18.6 C
Athens
Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΑΛΙΟ ΣΑΝΑΤΟΡΙΟ: ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΝΟΥΜΕΡΟ 3 ΣΤΟ Κ.Υ. ΡΑΦΗΝΑΣ

ΠΑΛΙΟ ΣΑΝΑΤΟΡΙΟ: ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΝΟΥΜΕΡΟ 3 ΣΤΟ Κ.Υ. ΡΑΦΗΝΑΣ

Είχαμε προαναγγείλει ότι στην αχανή έκταση του Κ.Υ. Ραφήνας, υπάρχουν πολλοί κρυμμένοι θησαυροί και επιβεβαιωνόμαστε συνεχώς. Μετά τους δύο πρώτους θησαυρούς, το κλειστό γυμναστήριο και το θερινό θεατράκι, που ήδη έχουμε δημοσιοποιήσει, είναι η σειρά του παλιού σανατορίου, που πρόκειται να αναπαλαιωθεί για να φιλοξενήσει ένα μουσείο τοπικής ιστορίας.

Η ανακοίνωση έκπληξη έγινε απ’ το δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου Βασίλη Πιστικίδη στο τέλος της εξαιρετικά πετυχημένης εκδήλωσης ‘’Η κατοίκηση της Ραφήνας ανά τις χιλιετίες’’ που συνδιοργάνωσαν ο δήμος Ραφήνας-Πικερμίου, ο ΔΟΠΑΠ και το Ελληνικό Κέντρο Τέχνης & Πολιτισμού και αφορά την αναπαλαίωση 300 τ.μ. του εγκαταλελειμμένου από χρόνια κτιριακού συγκροτήματος που φιλοξενούσε το πάλαι ποτέ σανατόριο Νταού Πεντέλης, για να στεγάσει ένα μουσείο τοπικής ιστορίας.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει μουσείο για τη δράση του παλιού σανατορίου, ένα μουσείο με αρχειακό υλικό των λιγνιτωρύχων και ένα ακόμα τμήμα με μουσείο παραδοσιακών παιδικών παιχνιδιών.

Με την πρωτοβουλία αυτή του δημάρχου η τοπική νεότερη ιστορία της Ραφήνας θα στεγαστεί στον πλέον κατάλληλο χώρο σαν φυσική συνέχεια της ντόπιας λαογραφίας, με τη ανεκτίμητη συνδρομή του Ραφηνιώτη ερευνητή Δημήτρη Μακρή, που έχει συλλέξει ένα εξαιρετικά μεγάλο όγκο μουσειακών αντικειμένων, τα οποία θα κοσμήσουν τις αίθουσες του μουσείου, αλλά και άλλα που πιθανόν θα προσφέρουν οι οικογένειες παλιών τροφίμων του σανατορίου, των λιγνιτωρύχων, αλλά και νεοκατοίκων που έχουν στην κατοχή τους παιχνίδια περασμένων 10ετιών.

Το μουσείο αυτό προβλέπουμε ότι θα αγαπηθεί και θα υποστηριχθεί απ’ όλους τους κατοίκους της Ραφήνας, παλιών και νέων.    

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα