια υπηρεσία; Όταν στήθηκε η τέντα ή όταν μεταγενέστερα πάρθηκε η τηλεφωνική απόφαση του τοπικού συμβουλίου;
  6. Άσχετα αν το τοπικό συμβούλιο μπορεί να αποφασίζει ή απλά να γνωμοδοτεί, σε τόσο σοβαρά ζητήματα μπορεί να παίρνεται απόφαση σε σοβαρά ζητήματα, μέσω τηλεφώνου χωρίς να υπάρχει διαλογική συζήτηση, ώστε να ακουστούν όλες οι απόψεις, όπως π.χ. του κ. Κοτσολάκου που ήταν αντίθετη και πιθανά να επηρέαζε  κάποια μέλη του συμβουλίου;
  7. Αν η δημοτική αρχή χειρίζεται τόσο ‘’ελαφρά’’ απλά ζητήματα, όπως το προαναφερόμενο, τι θα γίνει στον χειρισμό σοβαρότερων, όπως λόγου χάρη του βιολογικού καθαρισμού;   

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα