15.8 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΟΥΡΑΓΟΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΛΗΝΗΣ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ WWF

ΟΥΡΑΓΟΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΛΗΝΗΣ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ WWF

Από τους χαμηλότερους μέσους όρους στην Ελλάδα σε ότι αφορά χώρους πρασίνου ο δήμος Παλλήνης, σύμφωνα με έρευνα της WWF Ελλάς, καταγγέλλει ο Νεκτάριος Καλαντζής

Σε πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε και δημοσίευσε η WWF Ελλάς, με 4.500 πολίτες να αξιολογούν 900 χώρους πρασίνου σε 89 πόλεις σε ολόκληρη την Ελλάδα, ο δήμος Παλλήνης αξιολογήθηκε και βαθμολογήθηκε από τους ίδιους τους κατοίκους του, στις τελευταίες θέσεις πανελλαδικά.

Από τις αρχές του 2016, το WWF Ελλάς έδωσε στα χέρια των πολιτών μια πρωτοποριακή εφαρμογή για κινητά, πρώτη στο είδος της σε Ελλάδα και Ευρώπη και οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν τον μεγαλύτερο συμμετοχικό χάρτη πρασίνου των ελληνικών πόλεων, καταγράφοντας και αξιολογώντας πάρκα με μοναδικό τους εργαλείο το κινητό τους. Από τους 900 χώρους πρασίνου πανελλαδικά, 28 χώροι πρασίνου συγκεντρώνουν πολύ χαμηλή βαθμολογία, κάτω από 3, ανάμεσά τους και η Παλλήνη. Στους 30 καταγεγραμμένους χώρους πρασίνου  στο δήμο Παλλήνης, ο μέσος όρος βαθμολογίας και αξιολόγησης από τους κατοίκους είναι με το ζόρι η βάση, μόλις 5,2 με άριστα το 10, από τους χαμηλότερους μέσους όρους πανελλαδικά. Μια αντικειμενική έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από τα ιδρύματα Στ. Νιάρχου και Ι. Λάτση και με τη βαθμολογία των πολιτών να αφορά τρεις κατηγορίες: α) την ποιότητα και την ποσότητα πρασίνου β) το επίπεδο καθαριότητας και γ) το είδος και την ποιότητα των υποδομών, αποδεικνύεται ότι στο δήμο Παλλήνης και πιο συγκεκριμένα στο Γέρακα, στην Παλλήνη, την Ανθούσα και την Κάντζα παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια, παρά την συνεχιζόμενη δόμηση, πρόβλημα στο πράσινο, με παντελή απουσία οργανωμένων χώρων πρασίνου.

Ο δημοτικός σύμβουλος Παλλήνης Νεκτάριος Καλαντζής με αφορμή την έρευνα της WWF Ελλάς δηλώνει την απογοήτευσή του για την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη σε ότι αφορά το πράσινο και τις υποδομές γύρω από αυτό, αναφέροντας χαρακτηριστικά : ΄΄ Με θλίβει πραγματικά που ο δήμος μας, ο δήμος Παλλήνης, βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις πανελλαδικά σε ότι αφορά το πράσινο στις πόλεις και σε μια αντικειμενική και επιστημονικά τεκμηριωμένη έρευνα της WWF Ελλάς που δεν χωρά αμφισβήτηση, αφού οι ίδιοι οι πολίτες βαθμολογούν κάτω από τη βάση τις υποδομές και την ποιότητα και ποσότητα πρασίνου σε Γέρακα, Παλλήνη και Κάντζα. Να αναφέρω χαρακτηριστικά ότι ο χώρος πρασίνου στην Αθηνάς Παλληνίδος βαθμολογήθηκε με 2,5 , από τις χαμηλότερες βαθμολογίες πανελλαδικά που έβαλαν κάτοικοι για την πόλη τους, ενώ βάζουν μόλις 1,5 στο επίπεδο της  καθαριότητας του χώρου ! Χώροι που παίζουν παιδιά και συχνάζουν γονείς με τα καροτσάκια ή τα παιδιά τους, όπως η πλατεία Σολωμού και η Λεονταρίου 15, βαθμολογούνται μόλις με 2 στην καθαριότητα, ενώ οι υποδομές και τα επίπεδα πρασίνου στα παραπάνω, μαζί με τους χώρους στη Μεγακλέους 24, την Ελ. Βενιζέλου 11, την Αργοστολίου 3, Καστελορίζου, Μιλτιάδου 51, Ν. Δέδε 8, Αγ. Νικολάου 22, Παπαφλέσσα  3, Σίφνου 10, Μεγακλέους και Νικηταρά, βαθμολογούνται πολύ κάτω από τη βάση από τους ίδιους τους κατοίκους των γειτονιών΄΄.

Ο Νεκτάριος Καλαντζής κλείνοντας λέει για τις ευθύνες της σημερινής δημοτικής αρχής στο θέμα αυτό και την άγνοια που έχει για τις εξελίξεις που τρέχουν σε ότι αφορά νέες πρακτικές στο πράσινο στο εξωτερικό, δηλώνοντας : ΄΄Δεν είναι δυνατόν στη σημερινή εποχή ο κάτοικος να πληρώνει ακριβά δημοτικά τέλη, ο δήμος να μην μπορεί να παρέχει στα παιδιά της περιοχής σημαντικές υποδομές, ούτε καν τις βασικές, σε χώρους πρασίνου. Αυτή τη στιγμή αν εξαιρέσουμε το πάρκο της Κάντζας, την πλατεία Αγ. Γεωργίου στη Φαιστού, την Κονδυλάκη και την Μαβίλη, δεν έχουμε καμία υποδομή σε χώρους πρασίνου και σύγχρονο πάρκο, με αυτό δίπλα στο νεκροταφείο Γέρακα να μην έχει γίνει, όπως και ο αφημένος στην τύχη του περιπατητικός χώρος στην Ανθούσα στο θεατράκι, όπως και τόσα άλλα ακόμη.

Ενώ άλλοι δήμοι λαμβάνουν πόρους από ευρωπαϊκά προγράμματα για νέους και σύγχρονους χώρους πρασίνου σε κάθε γειτονιά μέσα στην πόλη, ο δήμος Παλλήνης εξαιτίας της ανικανότητας των διοικούντων και της έλλειψης γνώσης απορρόφησης αντίστοιχων προγραμμάτων πρασίνου, παραμένει στο παρελθόν, πίσω σε μια άλλη εποχή, που φτιάχνονταν πάρκα, φυτεύοντας 10 δέντρα που σε λίγο καιρό ξεραίνονταν. Θα πρέπει να αλλάξουμε αντίληψη και να προχωρήσουμε στη νέα εποχή, έχοντας ως όπλο την γνώση και την εξωστρέφεια, κάτι που λείπει από τη σημερινή διοίκηση του δήμου Παλλήνης, αφού θα πρέπει να καταλάβουμε ότι δήμος δεν είναι μόνο να μαζεύουμε τα σκουπίδια από τους κάδους και ν’ αλλάζουμε λάμπες, αλλά να προχωράμε και ένα βήμα παρακάτω για να φτιάξουμε μια διαφορετική και πιο σύγχρονη πράσινη πόλη σε κάθε γειτονιά, με καλύτερη ποιότητα ζωής για τους κατοίκους της πόλης και τα παιδιά΄΄ κατέληξε ο κ. Καλαντζής.

 

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα