16.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΡΟΣΩ ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΣΤΙΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕΙΣ. ΞΕΚΙΝΑ ΚΙ Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΤΕΡΑ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ

ΠΡΟΣΩ ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΣΤΙΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕΙΣ. ΞΕΚΙΝΑ ΚΙ Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΤΕΡΑ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ

Εγκρίθηκε ομόφωνα από την Ολομέλεια του ΣΤΕ σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του vimaonline.gr το νέο βελτιωμένο ΕΣΧΑΔΑ για την αξιοποίηση του Αστέρα Βουλιαγμένης και έτσι τελειώνει ένα επενδυτικό θρίλερ που κράτησε παραπάνω από 2 χρόνια. 
Η υπογραφή της σύμβασης μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και επενδυτή αναμένεται να γίνει σε περίπου 15 ημέρες και αμέσως μετά υπογράφονται τα προεδρικά διατάγματα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η σημαντική αυτή απόφαση δίνει ένα γερό σήμα στις επενδυτικές αγορές ότι στην Ελλάδα μπορούν να προχωρήσουν επενδυτικά σχέδια.
Όχι τόσο για το ύψος της επένδυσης αλλά για το γεγονός ότι πίσω από το επενδυτικό fund βρίσκονται ισχυρά κεφάλαια που μπορεί να απελευθερωθούν και σε άλλες κατευθύνσεις στην Ελλάδα φέρνοντας την πολυπόθητη ανάπτυξη που ανακοίνωσε χθες από το Μουσείο της Ακρόπολης ο Α. Τσίπρας
Πριν από ένα περίπου χρόνο, το αρχικό σχέδιο αξιοποίησης, βάση του οποίου είχε πλειοδοτήσει το Αραβο-Τουρκικό επενδυτικό σχήμα, είχε απορριφθεί από το ΣτΕ, με το σκεπτικό ότι η κατασκευή 100 κατοικιών που έδινε την δυνατότητα να χτίσει ο επενδυτής, θα αλλοίωνε το οικιστικό προφίλ της περιοχής. 
Το προηγούμενο σχέδιο τότε, είχε χαρακτηρισθεί ως “εμπορικό” ενώ το ανανεωμένο χαρακτηρίστηκε τόσο από τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ κ. Πιτσιόρλα όσο και από τον δήμαρχο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης κ. Κωνσταντέλλο ως φιλικό περιβαλλοντικά, που προασπίζει το πράσινο, τους αρχαιολογικούς χώρους και θα δώσει ώθηση στην τοπική οικονομία και γενικότερα, στην τουριστική βιομηχανία της Αττικής.
Για την κατάρτιση του δευτέρου σχεδίου και για να μη ναυαγήσει η επένδυση, αφού οι επενδυτές δήλωναν απογοητευμένοι από το ελληνικό κράτος, κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια και ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης κ. Κωνσταντέλλος (Αστέρας Βουλιαγμένης: H επιστροφή των Αράβων και ο ρόλος του δημάρχου), ο οποίος κατανόησε ότι η επένδυση στον Αστέρα είναι μια χρυσή ευκαιρία προκειμένου ο δήμος του να αναβαθμιστεί περιβαλλοντικά αλλά και οικονομικά. 
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που αποσύρονταν οι επενδυτές μέχρι τη διενέργεια επόμενου διαγωνισμού θα μεσολαβούσαν τουλάχιστον 2 έως τρία χρόνια. 
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφοριες του vimaonline.gr από έγκυρες πηγές πληροφόρησης, οι επενδυτές παρέμειναν στην Ελλάδα μόνο όταν πήραν τις διαβεβαιώσεις του δημάρχου, ότι εφ΄ όσον το βελτιωμένο σχέδιο είναι συμβατό με όσα το ΣτΕ απαιτούσε, ο δήμος θα στήριζε την επένδυση και δεν θα δημιουργούσε περαιτέρω προβλήματα.
Η κίνηση αυτή του δημάρχου, αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς με την παραμονή των επενδυτών ενισχύεται το επενδυτικό κλίμα και βελτιώνεται το “country risk” της Ελλάδας, καθώς μιλάμε για ένα επενδυτικό σχήμα το οποίο διαχειρίζεται πολλά δισεκατομμύρια δολάρια σε όλο τον κόσμο. (Το “Country Risk” της Ελλάδας και η επένδυση στο Ελληνικό)

Τι προβλέπει το νέο Σχέδιο (ΕΣΧΑΔΑ) 

Ο νέος ΕΣΧΑΔΑ που εγκρίθηκε από το ΣτΕ, σε σχέση με τον πρώτο που απορρίφθηκε από το ΣτΕ είναι πολύ φιλικός περιβαλλοντικά, δεν αλλοιώνει τον χαρακτήρα της περιοχής και αφορά ένα σχέδιο που είναι οικονομικά βιώσιμο. 
Στην έκταση του ακινήτου που είναι 304.429 τ.μ. η συνολική δόμηση σήμερα ανέρχεται στα 77.155 τ.μ. εκ των οποίων τα 54.980τ.μ. είναι εντός σχεδίου δόμησης και τα 22.175τ.μ εκτός σχεδίου δόμησης, δηλαδή περίπου το 1/3 της δόμησης μέσα στο συγκρότημα ήταν αυθαίρετο χωρίς τις ανάλογες άδειες από την τοπική πολεοδομία. Το πως και το γιατί θα μας απασχολήσει σε μελλοντικό μας άρθρο. 
Το σημαντικό είναι ότι το καινούργιο πλέον σχέδιο βάζει μια τάξη σε όλα τα αυθαίρετα και εγκαταλλελειμένα κτίσματα (συγκρότημα Αφροδίτη) που βρίσκονται μέσα στην έκταση, αναβαθμίζοντας αισθητικά όλη την χερσόνησο.
Σύμφωνα με τον νέο ΕΣΧΑΔΑ, οι προτεινόμενες ως προστατευόμενες περιοχές πρασίνου ανέρχονται στα 216.833 τ.μ. έναντι των 140.520 τ.μ. που προέβλεπε ο α’ ΕΣΧΑΔΑ. 

Οι διαφοροποιήσεις που υπάρχουν ανάμεσα στον πρώτο και στον δεύτερο ΕΣΧΑΔΑ είναι οι εξής: 

Η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση παραμένει στα ίδια επίπεδα δηλαδή στα 56.500 τ.μ.. όσο ήταν και στο πρώτο σχέδιο, ενώ πρέπει να τονισθεί ότι από τις 77.155 τ.μ. που είναι σήμερα η δόμηση, πέφτει στα 56.500 τ.μ., δηλαδή με απλά λόγια έχουμε 20.655 τ.μ. τσιμέντου λιγότερα, απ’ ότι υπάρχει σήμερα.
Επίσης, η επιτρεπόμενη δόμηση στο πρώτο σχέδιο για χρήση κατοικίας ήταν 39.000 τ.μ., ενώ στο δεύτερο 15.000 τ.μ., ενώ το μέγιστο ποσοστό χρήσης τουρισμού – αναψυχής από 30%, ανέρχεται στον β’ ΕΣΧΑΔΑ στο 74% περιορίζοντας έτσι τη δημιουργία κατοικιών στο 26% της επιτρεπόμενης δόμησης από 70% που ήταν στο πρώτο σχέδιο.
Με τους παραπάνω συντελεστές ενισχύεται ο χαρακτήρας του τουρισμού και της αναψυχής και μειώνεται στο ελάχιστο δυνατόν η δημιουργία νέου οικιστικού πόλου στη Βουλιαγμένη. 
Συνολικά το νέο σχέδιο (β’ ΕΣΧΑΔΑ) προβλέπει δόμηση 56.500 τ.μ., κάλυψη 10%, ζώνες προστασίας 216, 833 τ.μ., ζώνες δόμησης 85.031 τ.μ., χρήση ξενοδοχείου 41.500 τ.μ., χρήση κατοικίας 15.000 τ.μ. και αριθμό κατοικιών 15 μάξιμουμ. 

Τι περιλαμβάνει το νέο σχέδιο  για τον Ναό του Απόλλωνα

Στο νέο σχέδιο μεταξύ των άλλων καθορίζεται τι ακριβώς προβλέπεται για τον αρχαίο ναό του Απόλλωνα Ζωστήρα, που βρίσκεται μέσα στην πλαζ του Αστέρα και για τον οποίο, πολύς λόγος έχει γίνει από διάφορες τοπικές περιβαλλοντικές οργανώσεις και όχι μόνο. 
Η φημολογία τεράστια. Κάποιοι έλεγαν ότι θα δοθεί ως… δώρο στον επενδυτή, κάποιοι άλλοι έλεγαν ότι θα γίνει πριβέ αρχαιολογικός χώρος για πλούσιους και άλλες φαιδρές εικασίες που δυστυχώς, ευδοκιμούν με μεγάλη ευκολία στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, στη χώρα μας. 
Όπως είχε δηλώσει κατηγορηματικά ο μελετητής που συνέταξε το σχέδιο και το παρουσίασε στο δημοτικό συμβούλιο, πρωταρχικός τους σκοπός ήταν να διαφυλαχθεί και να αναδειχθεί το συγκεκριμένο μνημείο.

Συγκεκριμένα περιέγραψε σχεδιάγραμμα με βάση το οποίο το μνημείο εξαιρείται της παραχώρησης στον ιδιώτη και θα υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στο κοινό κάτι που δεν υφίσταται με το καθεστώς που λειτουργεί ο Αστέρας μέχρι τώρα. 

Ο Αρχαίος ναός του Απόλλωνα είναι μοναδικός στο είδος του καθώς όπως τόνισε βρίσκεται στο σημείο (0) δηλαδή στο ύψος της θάλασσας και όχι σε κάποιο ύψωμα όπως συνηθιζόταν στα αρχαία χρόνια.
Επίσης υπενθύμισε ότι η Εθνική τράπεζα είχε διαθέσει 400.000 ευρώ προκειμένου το μνημείο να αναδειχθεί αλλά και να μην πλημμυρίζει καθώς βρίσκεται σχεδόν στο ύψος της θάλασσας.
Ένα άλλο δεδομένο που αποκαλύφθηκε είναι ότι από το ύψος της Μαρίνας της Βουλιαγμένης μέχρι το τέλους του δρόμου στον Λαιμό του Καβουρίου, θα δημιουργηθεί πεζόδρομος και θα απαγορευθεί η κίνηση των αυτοκινήτων ώστε οι πεζοί και οι ποδηλάτες να απολαμβάνουν το τοπίο και την εξαιρετική θέα που προσφέρει αυτό το υπέροχο κομμάτι της Βουλιαγμένης.

Οι πολυτελείς κατοικίες

Οι 15 πολυτελείς κατοικίες θα δομηθούν στο νότιο – δυτικό κομμάτι της χερσονήσου στο σημείο που βρίσκεται το εγκαταλλελειμένο συγκρότημα “Αφροδίτη”. Ο σχεδιασμός, η κατασκευή και η λειτουργία των νέων παραθεριστικών κατοικιών θα ακολουθούν τα σύγχρονα πρότυπα βιοκλιματικού σχεδιασμού και θα γίνει χρήση τεχνολογιών και τεχνικών για την επίτευξη μεγαλύτερης εξοικονόμησης ενεργειακής κατανάλωσης. 
H χωροθέτηση των νέων παραθεριστικών κατοικιών εντός της ζώνης πραγματοποιείται με γνώμονα την ελάχιστη δυνατή αλλοίωση του φυσικού ανάγλυφου και της υφιστάμενης βλάστησης. Οι εκσκαφές θα περιοριστούν στις ελάχιστες απαιτούμενες, ενώ κάθε δένδρο που θα απομακρυνθεί από την αρχική του θέση, θα πρέπει να μεταφυτευθεί εντός του ακινήτου. 

Οι 15 αυτές κατοικίες θα έχουν συνολική κάλυψη 15.000 τ.μ, δηλαδή, σε κάθε κατοικία θα αντιστοιχούν περίπου 1000 τ.μ. Τα 1.000 τ.μ αφορούν στην κάλυψη κάθε οικίας, δηλαδή και στον περιβάλλονοντα χώρο (παρτέρια, πισίνα, αυλή κτλ) μέσα στον οποίο θα χτιστούν οι πολυτελείς οικίες, που σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη αγορασθεί από κροίσους που “αντέχουν” να δώσουν 40-50 εκατ. δολάρια για κάθε μια από αυτές.

Υπέρ του σχεδίου ο δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος 

Υπέρ του προτεινόμενου βελτιωμένου ΕΣΧΑΔΑ τάχθηκε ο δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ζητώντας από το δημοτικό συμβούλιο να το στηρίξει, αφού αυτό, όπως είπε, καλύπτει τις βασικές αρχές της αειφορίας, και τις περιβαλλοντικές ανησυχίες.
“Δεν απαιτώ” είπε, “να συμφωνήσουν όλοι, όπως δεν απαιτώ να συμφωνήσουν όλοι και με την άποψη των μελετητών”. 

“Στο σημερινό σχέδιο φτάσαμε έχοντας διανύσει πολύ δρόμο και δεν θα μπω στη διαδικασία διεκδίκησης της επιτυχίας γιατί πολλοί παρενέβησαν για να σημειωθούν αυτές οι αλλαγές και μάλιστα χωρίς τυμπανοκρουσίες”. 
“Τάσσομαι δημόσια, όπως ήδη το έχω κάνει και στο παρελθόν και σε ανύποπτο χρόνο, παρ’ όλες τις κατηγορίες που εκτοξεύθηκαν εναντίον μου, υπέρ του σχεδίου, γιατί θεωρώ πως, προστασία του περιβάλλοντος μπορεί να υπάρξει σε συνδυασμό και με την ήπια ανάπτυξη”. 

Πιτσιόρλας: Θεωρώ ότι κάναμε ότι καλύτερο μπορούσαμε για την προστασία του περιβάλλοντος 

Σε πρόσφατη παρουσίαση του νέου ΕΣΧΑΔΑ για τον ΑΣΤΕΡΑ στο δημοτικό συμβούλιο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ έκανε μία σύντομη αναδρομή του ιστορικού της επένδυσης και αναφέρθηκε στην πρώτη μελέτη η οποία απερρίφθη από το ΣτΕ. 
“Από το σημείο αυτό”, είπε ο κ. Πιτσιόρλας, “ξεκινήσαμε μια διαδικασία από την αρχή διερευνώντας αν οι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να δεχθούν τις αλλαγές που ζητούσε το ΣτΕ και να παραμείνει το ίδιο τίμημα”. 

Το επενδυτικό fund όπως είναι γνωστό αποδέχθηκε αυτή τη διαφοροποίηση, και πριν από λίγο καιρό “έπεσαν” και οι υπογραφές. 
Όπως τόνισε ο κ. Πιτσιόρλας από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ έγινε ότι καλύτερο μπορούσε να γίνει προς την κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος. Αυτή τη στιγμή είπε βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης η Περιβαλλοντική Μελέτη η οποία όταν ολοκληρωθεί, μαζί με τον νέο και σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό, βελτιωμένο ΕΣΧΑΔΑ θα υποβληθούν εκ νέου στο ΣτΕ προς έγκριση.

 

ΛΕΖΑΝΤΑ ΦΩΤΟ ΤΙΤΛΟΥ

Ενδεικτικό γράφημα για το νέο “πράσινο” σχέδιο αξιοποίησης του Αστέρα Βουλιαγμένης. Με ροζ χρώμα φαίνονται οι περιοχές χρήσεων στο αρχικό σχέδιο που απορρίφθηκε από το ΣτΕ, ενώ με πράσινο χρώμα φαίνονται οι περιοχές προστασίας του πρασίνου που κυριαρχούν στο προσαρμοσμένο σχέδιο (ΕΣΧΑΔΑ)

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα